Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Glenavon FC
1 1
30.09.1992 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Heinz Holzmann (Oos.)

Lijnrechters:
Peter Sordje - Leopold Seyer

Vierde official: Manfred Schuttengrüber
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Glenavon FC

Ratko Svilar pakt drie strafschoppen

Deurne - R Antwerp FC betaalde bibbergeld tegen het fel opzittende Glenavon FC. De Noord-Ieren drukten R.A.F.C. in de eerste helft geregeld met de rug tegen de muur. Het tij leek te keren toen Wim Kiekens in de tweede helft met een penaltydoelpunt de score opende. Glenavon FC stelde enkele minuten later gelijk. R.A.F.C. had uiteindelijk verlengingen, penalty's en Ratko Svilar nodig om zich alsnog te kwalificeren.

Ratko Svilar werd inderdaad de held van Deurne-Noord. Net zoals veertien dagen geleden geraakte ook nu een zwak voetballend R.A.F.C. niet voorbij de Noord-Ieren van Glenavon FC. Na negentig minuten pronkte er opnieuw een 1-1 eindstand op het bord. Een half uurtje langer voetballen hielp niet. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Ratko Svilar stopte er drie. R.A.F.C. bekert verder. Mc Mullan had de eerste strafschop benut, maar de pogingen van Crawford, Ferguson en Smith werden door Ratko Svilar gepakt. Hans-Peter Lehnhoff had gemist, maar Geert Emmerechts, Willy Vincent en aanvoerder Rudi Smidts vonden Beck wel in gebreke. R.A.F.C. zit, ondanks een beschamende verrichting, dus straks toch in de urne als er in Zürich voor de volgende ronde wordt geloot.

Dat Dragan Jakovljevic niet zou spelen, was al eerder geweten. Van het trio 'onzekeren', Patrick Van Veirdeghem, Willy Vincent en Wim Kiekens, verscheen enkel laatstgenoemde aan de aftrap. Walter Meeuws had dus behoorlijk aan zijn elftal moeten sleutelen. De Antwerpcoach had het volgende bedacht: Noureddine Moukrim mocht op de rechterflank aan de slag. Didier Segers schoof van het centrale middenveld door naar zijn geliefkoosde linkerflank. Hans-Peter Lehnhoff kreeg de rol van Dragan Jakovljevic, centraal achter de spitsen, toegeschoven. Geert Emmerechts speelde samen met Rudi Smidts en voor libero Nico Broeckaert in de mandekking. Vooraan had hij voor het duo Alex Czerniatynski en Cisse Severeyns gekozen. Meteen stond laatstgenoemde voor het eerst in een officiële wedstrijd in de basis bij R.A.F.C.

Walter Meeuws had zijn spelers om revanche gevraagd voor de prestatie van vorige zaterdag in Genk. De Antwerpse jongens slaagden er ook nu niet in een hoog niveau te halen. De Noord-Ierse amateurs werden niet met de rug tegen het eigen doel geplakt. Integendeel, Glenavon FC speelde goed mee en kwam in de eerste helft tot twee keer toe dicht bij een doelpunt. Toch was het eerste doelgevaar van R.A.F.C. gekomen. H.-P. Lehnhoff had de bal voor de voet van Cisse Severeyns gelegd, die zijn stiftertje tegen de binnenkant van de linkerstaak mikte. Een botsend schot van Alex Czerniatynski, gepakt door Beck, was het vervolg. Glenavon FC reageerde. Eerst met een kopbal van Ferguson na voorzet van Ferris, net over. Wat later met een nieuwe kopbal van Ferguson, dit keer na een voorzet vanop links van Crowe, door Ratko Svilar in twee tijden gestopt.

Naar het einde van de eerste helft toe probeerde R.A.F.C. dan toch weer het zaakje naar zich toe te halen. Wim Kiekens en Alex Czerniatynski mikten beurtelings nipt over. H.-P. Lehnhoff vond een attente Beck op zijn weg.

Onmiddellijk na de pauze mikte alweer Ferguson de bal met het hoofd, na hoekschop van Crowe, over het door Ratko Svilar verdedigde doel. Aan de overzijde ging Cisse Severeyns zijn kans. Hij controleerde de voorzet van Didier Segers met de borst, maar besloot met links naast. Er werd geknokt, dat wel. Ook door Hans-Peter Lehnhoff. Hij draafde de rechterflank af, trok het strafschopgebied binnen en werd dan foutief gestopt door Mc Keown. Wim Kiekens hielp R.A.F.C. vanop de stip aan een 1-0 voorsprong. Tien minuten voor gedaan viel alles weer te herdoen toen Ferris de bal over Ratko Svilar lobde. Wim Kiekens probeerde het ding nog met de hand uit doel te slaan, maar slaagde daar niet in. Een minuut na de tegengoal moesten de bezoekers met tien verder. Crowe werd uitgesloten. Na negentig minuten was de stand net zoals in Lurgan 1-1.

Er moest dus verlengd worden. En ook dan kreeg R.A.F.C. de tien moedige Noord-Ieren niet op de knieën. Het was uiteindelijk Ratko Svilar die Glenavon FC afstopte (GvA - 1/10/1992).

Ierse 'Blues' op de Bosuil

Geen geslaagde generale repetitie in de nationale competitie enkele dagen voor de Europese return. Onze 'Great Old' ging de zaterdag voor de wedstrijd tegen Glenavon FC met de billen bloot in het Thyl Ghyselinckstadion van KRC Genk. Luc Beyens (2) en Patrick Goots voltrokken het vonnis. Niet alleen veel tegendoelpunten, maar het uitvallen van Dragan Jakovljevic na amper een kwartier maakte het allemaal nog zoveel erger. De middenvelder zou pas eind januari terug op het veld verschijnen. De Europese uitdaging vormde voor de groep van Walter Meeuws de ideale gelegenheid om de trouwe aanhang te trakteren op een klinkende revanche! Was de komst van de 'amateurs' uit Ulster immers niet de uitgelezen kans om aan die wens te voldoen? De mannen uit Lurgan hadden het in de heenwedstrijd meer dan voortreffelijk gedaan, maar nu zou het klasseverschil de doorslag geven. Daar twijfelde geen mens aan! De Bosuil was die woensdag 30 september 1992 nochtans bijzonder matig bezet. Slechts 4.100 betalende toeschouwers vonden zich geroepen om het duel bij te wonen. Scheidsrechter was de Oostenrijker Heinz Holzmann, geheel in overeenstemming met zijn naam houthandelaar van beroep. Vanaf de aftrap bleek al vlug dat 'The Blues' absoluut niet naar Deurne-Noord waren gekomen om zich zomaar te laten afslachten. De eerste pogingen tot combineren van rood-wit werden door de fel opzittende Ieren vroegtijdig in de kiem gesmoord, zo nodig met de botte bijl. Voor dit viriele optreden kregen ze dan ook al vlug de rekening gepresenteerd!

R.A.F.C. plaatste zich dus voor de tweede ronde, maar het had werkelijk bloed, zweet en tranen gekost! De 'amateurs' uit Ulster maakten het met hun hard, maar niet unfair, spel verdomd moeilijk! Walter Meeuws concludeerde dat de kwalificatie het belangrijkst was. Hij omschreef de wedstrijd als "een thriller die nooit een thriller had mogen zijn." Hij was ook van mening dat het vooral spannend voor de toeschouwers was geweest, maar kon begrijpelijkerwijs niet tevreden zijn met het geleverde spel van zijn manschappen. De nooit aflatende fysieke kracht van de Ieren had hem en zijn spelers verrast, hun onophoudelijk jagen naar elke bal had het spel van R.A.F.C. totaal verlamd. De thuisploeg had een vijftal kansen gekregen die niet werden omgezet, waarna de factor 'twijfel' onvermijdelijk in de groep geslopen was! Gevraagd naar een naam voor de volgende tegenstander, antwoordde Walter: "Ik hoop op een sterke ploeg, dan kunnen wij de rol van Glenavon FC overnemen!" In elk geval, een dik compliment voor 'the Blues' uit Mourneview Park, het sportieve Bosuilpubliek wist hun prestatie overigens best te appreciëren! Getuige hiervan was de 'standing-ovation' die hen te beurt viel tijdens de ereronde (Thierry Masson - Antwerp Archief- 30/09/1992)!

Door het allerkleinste gaatje

Deurne— Opgelucht ademhalen. Dat kon Walter Meeuws nadat zijn ploeg eerst honderdtwintig minuten had aangemodderd en via strafschoppen kon vermijden dat de Noord-Ieren van Glenavon FC voor het eerst in hun bestaan konden doorstoten naar de tweede ronde van een Europabeker. "Uiteraard ben ik tevreden dat we de volgende ronde hebben gehaald", zei de Anwterpcoach. "We sluipen wel door het allerkleinste poortje binnen. Onze oude rat Ratko Svilar moest ons zelfs over de drempel sleuren." Walter Meeuws had natuurlijk ook gezien dat zijn ploeg slecht had gespeeld. "Het wil de laatste weken maar niet lukken. Dat heeft zeker niets met onwil van mijn spelers te maken. We brengen gewoon voetbal van een erg laag niveau. We hebben zowel individueel als colectief gefaald." Hij zocht niet naar verontschuldigingen. "Het verschil zat hem wellicht in de fysieke kracht van de
Noord-Ieren. Niet dat wij dat knokvoetbal niet aankunnen. Ik stel alleen vast dat net na de
wedstrijd vijf van mijn spelers hinkend de kleedkamer binnenkwamen. Over de aanpak van de scheidsrechter: "Europacup-voetbal is natuurlijk anders. Als de Noord-Ieren dit voetbal brengen in de Belgische competitie, halen zij amper met zes of zeven spelers de finish. Ook dit wil ik niet als verontschuldiging inroepen, maar de scheidsrechter legt de bal geen tweede keer op de stip bij een echte strafschopfout en hij past slechts een keer geen voordeel toe net op het moment dat wij met zijn drieën konden counteren (L.D.R. - GvA - 1/10/1992).

Dat gevoel van opluchting

Deurne — Kolossale opluchting en het besef dat Great Old Ratko de meubels had gered, zwermden rond in de Antwerpkleedkamer. Hans-Peter Lehnhoff zat meewarig naar zijn geteisterde benen te kijken. "Die Ieren wisten er flink weg mee. Overal op elke meter werd je gevolgd en fysiek aangepakt. Ik voel mijn benen amper nog. Plus natuurlijk: verlengingen kruipen ook niet in je kouwe kleren. Nee, 't zijn geen excuses. Als je de zaak in de eerste helft al klaart, met de kansen die we toen kregen, dan kom je niet meer in de problemen. Zelfs in de tweede helft kan alles nog netjes aflopen als de scheidsrechter gewoon voordeel geeft na die zware fout op mij. Dat deed hij niet, maar gaf ook geen kaart. Net op zo'n beslissend moment. We zullen het er maar op houden dat we in de volgende ronde zitten en dat we de rest maar vergeten."

Wim Kiekens zat kromgetrokken van de pijn op zijn houten bankje. Het gaat van kwaad naar erger met Wim, niet? "Jongen, ik kan amper nog drie meter op mijn benen staan. Ik sukkel al een hele tijd met mijn lies en met mijn buikspieren. Het escaleert de laatste tijd geweldig. Misschien hou ik het nog vol tot tegen Club Brugge KV, maar dan zal er toch ingegrepen moeten worden. Dit is niet meer te harden."

Geert Emmerechts, nog iemand die wat beteuterd op rauwrode striemen op zijn scheenbeen neerkeek. "Te late tackle en ik was de klos. Pijnlijk , maar we moesten verder. Ja, die Noord-Ieren waren geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Een geluk bij een ongeluk is wel dat ik nu alweer 120 minuten competitie in de benen heb. Best welkom na mijn lange schorsing."

Tenslotte nog 'captain' Rudi Smidts: "Ik mag er niet aan denken wat er gebeurd was als we de kwalificatie hier gemist hadden. Gelukkig was Ratko Svilar weer paraat. Je moet eens kijken naar mijn benen. Jongen toch, verschrikkelijk. Of we zelf te braaf geworden zijn? Geloof ik niet, maar die gasten voelden gewoon niets als je ze raakte. Enfin, een ronde verder en de rest vergeten we maar (G.V.D.B. - GvA - 1/10/1992)."
(bron: GvA/Antwerp Archief - 01/10/1992)
 
Minuut per minuut
0’ Begin van de wedstrijd.
4’ Gele kaart: Crawford, wegens te lang treuzelen bij het nemen van een vrije trap.
9’ Gele kaart voor Crowe voor een gevaarlijke overtreding.
12’ Na de gebruikelijke studieronde komt de wedstrijd pas echt op gang met een hoekschop voor Glenavon FC. Zwaar belaagde Ratko Svilar mist de bal, Ferguson scoort van dichtbij. Terecht afgekeurd wegens fout op de doelman.
15’ Schitterend driehoekje H.-P. Lehnhoff - Alex Czerniatynski - Cisse Severeyns. Cisse alleen voor de uitlopende Beck, het stiffertje belandt tegen de vierkante doelpaal. Een toegelopen verdediger kan ontzetten.
23’ Het blijft moeilijk combineren. Glenavon FC vecht voor elke bal, krijgt zelfs goede kansen. Ferris op links mooi voorbij Geert Emmerechts. De strakke voorzet op het hoofd van de hoogopspringende Ferguson, die ter hoogte van de strafschopstip onbegrijpelijk over de dwarsligger kopt! Dat scheelt werkelijk niet meer dan een haartje!
29’ Fout van Rudi Smidts op Ferguson. Vrije trap: het grondscherend schot wordt door Ratko Svilar in hoekschop verwerkt.
34’ Eindelijk nog eens R.A.F.C.: verre dieptepas van Cisse Severeyns richting H.-P. Lehnhoff. Turbo open, het schot is te zwak om Beck te verontrusten.
44’ Solo van Alex Czerniatynski: opgerukt vanop de linkerflank schiet hij vanop de punt van de grote rechthoek richting doel. Zijn poging suist net over de kruising tweede paal.
45’ Rusten met een 0-0 tussenstand, met deze stand is R.A.F.C. geplaatst voor de volgende ronde…
46’ Dom balverlies van Nico Broeckaert. Geert Emmerechts moet de meubelen redden ten koste van een hoekschop. Onmiddellijk gevolgd door een tweede. McMullan schildert de bal op het hoofd van Ferguson die nipt over kopt. Het was heet voor het doel van Ratko Svilar!
50’ R Antwerp FC, aangespoord door een luid roepende Walter Meeuws, neemt het heft in handen. Gele kaart voor Hans-Peter Lehnhoff, die furieus reageerde op een beslissing van de grensrechter die balvoordeel aan Glenavon FC gaf.
52’ Voorzet vanop links van Didier Segers, Cisse Severeyns controleert de bal met de borst, dribbelt voorbij een verdediger, maar besluit voorlangs.
53’ Vrije trap van H.-P. Lehnhoff vanop 25 meter, de 'pegel' belandt recht in de armen van doelman Beck.
57’ Gele kaart: regelrechte aanslag op de enkel van Rudi Smidts en dus gele kaart voor Ferguson. Een veel te lichte straf, dit had best rood mogen zijn!
59’ Samenspel Severeyns-Czerniatynski in de grote rechthoek. Alex, met enkele Ieren op de huid, raakt uiteindelijk verstrikt in zijn gekende, soms onbeholpen, dribbelwerk.
60’ Gele kaart: Ferris na fout op Didier Segers.
62’ Het blijft 'geel regenen': Geert Emmerechts aan de beurt voor een fout op Ferguson.
63’ G O A L: Wim Kiekens lanceert op rechts H.-P. Lehnhoff die McKeown op snelheid voorbijspurt. De verdediger blijft Hans-Peter achtervolgen en haalt de Duitser foutief onderuit bij het binnenkomen van de grote rechthoek. Speelde de Ier de bal? Scheidsrechter Holzmann fluitt (wellicht ten onrechte) voor strafschop! Karwei voor Wim Kiekens die de bal ijzig kalm in de linkerhoek knalt! 1-0 voor R.A.F.C.!
67’ Identieke fase, met Ronny Van Rethy die H.-P. Lehnhoff lanceert. Hans-Peter glipt tussen twee verdedigers het strafschopgebied binnen. Door McKeown onderuitgehaald. Een zuivere strafschop, maar scheidsrechter Holzmann leek zich aan compensatie te bezondigen!
71’ Cisse Severeyns dringt het strafschopgebied binnen, past naar Czernia die zijn schot geblokkeerd ziet. De herkansing van Didier Segers kent hetzelfde lot. In deze fase worden zowel Didier Segers als Scappaticci gekwetst. Ze moeten minutenlang verzorgd worden.
75’ Vervanging Glenavon FC: Scappaticci (3) kon niet meer verder en wordt op een draagberrie weggevoerd, Keith Percy (13) komt hem vervangen.
76’ Ver schot van Crawford, Svilar moet plat.
77’ Ver schot van Ferguson naast. Vervanging Glenavon: McConville (8) vervangen door John (Sammy) Smith (14).
78’ Vervanging R.A.F.C.: Alex Czerniatynski (11) uit, Willy Vincent (14) in.
80’ Vrijschop Hans-Peter Lehnhoff vanop 30m. Het grondscherende schot gaat ver naast.
81’ G O A L Glenavon FC, 1-1: verdediger Byrne lanceert Smith die in het midden van onze verdediging plots alleen voor Ratko Svilar opduikt. Ratko kan met een schitterende reactie het schot pareren. De bal komt echter in de voeten van Ferris die vanop de rand van de grote backlijn in doel lobt. Ronny Van Rethy raakt de bal nog met de hand, maar kan niet voorkomen dat de bal alsnog in het doel verdween. Het werd plots heel erg stil op de Bosuil!
83’ Geel/Rode/kaart: fout van Crowe op Noureddine Moukrim. Crowe, die in de eerste helft al geel zag, kan gaan douchen, Glenavon FC moet met zijn tienen verder!
84’ Vrije trap H.-P. Lehnhoff. Nouredine Moukrim kopt naar de grond, maar de bal 'caprioleert' over het doel, pech voor onze Marokkaan!
85’ Mooie solo van Didier Segers vanop links die twee verdedigers voorbijloopt, zijn winst is slechts een hoekschop.
89’ Hoekschop van H.-P. Lehnhoff bereikt het hoofd van Nico Broeckaert, de kopbal belandt recht in de armen van Beck.
91’ Hard schot van Ferguson vanop 20m, Ratko Svilar moet een mooie parade uit zijn mouwen schudden!
95’ Einde wedstrijd: de verlengingen komen er aan!
Eerste verlenging :
Al vlug blijkt dat er voor Glenavon FC nog slechts een doel primeert: het halen van de strafschoppen. Wie kan het ze kwalijk nemen? Zij metselen een muur voor het doel van doelman Beck. Enkel Ferris en Ferguson verschijnen nog sporadisch aan de middellijn. Voor Glenavon FC is het werkelijk 'pompen of verzuipen'. Ook bij R.A.F.C. begint de uitputtingsslag te wegen, combinaties worden overgeslagen. Rood-wit gaat nu meer en meer speculeren op hoge ballen voor doel, een tactiek die je best niet toepast tegen kopbalsterke Britten!
1’ Geert Emmerechts haalt fors uit vanop zo’n 25 m., het schot gaat rakelings over.
7’ Didier Segers rukt op vanop links, de aanstormende Cisse Severeyns schiet naast.
15’ Einde eerste verlenging.
Tweede verlenging :
2’ Vervanging R.A.F.C.: Patrick Van Veirdeghem (12) vervangt Ronny Van Rethy (7).
3’ Nico Broeckaert speelt in een zetel, zijn enige werk bestaat nog uit het ophalen van weggetrapte ballen. Verre inworp van Patrick Van Veirdeghem, Geert Emmerechts kopt door naar Willy Vincent en die krijgt vanop een meter het leer niet voorbij enkele Ierse benen!
6’ Verre voorzet vanop rechts van Nico Broeckaert, doelman Beck verkijkt zich volledig op de hoge bal, niemand van rood-wit was gevolgd.
7’ Een prima voorzet van Patrick Van Veirdeghem vindt het hoofd van Willy Vincent die nipt over kopt. Het spel ligt geregeld stil. Veel uitgeputte Ierse spelers hebben te kampen met krampen. Het tempo raakt zo volledig uit de wedstrijd!
15’ Einde tweede verlenging, net als in de bekerfinale in Brugge wordt het een strafschop-epiloog!
De reeks wordt genomen kant business-seats. Glenavon FC begint aan de zenuwslopende loterij! Niet voor hartlijders!
*McMullan keihard in de rechterbenedenhoek: 0-1;
*H.-P. Lehnhoff naar de linkerhoek, Beck stopt, het blijft 0-1;
*Crawford, naar de linkerhoek, Ratko Svilar redt het schot, het blijft 0-1;
*Geert Emmerechts hard naar de rechterbenedenhoek, Beck raakt de bal nog lichtjes, maar kan niet verhinderen dat die in doel verdwijnt, 1-1;
*Ferguson in het midden, Ratko Svilar redt met de knie, het blijft 1-1;
*Willy Vincent hard in de linkerbenedenhoek: 2-1;
*Smith trapt slap richting rechterbenedenhoek, Ratko Svilar gaat gepast plat, het blijft 2-1. 'Good old Ratko' ontpopt zich, net als tijdens de bekerfinale in Brugge, tot held van de avond! Als R Antwerp FC de volgende strafschop benut, was het geplaatst …!
*Captain Rudi Smidts schiet keihard in het midden van het doel: 3-1. De Bosuil ontploft!
(Bron: samenstelling - Thierry Masson - 01/10/1992)
 

Statistieken

R. Antwerp F.C. Glenavon FC

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
6 Noureddine Moukrim
7 Rony Van Rethy
8 Didier Segers
9 Cisse Severeyns
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski
1 Robert Beck
2 Trevor McMullan
3 Anthony Scappaticci
4 Paul Byrne
5 MIchael McKeown
6 Peter Kennedy
7 Colin Crawford
8 Finton McConville
9 Glenn Ferguson
10 Geoffry Ferris
11 Michael Crowe

Wissels

78' 11 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Willy Vincent (in)
 
107' 7 Rony Van Rethy (uit)/
12 Patrick Van Veirdeghem (in)
 
3 Anthony Scappaticci (uit)/
14 Keith Percy (in)
75'
 
8 Finton McConville (uit)/
12 John Smith (in)
77'
 

Begin Match
      Michael Crowe 4'
5' Hans-Peter Lehnhoff      
      Colin Crawford 9'
      Glenn Ferguson 14'
      Geoffry Ferris 16'
Ruststand 0-0
      Glenn Ferguson 61'
63' Geert Emmerechts      
63' Wim Kiekens (penalty) 1-0      
      Geoffry Ferris 1-1 81'
      Michael Crowe 83'
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
Einde verlengingen 1-1
3 Penalty's 1
  Hans-Peter Lehnhoff McMullan  
  Geert Emmerechts Crawford  
  Willy Vincent Ferguson  
  Rudi Smidts Smith  
TERUG