Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.
0 0
26.01.1992 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Egidio D'Ambrosio - Guy Marchand
Toeschouwers: 12.000

Wedstrijdverslag

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

Telegram

Brugge — Bij Club Brugge KV viel Dziubinski als vierde buitenlander uit de selectie, ook Van der Heyden en Querter zijn niet bij de veertien. R Antwerp FC moest de diensten missen van de gekwetsten Kari Ukkonen, Patrick Schrooten, Benoît Thans en Ludo Geens. Rudi Smidts komt daardoor voor de tweede opeenvolgende week op in het middenveld.

Tegen een verdedigend R.A.F.C. kon Club Brugge KV de eerste kans afdwingen, wanneer het na vier minuten een voorzet van Verspaille op de winkelhaak kon hernemen. Antwoord van de bezoekers: Cossey moest Alex Czerniatynski op snelheid laten gaan, Verlinden bracht redding. In de eerste helft zowat de enige dreiging van de bezoekers, die zichtbaar aan een punt dachten, Club Brugge KV lieten komen en op de counter rekenden. Die kwam er bijna niet, terwijl aan de overzijde Club Brugge KV het initiatief behield, maar niet afwerkte. Met wat goede wil kon een schot van een stevig in de greep van Rudi Taeymans zittende Amokachi als een kans worden beschouwd.

Na de rust beet Club Brugge KV feller van zich of en zorgde voor een geanimeerd vierde kwartier met enkele schermutselingen voor het doel van Wim De Coninck. De Antwerpdoelman moest spectaculair redding brengen wanneer de mee opgerukte Disztl van dichtbij besluit. De thuisploeg slaakte een zucht van verlichting wanneer H.-P.Lehnhoff, zondag op een voor hem ongewone plaats op links, voor de zoveelste maal Verspaille te vlug af was, alleen kon doorgaan, maar vanuit buitenspelstand, oordeelde de grensrechter. Even voor en even na het uur kansen voor Club Brugge KV, daarna voor R.A.F.C. Eerst sloeg een loeier van Amokachi te pletter op de lat en nadien schoot Alex Czerniatynski over het verlaten doel.

Dat maakte de Antwerpspits blijkbaar zo humeurig dat hij bestendig commentaar gaf op de scheidsrechterlijke beslissingen. Uiteindelijk kreeg hij de gele kaart. Wanneer Vanmaele vervangen werd door Plovie, kon Staelens meer aanvallend spelen en zo bleef Club Brugge KV druk uitoefenen. De Antwerpdefensie bleef voorbeeldig overeind (Bert De Coninck - bron: GvA - 27.01.1992).

Zesde opeenvolgend gelijkspel in twee maanden - West-Vlaamse spitsen scoren niet meer

Brugge — Op verkiezingszondag 24 november— het samenvallen van de gebeurtenissen is toevallig... — boekte Club Brugge KV zijn laatste overwinning. Het haalde toen 0-1 bij R.W.D.M. Daarna kwamen in competitieverband zes opeenvolgende gelijke spelen, waarbij enkele keren een droge 0-0. Dat de West-Vlamingen toch nog op de vierde plaats prijken, kan voor een stuk uitgelegd worden door onverwachte nederlagen van naaste concurrenten, zoals vorige zaterdag KV Mechelen bij KSK Beveren. "Onze spitsen, zowel Booij als Amokachi, lopen dus zichtbaar achter een verlossend doelpunt aan", zei Club-coach Broos zondagmiddag. Een milde samenvatting van aanvallende onmacht.

Zoveel was ook tijdens deze zeer belangrijke confrontatie met R Antwerp FC overduidelijk. Wie voor hartverwarmend spektakel naar het Olympiastadion wil komen, is vandaag bij Club aan het verkeerde adres en kan best terugkeren op de andere zondag, wanneer het zo veel frissere Cercle aantreedt. In de blauw-zwarte kleuren speelt nu een ploeg, die ongetwijfeld wilskrachtig, maar al even krampachtig naar zijn oude identiteit zoekt.

Broos zei het openhartig: "Ik wil niemand iets verwijten, want de inzet is er. Wanneer we bij het begin van de competite vanop de flanken de bal voor onze voeten kwam in het zestienmetergebied, was het meteen een doelpunt. Nu is dit niet het geval. Zodanig dat op de duur wij zelf onze kwaadste tegenstander worden. Voor het zelfvertrouwen van Booij en Amokachi wordt het dus hoog tijd dat dit tikkeltje meeval zo vlug mogelijk terugkeert. Ik blijf ervan overtuigd dat zij dan opnieuw vertrokken zijn voor een nieuwe reeks, zoals Booij er een had de allereerste weken." Club Brugge KV zocht overigens ook heil in het oude vertrouwde recept van sterk werk op de flanken, hierbij vooral rekenend ook op de tomeloze inzet op links van Borkelmans . Op die manier kwamen er inderdaad enkele kansen. Zij het dat deze zich dan hoofdzakelijk nog beperkten tot warrige scrimmages, waarbij de samenhang van de Brugse aanvallers wel eens ontbrak.

De knappe rebound van Booij op de kruising van paal en lat na amper vier minuten kon het voor de thuisploeg gemakkelijker hebben gemaakt. "Ten eerste was dit voor het vertrouwen een schitterende zaak geweest, maar het had ook als gevolg gehad dat R.A.F.C. uit de schelp had moeten komen, met alle risico's vandien. Nu konden ze rekenen op de voorbeeldig georganiseerde verdediging en van daaruit met Alex Czerniatynski een uitval wagen. Vandaag toch weer eens gezien dat die niet veel nodig heeft om aartsgevaarlijk te zijn. Hij was eenmaal erg dicht bij een doelpunt en dat zou een ramp geweest zijn. Nu verliezen we de aansluiting met het koptrio niet echt."

Zijn Antwerpse collega-trainer Walter Meeuws leek meer tevreden. "Drie op vier tegen Club, zeker niet slecht! Hugo heeft gelijk, een Antwerpse zege hier zou zeer gevleid zijn overgekomen. Wij hebben ons noodgedwongen moeten organiseren als vechtersploeg, meer zat er niet in. Club drukte zijn stempel op het verloop van de gebeurtenissen, maar kon ons inderdaad aanvallend niet verrassen. Tevreden dus, want wij halen een gelijkspel na een wedstrijd, waarin we het minst doelkansen hebben kunnen scheppen van de hele cornpetitie." Lof van Walter Meeuws ook voor Dragan Jakovljevic, die vooral tijdens de eerste helft de sterkhouder was, maar er op het uur uit moest met een verrekking. "Toen hij verdween, werd Club het gevaarlijkst", aldus de Antwerptrainer. Broos, zuchtend: "Wel zonder doelpunten (Bert De Coninck - GvA - 27/01/1992)!"

Retrospectieve Bob Crauwels (20)

R Antwerp FC heeft in het Olympia-stadion een onmondig Club Brugge KV een punt afgesnoept. De tactische richtlijnen van de rood-witte sportieve patron leverde de Great Old het tweede gelijkspel van het seizoen op. Zo kregen Rudi Taeymans en Geert Emmerechts centraal in verdediging de bewaking van Amokachi en Booij opgedragen, terwijl Nico Claesen en Rudi Smidts op de flanken als buffers werkten tegen de opkomende Borkelmans en Crève. Libero Nico Broeckaert orchestreerde, doelman Wim De Coninck demonstreerde op cruciale momenten zijn schitterende conditie. Het was dus weinig verwonderlijk dat de rood-witte verdediging zelden in problemen kwam en en de Antwerpnetten ongeschonden bleven.

Blauw-zwart startte nochtans uitstekend. Na amper drie minuten trof Booij vanuit een scherpe hoek de kruising. R Antwerp FC repliceerde met een schot van Alex Czerniatynski pal op Verlinden. Onder impuls van een prima Dragan Jakovljevic lieten de Bosuilen zich niet onbetuigd.

De tweede helft nam de Brugse druk toe. Wim De Coninck voorkwam de openingstreffer in de 51e minuut. De Antwerpdoelman wist een scrimmage te beëindigen toen hij in de voorste hoek een verraderlijk laag schot van Disztl blokkeerde. In de 58e minuut trof Amokachi, nochtans goed in de greep van Rudi Taeymans, de bovenkant van de lat. In de 63e minuut viel 'Jako' gekwetst uit. R.A.F.C. verloor daardoor zijn aanspeelpunt. Dit belette Czernia evenwel niet met een lobbal na een achterwaarts pasje van Nico Claesen, ei zo na Verlinden in gebreke te stellen. Booij, in de greep van Geert Emmerechts, zag nog een vrijschop schitterend gestopt door Wim De Coninck. In de slotminuut pakte Alex Czerniatynski nog met een nummertje uit!

Hij vertrok vanuit de middencirkel richting Verlinden, kreeg vijf man op de huid, schudde ze af, kwam ten val, stond terug op en begon er opnieuw aan. Nam weer twee man voor zijn rekening alvorens gelegd te worden! De Antwerpaanvaller trapte te snel naar het oordeel van scheidsrechter Piraux en pakte (zijn derde) geel. Het betekende de enige valse noot in een wedstrijd die Walter Meeuws en zijn Mannschaft op de vijfde plaats hield na de nederlaag van KSV Cercle Brugge (B.C. - Antwerp Clubblad (11) - 14/03/1992).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/01/1992)

Statistieken

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Danny Verlinden
Claude Verspaillie
Rudi Cossey
Laszlo Disztl
Vital Borkelmans
Dominique Vanmaele
Lorenzo Staelens
Franky Van der Elst
Peter Crève
Daniël Amokachi
Foeke Booij
Wim De Coninck
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Taeymans
Rony Van Rethy
Nico Claesen
Hans-Peter Lehnhoff
Rudi Smidts
Dragan Jakovljevic
Alex Czerniatynski

Wissels

73' Dominique Vanmaele (uit)/
Pascal Plovie (in)
 
0 Dragan Jakovljevic (uit)/
Patrick Van Veirdeghem (in)
64'
 
0 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Noureddine Moukrim (in)
86'
 

Begin Match
      Nico Claesen
Vital Borkelmans      
Peter Crève      
      Nico Broeckaert
Ruststand 0-0
      Alex Czerniatynski 89'
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG