Johny Ver Eecke - Jaak Van Melkebeke
Toeschouwers: 7.500

Na R Antwerp FC - KFC Lommelse SK

Sinjoren zweten water en bloed in echte cupmatch

Deurne — De thuisploeg gaat fel van start en na twee minuten moet Hanssen al een schot van Hans-Peter Lehnhoff pakken. Ook KFC Lommelse SK laat zich niet onbetuigd. Cannaerts kan echter net niet bij de bal bij een verre voorzet vanop rechts. Na tien minuten is het prijs voor R Antwerp FC. Alex Czerniatynski wordt door Gielis gelegd in de zestienmeter, Nico Claesen heeft geen moeite om vanop te stip te scoren. Ondertussen was er een opstootje tussen H.-P. Lehnhoff en Mukanya. Ratko Svilar wordt in twee duels keihard aangepakt. Bij die fasen kan Van Driessche de situatie onder controle houden, voor het overige is zijn leiding weinig overtuigend. De Lommelse doelman moet nog twee schoten van H.-P. Lehnhoff uit zijn doelvlak ranselen en is ook attent bij een kopstoot van Dragan Jacovljevic.

Na de rust is er werk voor Ratko Svilar op een schot van Cannaerts en een kopstoot van Mukanya, maar er valt nog een goal aan de andere kant. Rudi Smidts levert een gekraakt schot af, maar en ziet de bal wel in de hoek van het doel verdwijnen. Ondanks zware Lommelse druk heeft R.A.F.C. nog schitterende kansen. Een schuiver van H.-P. Lehnhoff suist net naast de staander, Nico Claesen trapt in vrije schietpositie volledig mis, Alex Czerniatynski mag alleen op doel afstormen, maar wordt gestuit door het Kempense sluitstuk. Het veldoverwicht van KFC Lommelse SK Levert enkele kansen op, evenwel zonder doelpunten. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor Vanaken, Vandervee, Mukanya en Vangompel, maar ze krijgen het leer niet tegen de touwen.

De cupmatch eindigt in mineur. Vanaken wordt in de laatste minuut nog met een rode kaart bedacht wegens protest (Ludwig De Smedt - GvA - 20/04/1992).

In blessuretijd nog rode kaart voor Lommel-aanvoerder

Deurne — "Als je de twee wedstrijden bij elkaar telt, denk ik dat we verdiend naar de halve finale doorstoten", concludeerde Walter Meeuws. "Maar ik moet toegeven: dit KFC Lommelse SK is een uiterst sterke tegenstander, die het ons in de tweede helft knap lastig heeft gemaakt. Ik heb afgezien op de bank. Deze wedstrijd heeft mijn hart en bloedvaten zeker geen goed gedaan."

Inderdaad, R Antwerp FC heeft zaterdag water en bloed gezweet om voorbij de toekomstige kampioen van tweede klasse te geraken. De manier waarop de Kempenaars na rust de Sinjoren bijwijlen in de verdrukking speelden, duidt erop dat ze rijp zijn voor de hoogste afdeling. Althans, als ze deze ploeg bij elkaar kunnen houden.

Deze laatste kwartfinale had alleszins de ingrediënten van een echte cupmatch: sfeer, inzet, stevige duels en vooral spanning. Zelfs toen R.A.F.C. iets voor het uur op een 2-0 voorsprong klom en daarmee virtueel gekwalificeerd was, kon het nog alle kanten uit. Op dat moment volstond an tegendoelpunt voor KFC Lommelse SK om een ronde verder te gaan. De jongens van Berx waren er trouwens in de tweede helft enkele keren erg dichtbij, maar strandden ofwel op een secure Ratko Svilar of ze misten precisie bij de afwerking.

KFC Lommelse SK lijkt een patent te hebben op sterke prestaties in bekerwedstrijden. De situatie liet ons alleszins terugdenken aan de halve finale van vorig jaar, toen de tweedeklasser ook Club Brugge KV het vuur aan de schenen legde. Club sleepte zich met erg veel moeite naar het einde van de wedstrijd, om daarna toch de finale op de Heizel te winnen. Geen simpel ploegje, daar in de Kempen.

Twee periodes
Toch kan je het verloop van de partij in twee periodes verdelen. R.A.F.C. eiste duidelijk de eerste helft voor zich op en teerde daarin vooral op de snelle flitsen van Hans-Peter Lehnhoff. De Duitser was praktisch in alle gevaarlijke acties betrokken, al lag alweer Alex Czerniatynski aan de basis van het openingsdoelpunt. De Antwerpse topschutter, die als geen ander de kunst verstaat om fouten uit te lokken, werd foutief gehaakt door Gielis en zo kon Nico Claesen na een kwartier voor evenwicht zorgen.

Na de rust moest R.A.F.C. het initiatief aan KFC Lommelse SK laten, dat het middenveld beheerste en voetbaltechnisch zeker de evenknie was van de tegenstander. Scoren bleek echter een onoverkomelijk probleem voor de Kempenaars. "De uitschakeling doet pijn", zei een toch wat ontgoochelde trainer Berx. "Ik vond dat we het laatste uur de betere waren van R.A.F.C. Rudi Smidts maakte in de tweede helft een op zijn zachtst gezegd, merkwaardige goal. Enfin, KFC Lommelse SK moet hier niet met rode kaken van het veld gaan. Ik denk dat we vandaag bewezen hebben een plaats in eerste klasse te verdienen."

Rode kaart
Voor sommige bezoekende spelers was de ontgoocheling om de gemiste kwalificatie zo groot, dat ze in de slotfase van de match het noorden verloren. Aanvoerder Vanaken bijvoorbeeld kreeg in blessuretijd nog een tweede gele kaart onder de neus geschoven wegens protest. Zo eindigde deze pittige partij, die trouwens door zo'n 3.000 Lommel-supporters werd bijgewoond, uiteindelijk nog in mineur (Ludwig De Smedt - GvA - 20/04/1992).

Antwerp Clubblad zag de kwalificatie zo

Met 7500 toeschouwers was er bij deze belangrijke cupmatch eindelijk nog eens volk op de Bosuil. R Antwerp FC mocht tegen een mentaal sterk KFC Lommel zeker geen tegendoelpunt toestaan en nam een prima start. Al binnen tien minuten werden de Limburgers op een 1-0 achterstand geplaatst. Alex Czerniatynski werd op rechts binnen de strafschopzone gelegd door Gielis. Scheidsrechter Willy Van Driessche wees terecht naar de penaltystip. Nico Claesen die zijn laatste elfmetertrap op RWDM nochtans door Thijs gestopt zag, nam zijn verantwoordelijkheid. Doelman Hanssen had geen verhaal tegen de tegenvoets geplaatste bal. Op de zestiende minuut diende Ratko Svilar na een botsing met Mukanya ei zo na vervangen te worden. Via een sterke Hans-Peter Lehnhoff kwam de Great Old nog voor de pauze tweemaal dicht bij 2-0. Telkens voorkwam een attente Hanssen een nieuwe schending van zijn netten.

De tweede helft ging een zelfverzekerd KFC Lommel op zoek naar het beslissende tegendoelpunt. Het trok resoluut de aanvallende kaart. Ratko Svilar verijdelde een gevaarlijke kopbalpoging van Mukanya. Nganzadi moest vanwege kwetsuur vervangen worden door Gijbels. In de 55e minuut kwam de Great Old op de 2-0 kwalificatie-voorsprong. Een afgeweerde bal werd door de mee opgerukte Rudi Smidts in één tijd richting Hanssen afgevuurd. Alex Czerniatynski liep in de schietbaan, raakte nog even het leder en verraste zodoende de Nederlandse doelman van Lommel. Via Hans-Peter Lehnhoff (rakelings naast) en Nico Claesen (na een prima actie van Hans-Peter op rechts) waren de roodwitten dicht bij de beslissende 3-0. In het laatste kwartier speelde een bewonderenswaardig KFC Lommel alles of niets.

In de 81e minuut bezorgde Mukanya met een schot de Antwerpaanhang hartproblemen. Ratko Svilar kon in extremis afweren. In de slotminuten verkwanselde Alex Czerniatynski alleen vóór Hanssen de geruststellende 3-0 (86') Even voor tijd werd Vanaken nog met een tweede gele kaart uitgesloten. Hans-Peter Lehnhoff werd door zijn trainer met een applausvervanging beloond. R Antwerp FC vierde bij het eindsignaal de verdiende kwalificatie voor de halve finales en moet in twee wedstrijden voorbij KAA Gent om de finale te mogen betwisten (B.C. - Antwerp Clubblad - 2/05/1992).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 02/05/1992)

Jean-Claude Mukanya

82' Dragan Jakovljevic (uit)/
Patrick Van Veirdeghem (in)

90' Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Willy Vincent (in)

Kimonekene Ngandazi (uit)/
Robert Gijbels (in)
54'

Pierre Berx
10' Nico Claesen (penalty) 1-0
Ruststand 1-0
55' Rudi Smidts 2-0
      Vital Vanaken 89'
90' Eindstand 2-0 90'