Scheidsrechter: Erik Lambrechts

Jo De Weirdt - Kevin Monteny

Vierde official: Bert Put
Toeschouwers: 12.000

Vermeeren en Stengs dirigeren The Great Old naar de halve finale in de Croky Cup
Er raasde woensdagavond tussen kwart voor negen en vijf over half elf een orkaan doorheen de Cegeka Arena. In tegenstelling tot de Bosuil is deze arena geen plaats waar je als uitspelende ploeg geďntimideerd kan geraken door de passie van het publiek. Waar zondag laatsleden nog het bordje ’uitverkocht’ hing voor de topper tegen Club Brugge KV, moest de autoritaire leider nu tevreden zijn met 11 000 fans. Het bezoekersvak daarentegen zat wederom propvol. De bezoekende fans zongen al vijfenveertig minuten voor aanvangen de kelen schor. Tijdens de wedstrijd werd met gebalde vuisten elke tackle van Ritchie De Laet of nog Gaston Avila met geschreeuw begeleid. Bij elke nieuwe aanval leek het geluid in het bezoekersvak in volume toe te nemen. De Antwerpfans vonden de galavoorstelling van hun idolen prachtig en reageerden door massaal de namen van Arthur Vermeeren en Michel Ange Balikwisha te scanderen. Ook Team van Bommel verdient een pluim voor de glansprestatie tijdens deze regenachtige winteravond. De Nederlandse coach heeft het na een moeilijke periode voor elkaar gekregen om een ploeg op de been te brengen die lastig bespeelbaar is en ondanks de vele geblesseerden steeds beter gaat voetballen. De Cegeka Arena was tot heden voor alle uitteams een struikelblok. Met elf overwinningen en een draw kan de fusieclub zeker pronken met mooie statistieken. De Genkies zijn dan ook de te kloppen ploeg richting landstitel. Langs een geslaagde bekercampagne wilden ze dit wonderjaar nog extra cachet geven. De Great Old had lak aan de thuisreputatie en toonde zich met sprankelend aanvalsspel negentig minuten de betere ploeg. Het uitvak kirde van vreugde en het imposante spandoek ‘fight for our city, our club and our cup’ was daar een sprekend bewijs van.

De thuisploeg geleid door succescoach Vrancken kent het hele seizoen nauwelijks blessures en na de gewonnen topper tegen Club Brugge KV stuurde de coach dan ook een ongewijzigd elftal op de mat. Zijn Antwerpse collega kon door een waslijst van blessures niet beschikken over zijn intrinsiek beste elftal en dus tornde hij amper aan de basisopstelling van het gewonnen toptreffen tegen KAA Gent. Ritchie De Laet kwam Jelle Bataille aflossen op rechtsachter. Scheidsrechter van dienst was Erik Lambrechts. De Limburgers leken de eerste minuten voor hun rekening te nemen, maar dat was slechts schijn. Na amper drie minuten stelden de bezoekers orde op zaken. Eerst schampte Michel Ange Balikwisha nog een voorzet van Ritchie De Laet voorbij de verste staak. Zestig seconden later kon doelman Vandevoordt enkel machteloos toekijken na een subliem Antwerps omschakelmoment. Jurgen Ekkelenkamp veroverde de bal op eigen speelhelft, bediende spelmaker Calvin Stengs. De linkspoot dreef op, bal aan voet, waarna hij de opties voor uit te kiezen had. Jurgen Ekkelenkamp stoomde over rechts en zorgde zo voor een mooi afleidingsmanoeuvre, de bal ging naar topscorer Vincent Janssen die vanop tien meter knalhard inschoot. Vroege voorsprong voor de gasten, maar de Great Old ging niet bepaald op zijn lauweren rusten. In een furieus openingskwartier kon William Pacho na een ingestudeerde corner via Michel Ange Balikwisha en Gaston Avila, de score bijna verdubbelen. De centrale verdediger zag zijn buffelstoot nipt naast het doel belanden. Aan de overzijde was er slechts sporadisch gevaar tijdens een resem hoekschoppen. Een van de corners vond het hoofd van Cuesta, maar Jean Butez kon met een wonderlijke reflex de gelijkmaker voorkomen. Verder had de reeksleider niets in de pap te brokken. De hegemonie van Stamnummer Eén vertaalde zich in een afstandsschot van Gaston Avila en afgeblokte pogingen van Arbnor Muja en Vincent Janssen. De Reds bleven moeiteloos door de verdedigende stellingen van de Genkies combineren. In de tweeënveertigste minuut werd weliswaar een hoekschop eerst nog wel ontzet. De mee opgerukte kapitein Toby Alderweireld kon over rechts de bal in de box brengen. Slecht ontzetten van de thuisverdediging was een kolfje naar de voeten van Ritchie De Laet. De rechtsback haalde vernietegend uit en bezorgde zijn kleuren voor rusten een dubbele voorsprong.

Bij de aanvang van het tweede bedrijf begon het dan harder te regenen en het terrein kreeg het zwaar te verduren. Dat belette de Reds niet om opnieuw vol overgave uit de startblokken te schieten. Een poging van Vincent Jansen was nog een gemakkelijke prooi voor doelman Vandevoordt. Een minuutje later mocht de jonge doelman voor de derde keer de bal uit zijn netten halen. Vincent Janssen controleerde de bal op de vijandelijke speelhelft, bediende zijn landgenoot Jurgen Ekkelenkamp en de ex-Ajacied toverde dan een wondermooie boogbal over de defensie uit zijn sloffen. De doorgespurte Michel Ange Balikwisha kon vanuit een schuine positie de Genkse doelman overhoeks verschalken waarna beide coaches hun wisselcontingent aanspraken. Voor RAFC kwamen vanaf de zeventigste minuut Jelle Bataille en vijf minuten later ook Bruny Nsimba, Christopher Scott en Michael Frey op het zompige terrein. Nog eenmaal dreiging van de thuisploeg wanneer Arteaga na een mooi uitgevoerde aanvalsactie de lat trof. Aan de overzijde kon Michael Frey er net geen 0-4 van maken. Doelman Vandevoordt redde de twee pogingen van de bonkige spits. De Limburgers moesten radeloos toezien hoe Arthur Vermeeren en Calvin Stengs bleven combineren en dirigeren tot het eindsignaal. Een collectieve topprestatie levert een ticket voor de halve finales op en Ritchie heeft opnieuw in de kwartfinale gescoord! Dat gebeurde ook in de voetbaljaargang 2019-2020 en we weten hoe dat bekeravontuur eindigde. Dare to dream!
(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 11/01/2023)

18 Vincent Janssen

56' 11 Mike Tresor (uit)/
14 Yira Sor (in)

56' 23 Daniel Munoz (uit)/
10 Nicolas Federico Castro (in)

56' 34 Bilal El Khannouss (uit)/
77 Angelo Preciado (in)

67' 18 Paul Onuachu (uit)/
7 Ally Samatta (in)

77' 8 Bryan Heynen (uit)/