Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.F.C. Germ. Ekeren
2 1
11.12.1992 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters:
Robert Surkijn - Raymond Allice
Toeschouwers: 4.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KFC Germinal Ekeren
Zure regen voor Ekerenaars

Deurne ó Dank ij een behoorlijke tweede helft, waarin Alex Czerniatynski en Nico Broeckaert scoorden, heeft R AntwerpFC weerwraak genomen voor de nederlaag van vorig jaar. Met deze winst zet rood-wit zijn opmars richting Europees voetbal verder. Voor KFC Germinal Ekeren smaakte de regen van gisterenavond erg zuur. De jongens van Haesaert 'bouwden' de afgelopen maanden een reeks op van 1 op 18 en bengelen onderaan in de directe buurt van KFC Lommelse SK. Met een thuismatch tegen R Standard CL in het zicht, wordt het een zwarte kerst voor de Ekerenaars, die nota bene vorig jaar nog Europees speelden tegen Celtic Glasgow.

Walter Meeuws had geen wijzigingen in zijn elftal doorgevoerd in vergelijking met een week tevoren, collega Haesaert had zijn pionnen wel herschikt. De zaterdag geschorste Snelders nam opnieuw de liberopats in. Naudts maakte als verdedigende middenvelder voor het eerst zijn verschijning in de ploeg. Herreman werd op de linkerflank neergezet. Talbut viel af en mocht op de bank plaatsvatten. Het was al snel duidelijk dat de kermis van voorgaand seizoen, zich niet zou herhalen. Om te scoren moet je immers kansen creŽren en dat onderdeel lag de acteurs dit keer niet zo best. Alleen Buia liet zich in het eerste kwartier opmerken met enkele kapbewegingen waarmee hij zijn tegenstander in de wind zette, de laatste trap vloog echter twee hoog in de tribune.

Voor het eerste echte gevaar moesten we wachten tot de twintigste minuut. Ronny Van Rethy lanceerde Hans-Peter Lehnhoff gezwind voorbij Snelders. Czernia kon het terugleggertje niet in doel verlengen. R.A.F.C. bleef in de rest van die eerste helft de plak zwaaien. Een loeier vanop grote afstand van specialist Ronny Van Rethy verschroeide de vingertoppen van Van de Walle. Czernia zag zijn bal afgeweerd worden. Cisse Severeyns trof het zijnet nadat Verstraeten eerst het leer van de lijn had gehaald. Meer dan deze schermutselingen voor het Ekerse doel was er voor rust niet te zien.

Kort na de koffie werd een foutje in de Ekerense defensie toch afgestraft. Cisse Severeyns kopte een voorzet van Wim Kiekens door en de totaal vrijstaande Alex Czerniatynski zette Van de Walle op het verkeerde been. Een typisch Czernia-doelpunt overigens, het leer ging tergend langzaam over de lijn. KFC Germinal Ekeren, dat met deze stand van zaken helemaal in een hachelijke situatie zou belanden, moest nu wel voluit in het offensief gaan om de meubelen te redden. Zoals al zo dikwijls dit seizoen miste het scherpte in de voorste linie. Tahamata geraakte niet voorbij Rudi Smidts, de flitsen van Buia hadden te weinig diepte en het torinstinkt van Hofmans laat het, zoals al langer bekend, dit jaar volledig afweten. Met de inbreng van Claesen ten nadele van Tahamata hoopte Haesaert het tij te keren.

Het bleek een vergeefse gok. De thuisploeg sloeg genadeloos toe. Een hoekschop van Didier Segers werd door een hoog opverende Nico Broeckaert krachtig tegen de netten gekopt, zodat KFC Germinal Ekeren puntengewin alweer eeri weekje moest uitstellen. Het doelpunt dat de ingekomen Claesen in de slotminuut scoorde, vergeleek je dan ook best met een druppel op een hete plaat. Voor Claesen zelf was het overigens een weinig prettige week. Maandag kreeg hij van Haesaert te horen dat hij als diepe spits zou uitgespeeld worden, woensdag slikte de Ekerense trainer die belofte in. Hij mocht op de bank starten en werd slechts ingebracht als zijn ploeg op achterstand zou komen.

Nico Claesen was de man die het enige Ekerense doelpunt scoorde. Voor de Limburger, vorig jaar nog in dienst van de Great Old, betekende de goal een kleine persoonlijke genoegdoening. "Eigenlijk had ik liever niet gescoord, maar wel een puntje meegenomen", verklaarde hij. "Net als vorige week staan we een doelpunt toe op de eerste echte kans die de opponent kan afdwingen. De pechreeks blijft dus duren." De inbreng van Naudts bracht weinig beterschap. Je kan je stilaan afvragen of KFC Germinal Ekeren baat heeft aan die steeds wijzigende ploegopstellingen. Met Naudts werd de 22e speler van het seizoen gebezigd (Ludwig De Smedt - GvA - 12/12/1992).

"Logisch resultaat" (Walter Meeuws)

Deurne ó Een spektakelstuk is deze Antwerpse derby niet geworden. Daarvoor werd er vooral in de eerste helft te weinig gevoetbald. Als winnende trainer had Walter Meeuws reden om tevreden te zijn. "Het was niet spectaculair, zeker niet, maar ik denk toch dat er een logisch resultaat uit de bus is gekomen. De enige domper op de vreugde is dat tegendoelpunt in de laatste minuut van de wedstrijd. De zoveelste goal die vermeden had kunnen worden."

De man die mee de overwinning van R.A.F.C. gestalte gaf, was nogmaals Alex Czerniatynski. Vijf minuten na rust slaagde hij erin de score te openen. Zijn elfde competitietreffer. Spijtig genoeg had hij in de beginfase een gele kaart opgelopen, zijn derde. Er wacht hem vlak na nieuwjaar helaas een strafzondag.

Volgens Hans-Peter Lehnhoff werd tegen KFC Germinal Ekeren een zege op karakter behaald. Is de vernedering van vorig seizoen daarmee uitgewist? "Ik geloof niet dat dit aan de orde is. Elke wedstrijd is anders. Vandaag hebben we de Ekerense tegenstander goed kunnen opvangen en ze weinig kansen gegeven. Bij de rust hadden we al moeten voorstaan. Nu was het wachten tot Alex Czerniatynski op zijn eigen manier de stand kon openen (J.CLA. - GvA - 12/12/1992)."
(bron: GvA - 12/12/1992)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.F.C. Germ. Ekeren

Elftallen

1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
6 Kari Ukkonen
7 Rony Van Rethy
8 Didier Segers
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Cisse Severeyns
11 Alex Czerniatynski
1 Philippe Van De Walle
17 Patrick Ghislain
16 Mike Verstraeten
8 Eddy Snelders
12 Didier Dheedene
10 Gunther Hofmans
5 Patrick Naudts
14 Marino Sabbadini
4 Tony Herreman
9 Simon Tahamata
22 Romulus Buia

Wissels

80' 9 Cisse Severeyns (uit)/
14 Willy Vincent (in)
 
85' 6 Kari Ukkonen (uit)/
12 Patrick Van Veirdeghem (in)
 
9 Simon Tahamata (uit)/
6 Nico Claesen (in)
65'
 
5 Patrick Naudts (uit)/
19 MIlan Blagojevic (in)
81'
 

Begin Match
5' Alex Czerniatynski      
Ruststand 0-0
50' Alex Czerniatynski 1-0      
      Patrick Naudts 55'
      Mike Verstraeten 65'
66' Nico Broeckaert 2-0      
      Nico Claesen 2-1 89'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG