Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Steaua Boekarest
0 0
04.03.1993 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Vadim Zhuk (Wit-R.)

Lijnrechters:
Yuri Dupanev (W.-R.) - Oleg Chikun (W.-R.)

Vierde official: Gennady Yakubovski (W.-R.)
Toeschouwers: 7.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Steaua Boekarest
Deurne — Technisch vaardig werd er gezegd als er naar de kwaliteiten van Steaua Boekarest werd gevraagd. Het kan zijn, maar wat de Roemenen gisteren op de Bosuilmat toverden, was zeker geen hoogstaand voetbal. Integendeel, de jongens van trainer Iordanescu presenteerden het spelletje erg potig. R Antwerp FC deed het stukken beter en speelde zoals het moest: snel en aanvallend. Om een wedstrijd te winnen, moet er ook gescoord worden. Dat deden de Bosuiljongens niet, omdat Stingaciu uitstekend stond te keepen, maar vooral omdat de Deurnese spitsen onmondig bleven. Met 0-0 kan het binnen veertien dagen in elk geval nog alle kanten uit. Uitgeschakeld is de Great Old nog lang niet.

Walter Meeuws had het voor de wedstrijd gezegd: de ploegen kenden elkaar erg goed. Vandaar dat de gevaarlijke jongens in beide kampen een bewaker aan het been kregen. Zo voelde Alex Czerniatynski voortdurend de adem van Dobos in de nek, werd Cisse Severeyns van kortbij gevolgd door Brodan, draafde Galca achter Hans-Peter Lehnhoff aan en bleef Stan vooral in de buurt van Dragan Jakovljevic. Bij R Antwerp FC waren er bewakingsopdrachten voor Rudi Smidts tegenover Vladoiu, Rudi Taeymans moest Filipescu opvangen.

Steaua pakte met oerend hard voetbal uit. In de voorbije vier matchen hadden de Roemenen al tien gele kaarten gepakt. Nu weten we waarom. Nog voor er een half uur gespeeld was, werden achtereenvolgens Galca, Dobos, Bucur en aanvoerder Stan door de Wit-Russische scheidsrechter Zhuk op een gele kaart getrakteerd. Later volgden ook Brodan en opnieuw Bucur. Dobos, Stan en Bucur zullen boeten. Zij missen binnen veertien dagen de return. R.A.F.C. was duidelijk de betere ploeg. Verder dan twee echte doelkansen, vooral door het stoorwerk van de Roemenen, kwamen de Bosuiljongens in de eerste helft niet. Na de pauze geraakten de rood-witten aan een tiental mogelijkheden. Scoren was er niet bij.

De wedstrijd was een kwartier oud toen Patrick Van Veirdeghern een hoekschop vanop links voor de goal zwiepte. Rudi Taeymans kopte, Czernia verlengde extra met het hoofd. Steaua-doelman Stingaciu hield met een schitterende reflex de nul op het bord. Dragan Jakovljevic had nog voor het halfuur moeten scoren toen hij totaal vrijstaand een voorzet van Cisse Severeyns met het hoofd mocht overnemen. Hij kopte over. Rudi Taeymans, steengoed in de mandekking op Filipescu, had de aanvalsactie ingeluid. Verdedigend zat R.A.F.C. trouwens weer goed in elkaar. Nico Broeckaert speelde als libero zoals hij dat de voorgaande weken ook al deed. Gewoon sterk. Rudi Smidts gaf Vladoui geen ruimte.

Ook na de rust bleef R.A.F.C. het snedigst voetballen. Snel op de bal, vinnige balwisselingen, het was er allemaal. Alleen een doelpunt kwam er niet. Didier Segers, een van de betere Antwerpenaars, dweilde de linkerflank af, maar de voorzet met rechts was te zwak. Anderzijds bleef Alex Czerniatynski ondanks een enorme inzet naar de goede vorm zoeken. Een knappe voorzet was bijna voldoende om Cisse Severeyns te laten scoren. Hij schoot, maar zag zijn poging door Stingaciu met de voet gered. Nog geen minuut later stuurde Dragan Jakovljevic de bal van kortbij, na voorzet van Wim Kiekens, in de armen van de Steaua-doelman.

Stingaciu bewees trouwens veelvuldig uit het goede doelman-hout gesneden te zijn. Want ook met een knal van H.-P. Lehnhoff en een dichte kopbal van Dragan Jakovljevic wist de Roemeense keeper raad. De ondertussen voor R.A.F.C. meer dan verdiende voorsprong kwam er niet. Net voorbij het uur incasseerde libero Bucur, voor fout op de doorgebroken Didier Segers, zijn tweede gele kaart. Steaua moest met tienen verder. Iordanescu haalde meteen aanvaller Vladoiu naar de kant en stuurde verdediger Sburlea de Bosuilmat op.

Dragan Jakovljevic had andermaal, moeten scoren toen hij met de borst mocht controleren en fors uithalen. Hij knalde echter naast. Het mocht niet zijn. Ook niet toen H;-P. Lehnhoff een vrije trap staalhard richting Roemeense kooi joeg. Stingaciu duwde immers over. Stingaciu was wel twee keer kansloos toen eerst Alex Czerniatynski en later H.-P. Lehnhoff alleen voor hem opdoken. Ze plaatsten allebei de bal naast, zodat Steaua met een gevleide brilscore terug naar Boekarest mocht (Luk De Ranter - GvA - 5/03/1993).

"Gelijkgespeeld tegen Stingaciu" (Walter Meeuws)

Deurne — Dopingcontroletoestanden allerhande zorgden voor een drukte van jewelste in de gang van de Antwerpkleedkamer. Het duurde dan ook een tijd voor Walter Meeuws zijn opwachting maakte om commentaar te geven bij de toch wel schitterende prestatie van zijn ploeg tegen Steaua Boekarest, spijtig genoeg niet bekroond met doelpunten. "Wat moet ik zeggen?", vroeg de Antwerp-oefenmeester zich af. "Laat mij beginnen met vast te stellen dat in dit stadium van de bekercompetitie, we zijn toch in de kwartfinale, met een tegenstander van zulk niveau, maar één team gespeeld heeft om te winnen en dat zijn wij. Zelden ook vielen er in een partij met zoveel belang, zoveel scoringskansen. Ik denk dat we er alles bijeen 8 tot 10 hebben gecreeerd. In drie tot vier gevallen kan men de spelers het verwijt maken dat ze de klus niet afmaakten. Dat doe ik echter niet, omdat er in het Roemeense doel een uitzonderlijke keeper stond. We speelden in feite niet gelijk tegen Steaua maar tegen Stingaciu. Wat die aan wereldreddingen op zijn actief schreef, is gewoon niet te geloven." Ontevreden was Walter Meeuws dus niet, een beetje ontgoocheld over het resultaat wel. Hij had voornamelijk lof over voor zijn verdedigers. "Dat de gevreesde Steauaschutters niet aan hun trekken kwamen, was het werk van jongens als Rudi Smidts, Didier Segers, Wim Kiekens, Rudi Taeymans en Nico Broeckaert. Die maakten de kracht van R.A.F.C. uit. Dat de Roemenen er hard zouden tegenaan gaan, was te verwachten. Ik verwacht dat zij in de terugwedstrijd binnen veertien dagen zeker niet anders gaan spelen. Zij zullen dan wel Bucur, Dobos en Stan moeten missen. Vooral laatstgenoemde was de enige man bij Boekarest die op zijn waarde speelde. 't Zal in ieder geval binnen twee weken nog spannend worden. Uit onze prestatie van vanavond moet de ploeg de kracht putten om in haar kwalificatiekansen te blijven geloven (J.CLA. - GvA - 5/03/1993)."

Unaniem Bosuil-optimisme voor de terugwedstrijd

Deurne — De wedstrijd tegen Steaua Boekarest moet zowat het beste geweest zijn van wat R.A.F.C. dit seizoen al op de grasmat toverde. De Bosuiljongens klonken na de match dan ook unaniem positief. Bovendien werd het wierrookvat leeg gekieperd over het hoofd van Steaua-doelman Stingaciu.

Alex Czerniatynski: "Steaua is zeker geen zwakke ploeg. Dat lijkt misschien nu zo, omdat R.A.F.C. een erg sterke prestatie liet optekenen. Die Roemenen kunnen heus wel voetballen. Ik ben er van overtuigd dat ze dat binnen veertien dagen gaan bewijzen. In ieder geval heeft de doelman van Steaua fantastisch gepakt. Zonder hem hadden we zeker met een 3-0 voorsprong aan de return kunnen beginnen. Ik blijf er bij, ook na dit gelijkspel is R.A.F.C. niet kansloos."

Patrick Van Veirdeghem: "Misschien gaan we in Boekarest de traditie verder zetten en ons plaatsen na het spelen van verlengingen. Dat Steaua zo hard zou spelen, hadden we verwacht. Belangrijk was in ieder geval dat we er dit keer in geslaagd zijn het spel te maken. Jammer van de gemiste kansen, maar het is nu eenmaal niet anders. Toegegeven, Steaua speelde misschien niet zoals van hen mocht worden verwacht. Doordat we de nul achteraan op het bord hielden, blijft in de return alles mogelijk. Een rake counter kan dan immers volstaan voor kwalificatie."

Rudi Smidts: "We geraakten zelf aan een tiental doelkansen en gaven er achteraan niet één weg. Dat is ons zelfs in competitieverband nog niet overkomen. Dat de Roemenen nu drie spelers door schorsing in Boekarest moeten missen, kan in ons voordeel spelen. Stan er niet bij? Dat is een aderlating voor Steaua. Het kan nog alle kanten uit."

Rudi Taeymans: "We mogen niet klagen. Voor mij persoonlijk werd deze wedstrijd een meevaller. Als je als verdediging gedurende negentig minuten geen enkele kans weggeeft, mag je niet klagen. Het is alleen jammer dat we zelf niet scoorden. Volgens mij blijft de halve finale haalbaar. We zullen er in Boekarest alles aan doen om voor dat unicum in de clubgeschiedenis te zorgen (Luk De Ranter - GvA - 5/03/1993)."

Dubbele dopingcontrole

Na afloop van R Antwerp FC-Steaua Boekarest werden door de UEFA van elke ploeg twee spelers uitgenodigd voor een dopingcontrole. Alex Czerniatynski en Dragan Jakovljevic van thuiszijde, Stingaciu en Stan van Roemeense kant, waren de 'uitverkorenen'. Groot was echter de verwondering toen zich ook een geneesheer van de Vlaamse Gemeenschap aanbood en van elke ploeg drie spelers uitnodigde om eveneens een plasje te maken. Er bleef Rudi Smidts, Cisse Severeyns en Patrick Van Veirdeghem niets anders over dan zich te onderwerpen aan een controle. Anders was het echter gesteld met de bezoekers. Spelers en bestuur van Steaua Boekarest weigerden op de uitnodiging in te gaan en telefoneerden zelfs naar de UEFA (GvA - 5/03/1993).
(bron: GvA - 05/03/1993)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Steaua Boekarest

Elftallen

1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts
6 Dragan Jakovljevic
7 Didier Segers
8 Patrick Van Veirdeghem
9 Cisse Severeyns
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski
1 Dumitru Stingaciu
2 Bogdan Visan Bucur
3 Aurel Silviu Panait
4 Anton Dobos
5 Constantin Galca
6 Daniel Claudiu Brodan
7 Ion Vladoiu
8 Ilie Dumitrescu
9 Iulian Filipescu
10 Nica Panduru
11 Ilie Stan

Wissels

7 Ion Vladoiu (uit)/

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 601

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 601
Ion Sburlea (in)
60'
 
8 Ilie Dumitrescu (uit)/
16 Daniel Iftodi (in)
85'
 

Begin Match
      Constantin Galca 14'
      Anton Dobos 21'
      Ilie Stan 30'
Ruststand 0-0
50' Wim Kiekens      
      Bogdan Visan Bucur 60'
      Daniel Claudiu Brodan 71'
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG