Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Glenavon FC R. Antwerp F.C.
1 1
15.09.1992 Plaats: Mourneview Park

Scheidsrechter: Nemus Napoleon Djurhuus (Fär Oer)
Toeschouwers: 2.556

Wedstrijdverslag

Na Glenavon FC - R Antwerp FC
Hans-Peter Lehnhoff scoorde belangrijke goal

Lurgan - R Antwerp FC domineerde de eerste helft, maar kon haar overwicht niet in doelpunten omzetten. De zwoegende Noord-Ierse amateurs beperkten zich tot het opvangen van de Antwerpaanvallen en kwamen pas op 44e minuut tot een eerste counter. Met succes, want Smith prikte meteen de bal tegen de netten en bezorgde de rood-witten een koude douche van formaat. Na de rust zette Hans-Peter Lehnhoff met een vroege gelijkmaker orde op zaken. Daarna verwaterde de wedstrijd en beperkten beide ploegen zich tot het behoud van de gelijke stand.

Opdracht volbracht. R.A.F.C. was naar Lurgan gekomen om te scoren en niet te verliezen. Hans-Peter Lehnhoff zorgde voor een doelpunt. De Noord-Ier Smith deed dat ook. 1-1 gelijk. Voilà. Er zat meer in voor de mannen van de Bosuil. Een ploeg als Glenavon FC moet door R.A.F.C. ook in eigen stadion in het verlies gespeeld worden. De Deurnese knapen dartelden niet. Toch moet de kwalificatie binnen veertien dagen in Deurne zonder problemen afgedwongen worden.

De van de Far-Oer eilanden afkomstige scheidsrechtr Djurhuus begon enkele minuten vroeger dan gepland aan zijn eerste Europese karwei. Ronny Van Rethy was fit genoeg om te voetballen. Walter Meeuws stuurde dus de aangekondigde elf de overigens perfecte mat van Mourneview Park op. Voor het eerst dit seizoen ook ernstig werk voor de in de Belgische competitie voor zeven weken geschorste Geert Emmerechts. De verdediger nam de bewaking van Ferris op zich. Kapitein Rudi Smidts schaduwde Glenavons topschutter Glenn Ferguson. Patrick Van Veirdeghem en wim Kiekens bevolkten de flanken.

Glenavon-manager Alan Fraser kon toch een aantal van de vooraf als onzeker aangekondigde spelers in de basis droppen. Zo kregen jongens als Ferris en Kennedy toch een blauw-wit shirtje om de bast gewrongen. R.A.F.C. begon goed. Straffer, als Brian Kennedy niet alert liep te verdedigen, stonden de Bosuiljongens al na twee minuten op voorsprong. Patrick Van Veirdeghem had immers H.-P. Lehnhoff op links weggestuurd. Hij lobde de uitlopende thuisdoelman Beck. Kennedy trapte de bal nog net voor de doellijn weg. H.-P. Lehnhoff zou even later ook nog eens over schieten. R.A.F.C. nam, ondanks vrij traag voetbalwerk, de match in handen. Bij Glenavon FC verliep het opbouw erg stroef. De door Walter Meeuws gevreesde voorzetten vanop de flanken bleven weg. De bezoekende defensie bleef dus zonder problemen overeind. Met een vrije trap van H.-P. Lehnhoff na fout van Mc Mullan op Wim Kiekens tegen de paal, maakte R.A.F.C. haar tegenstander duidelijk dat het inderdaad wilde scoren. Het doelpunt viel in de laatste minuut van de eerste helft en totaal onverwacht aan de overzijde. De bal botste via de voet van Geert Emmerechts voor de schoen van Smith en de Noord-Ier knalde laag binnen.

Na het kwartiertje rusten wilde R.A.F.C. zo vlug mogelijk orde op zaken stellen. De opzet slaagde. Didier Segers mikte eerst nog wel over, maar nog in dezelfde minuut legde H.-P. Lehnhoff de bal achter Beck. R.A.F.C. kreeg waar het recht op had. Zonder te overtuigen kon R.A.F.C. de vrij schaarse thuisaanvallen opvangen. Zelf probeerde het door snelle uitbraken via Didier Segers en H.-P. Lehnhoff de Glenovanverdediging pijn te doen. Doelkansen leverde dat niet op. Vandaar wellicht dat Walter Meeuws de amper in het stuk voorkomende Alex Czerniatynski twaalf minuten voor gedaan door de snelle Severeyns verving.

"We maken het werk thuis af" (Walter Meeuws)

Lurgan — Antwerptrainer Walter Meeuws verklaarde zich na afloop tevreden met het behaalde gelijkspel. "Ik had vooraf gezegd dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Hoe je het ook keert of draait, in Europees verband speel je geen gemakkelijke matchen. Als wij hier in de eerste helft een van onze talrijke kansen kunnen benutten, wordt het wel een stuk eenvoudiger. Dat gebeurde helaas niet, integendeel. We incasseerden een dom doelpunt en moesten ons daarna dubbel plooien om opnieuw op gelijke hoogte te komen. Glenavon FC kreeg gedurende negentig minuten welgeteld twee kansen. Dat zegt voldoende over de sterkte van onze verdediging en de krachtsverhouding tussen de twee teams. 1-1 is hoe dan ook beter dan 0-0 en we hebben nu een goede kans om het werk thuis af te maken."

Hans-Peter Lehnhoff was zonder twijfel de beste man tussen de lijnen. "Wij waren naar hier gekomen om te scoren en dat is gebeurd. Belangrijk voor het verdere verloop van deze Europese competitie, maar ook voor de 450 meegereisde supporters. Ik vind het tof dat zo'n grote groep ons hier komt aanmoedigen en ben blij dat we hun moeite met een goed resultaat hebben kunnen belonen."

De Noordierse coach Alan Fraser was net als zijn Antwerpse collega tevreden met de uitslag. "Glenavon FC begon gehandicapt aan de wedstrijd. Wij moesten enkele titularissen aan de kant laten en konden daarom nooit ons normale spel ontwikkelen. We opteerden noodgedwongen voor behoudend voetbal en dat loonde (L.D.R. - GvA - 16/09/1992).
(bron: GvA - 16/09/1992)
 
Minuut per minuut
0' Djurhuus Nemus Napoleon fluit de wedstrijd op gang.
3' Rush van Hans-Peter Lehnhoff die doelman Beck lobt. De teruggekeerde Byrne werkt vlak voor de doellijn weg.
28’ De oprukkende Wim Kiekens wordt foutief onderuitgehaald door McMullan met een indirecte vrijschop vanop 30m tot gevolg. Kort tikje van Patrick Van Veirdeghem tot bij H.-P. Lehnhoff die zijn harde schuiver tegen de paal ziet belanden. De rebound van Wim Kiekens is te zwak om doelman Beck te verontrusten!
30’ Gele kaart voor Scappaticci voor een overtreding op Wim Kiekens. Vrije trap van H.-P. Lehnhoff, Wim Kiekens kopt zwak naast.
34’ Alweer een zware overtreding van Scappaticci op alweer Wim Kiekens, verzorger Luc Van Ranst moet het nodige oplapwerk verrichten.
38’ Verre voorzet van Geert Broeckaert, de kopbal van Alex Czerniatynski mist de goede richting.
41' R Antwerp FC, tot dan toe probleemloos de baas, verliest even de greep op het middenveld, de Noord-Ieren beginnen plots hun kans te ruiken. Gevaarlijke voorzet vanop links door Crowe, Rudi Smidts moet met het hoofd ontzetten.
42’ Te korte terugspeelbal van Rudi Smidts, Ratko Svilar komt gevat uit.
43’ Een aandringende H.-P.Lehnhoff raakt doelman Beck, de Duitser ontsnapt aan de gele kaart!
44’ Gele kaart voor Patrick Van Veirdeghem voor een overtreding langs de zijlijn op Smith.
45’ G O A L: vrije trap Glenavon, wordt hoog voor doel getrapt. Schampt via het been van Geert Emmerechts in de loop van de aanstormende Smith die Ratko Svilar met een grondscherend schot verslaat! Rusten met een verrassende 1-0 stand…
46' De tweede helft begint met een Antwerpoffensief. Een schot vanop zo’n 30m van Didier Segers gaat maar net over de kruising.
47’ G O A L: Dragan Jakovljevic kapt zich mooi vrij in het middenveld, rukt op en levert een prima dieptepass richting H.-P. Lehnhoff die vanop links zijn tegenspeler op snelheid ter plaatste laat richting achterlijn. Vanuit een schier onmogelijke hoek klopt hij doelman Beck die duidelijk een voorzet verwachtte (1-1)!
57’ Voorzet van Kennedy voor het doel. Ratko Svilar, zwaar gehinderd, bokst de bal weg.
58’ Ferris probeert van ver, maar zijn optimistisch schot dwarrelt naast het doel.
59’ Reactie: Dargan Jakovljevic, bezig aan een heel goede wedstrijd, rukt vanop het middenveld op, gaat voorbij Byrne en kan vanuit een scherpe hoek op doel schieten. Doelman Beck kan het schot van de Bosniër blokkeren.
63’ Zesde hoekschop voor roodwit. H.-P. Lehnhoff brengt de bal voor doel, bal wijkt af, het reboundschot van Ronny Van Rethy gaat over.
66’ Voorzet van Nico Broeckaert richting grote rechthoek, de afgeweken bal wordt door H.-P. Lehnhoff over de tribunes gekogeld!
67’ Fout op Czernia en vrije trap. H.-P. Lehnhoff tikt tot bij Didier Segers wiens schot wordt afgeblokt, de rebound via Patrick Van Veirdeghem zeilt alweer over het doel.
70’ Bij een luchtduel wordt Dragan Jakovljevic gekwetst aan het hoofd, Luc Van Ranst moet voor de tweede maal het terrein op. Hilariteit in het stadion als ook Dr.Boghemans in 'Inspector Clouseau-outfit' met regenjas en hoedje, zich over de toestand van 'Jako' komt vergewissen!
76’ Fout van Rudi Smidts op Ferguson, vrije trap voor Glenavon. McMullan probeert het vanop zo’n 30m. De bal verdwijnt nipt boven de kruising. Ratko Svilar blijft zonder reactie!
78’ Vervanging: 11. Alex Czerniatynski, nooit echt goed in de wedstrijd, wordt vervangen door 12. Cisse Severeyns.
81’ Reuzenkans voor Glenavon. Ferris en Ferguson dringen het strafschopgebied binnen, belagen Rudi Smidts en Ferguson rukt op tot op zo’n 5 meter van Ratko Svilar. Met een schitterende reactie kan Ratko het harde schot in hoekschop werken. Dat scheelt echt niet veel…!
84’ Zware tackle van McMullan op Wim Kiekens.
89’ Vervanging Glenavon: 5. Michael McKeown wordt vervangen door 12. Finton McConnville.
90’ Vrije trap voor Glenavon vanop de middencirkel, de kopbal van Ferris gaat ver naast.
93’ Einde wedstrijd! Hoewel misschien minder gunstig voor de (Belgische) Europese coëfficiënt, maar dit is een goed resultaat voor de 'Great Old'. De algemene conclusie onder de supporters is in elk geval dat de terugmatch een 'piece of cake' zal worden! Een terechte gedachte? Het antwoord volgt binnen twee weken!
(Bron: Thierry Masson - 16/09/1992)
 

Statistieken

Glenavon FC R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Rovert Beck
2 Trevor McMullan
3 Anthony Scapaticci
4 Paul Byrne
5 Michael McKeown
6 Colin Crawford
7 John Smith
8 Peter Kennedy
9 Glenn Ferguson
10 Geoffry Ferris
11 Michael Crowe
1 Ratko Svilar
2 Geert Emmerechts
3 Nico Broeckaert
4 Rudi Smidts
5 Didier Segers
6 Wim Kiekens
7 Rony Van Rethy
8 Patrick Van Veirdeghem
9 Dragan Jakovljevic
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Alex Czerniatynski

Wissels

89' 5 Michael McKeown (uit)/
12 Finton McConville (in)
 
11 Alex Czerniatynski (uit)/
14 Cisse Severeyns (in)
76'
 

Begin Match
22' Anthony Scapaticci      
      Patrick Van Veirdeghem 44'
44' John Smith 1-0      
Ruststand 1-0
      Hans-Peter Lehnhoff 1-1 46'
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG