Scheidsrechter: Gunter Boelen

Cedric Waroux - Kristof Meers
Toeschouwers: 4.007

Penalty-epiloog in voordeel KVK
Eigen bericht - De sfeer zat er vlug helemaal in: de bijna 2000 Antwerpfans hebben het Guldensporenstadion op zijn grondvesten doen daveren. Ook het team van Bart De Roover pikte het op. R Antwerp FC heeft inderdaad KV Kortrijk in eigen huis aan de rand van de uitschakeling gebracht. De bezoekers uit Deurne-Noord kwamen net als een jaar geleden in het Stade Maurice Defrasne te Sclessin bevlogen, opportunistisch, verdienstelijk en verdiend op voorsprong. Het team tilde de bonus over het rustsignaal, maar moest in de tweede periode toch een tegentreffer incasseren. KVK, bij wie coach Hein Vanhaezebrouck voortdurend kop van jut was voor de bezoekende fans, toonde zich na verlengingen het trefzekerst bij het nemen van strafschoppen. De Great Old moet de kwalificatie weliswaar aan de eersteklasser laten, maar was dank zij het betere weerwerk en de grote opkomst van de achterban de morele winnaar van de avond.

Bij R Antwerp FC ontbrak Guy Dufour, die vanwege een hinderlijke aandoening aan de knie aan kant gelaten werd. De linkerflank kreeg zo een makeover met Marvin Peersman die opnieuw van de partij was en Zinho Chergui die een rijtje naar voren en een iets centraler rol toebedeeld kreeg van zijn coach. R Antwerp FC in nagenoeg de sterkste opstelling en er bestaat geen wet die dat verbiedt. KVK Kortrijk pratikeerde het rotatiesysteem voor deze zestiende finale. Zo wisselden enkele vaste basisspelers plaats met enkele geroutineerde bankzitters. Of KVK daarmee verzwakt was, blijft een open vraag. KVK had de aftrap, R Antwerp FC ging alvast met de kop in de rug van start. Keet in het kot en daar had de lokale achterban niets van terug. KVK combineerde weliswaar iets sneller en de in groenwit uitgedoste bezoekers moesten enkele corners weggeven, de eerste echte doelpoging kwam op naam van Andrei Ionescu. Hij prikte de assist van Tosin Dosunmu over het kVK-doel. Marvin Peersman schudde een verraderlijk vallende voorzet uit de sloffen die doelman Keet tot vuistenwerk noopte.

Kevin Oris streelde in combinatie met Andrei Ionescu buitenkant paal. De druk van de thuisploeg latent aanwezig, toonde de Antwerpverdediging zich doorlopend baas in de eigen zestien. Zukanovic veerde hoger dan iedereen aan de tweede paal, de corner van Cvitkovics de juiste richting meegeven, lukte niet. Helemaal werkeloos stond Théo Defourny niet toe te kijken, want er was best vuistenwerk nodig op poging van Cvitkovics. Anderlechthuurling Chavarria stuurde de rebound prompt naast. Antun Dunkovic haalde KVK-doelman Keet ver uit zijn gebied, maar het was even later Kevin Oris die met een halve omhaal Tosin Dosunmu wegstuurde. De spits omspeelde de doelman en bracht de bezoekers vanuit een wel erg moeilijke hoek op voorsprong. KVK-coach Van Haezebrouck deed een imposant gebaar. Dejaegere, die eerder in het gele boekje van scheidsrechter Boelen belandde, werd per direct gewisseld voor Oussalah. Samen met N'Diaye moest de invaller gestalte geven aan de achtervolging. KVK probeerde wel, maar de schoten van o.a. Cvitkovics en N'Diaye waren verre van doelgericht.

Mogelijks Tosin Dosunmu met een reactie van doelman Keet in twee tijden en zeker Andrei Ionescu die pal op de KVK-doelman uitkwam, hadden net voor en net na de kampwissel een mogelijk beslissende voorsprong voor de bezoekers kunnen realiseren. Niet veel later kwam KVK aansluiting vinden. Een door Théo Defourny afgeweerde hoekschop van Cvitkovics, werd door Chavarria met het hoofd teruggebracht en helemaal in doel gekopt door Joseph-Monrose (1-1). Stonden de bezoekers ondanks de niet aflatende steun plots opnieuw met lege handen! KVK probeerde door te duwen en werd daarbij niet voor het laatst een handje geholpen door de wedstrijdleiding. Scheidsrechter Boelen bood Kevin Oris niet alleen weinig bescherming in duel met Martin en Zukanovic, de Bosuilspits werd in zijn blootje gezet, want tijdelijk weggestuurd voor een vestimentaire wissel. Wist de wedstrijdleiding veel dat de Antwerpspeler zonder gène van ondergoed zou wisselen in de dug-out. "En dat voor gans kijkend België", commentarieerden de medespelers achteraf. Linkspoot Chergui stuurde een corner vervaarlijk aan het doel voorbij. Boel in het stadion als scheidsrechter Boelen even later het doelpunt van Benjamin Lambot op aangeven van zijn assistent naar alle waarschijnlijkheid ten onrechte afkeurde.

KVK pookte bij het ingaan van het laatste kwartier de wedstrijd aan, al bleef de thuisploeg acteren in het ijzeren concept van zijn coach. Beste kans in het zesde kwartier was voor Martin die een corner aan de tweede paal naast kopte. Enkele bezoekers leken door de beste krachten te zitten. Marvin Peersman kreeg publiek en scheidsrechterlijk geel over zich heen na een theaternummertje van Chavarria. De vuisten van Théo Defourny deden het werk, Tosin Dosunmu en Antun Dunkovic verlegden het spel. Antwerpcoach De Roover bracht in voorbereiding van de onvermijdelijke verlengingen jonkie Oumar Diouck. De KVK-verdediging had plots de handen vol om de invaller af te houden, scoren lukte geen van beide teams zodat ook de allerjongste Antwerpfans voor het eerst in het prille supportersleven uitzicht kregen op verlengingen en mogelijke strafschoppen.

Een drankpauze later, begonnen de tweeëntwintig aan een nabeurt van twee keer vijftien minuten, geen golden of anderskleurige goal die daar iets aan zou veranderen. Uitblinker Karel De Smet sleurde zijn team door dat eerste kansenarme kwartier. Joseph-Monrose had weliswaar op enkele meters van het Antwerpdoel de allerbeste kans van de ganse avond aan de voet, de KVK-er knalde onbesuisd over!

De Great Old kreeg voor het laatst de achterban in de rug en opende scherp. Terwijl het gerucht alsmaar sterker werd dat KVK-coach Van Haezebrouck in extremis penaltyspecialist Van Hout zou brengen, bereidde Pollemans de actie over rechts voor. Oumar Diouck richtte aan de tweede paal voorbij. De aanvaller werd even later door Mulemo aangepakt. De vrijetrap van Kevin Oris week op de muur af, maar doelman Keet liet zich niet verrassen. Oumar Diouck verplichtte niet veel later de KVK-doelman tot een parade. KVK ving de stormloop op en brak nog enkele keren gevat uit. Een keer nog moest de Antwerpdoelman plat op een vrijschop van Capon. Belangrijkste wapenfeit van deze periode was de ultieme inbreng van doelman Van Hout.

Volgde nog een zenuwslopende penalty-epiloog die na missers van Michaël Van Geele (pal op de linkerpaal), Messoudi (knal over de dwarsbalk) en Benjamin Lambot, die zijn poging op halve hoogte gestopt zag, in het voordeel van KVK uitdraaide, dat in de volgende ronde een Guldensporenslag mag uitvechten met KV RS Waasland of Sint-Truidense VV.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 20/09/2011)

Minuut per minuut
Kevin Oris (dak doel) 0-1 - Pablo Chavarria (rechtsonder) 1-1 - Antun Dunkovic (rechtdoor centraal binnen) 1-2 - Ervin Zukanovic (midden doel met links) 2-2 - Michaël Van Geele (keeper op verkeerde been, bal tegen linkerpaal) 2-2 - Gertjan De Mets (rechterhoek) 3-2 - Zinho Chergui (rechtersonder met links) 3-3 - Mohamed Messoudi (over doel) 3-3 - Denis Viane (halve hoogte links) 3-4 - Martin (midden doel) 4-4 - Karel De Smet (rechts halve hoogte) 4-5 - Brecht Capon (rechts hoog) 5-5 - Benjamin Lambot (half hoog links binnen bereik doelman) 5-5 - Ismailla N’Diaye (rechtsonder) 6-5.
(Bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 20/09/2011)

15 Tosin Dosunmu

32' 19 Brecht Dejaegere (uit)/
11 Mustapha Oussalah (in)

67' 77 Peter Czvitkovics (uit)/
20 Mohamed Messoudi (in)

115' 16 Darren Keet (uit)/
1 Kristof Van Hout (in)

15 Tosin Dosunmu (uit)/
99 Oumar Diouck (in)
85'

4 Andrei Ionescu (uit)/
26 Michaël Van Geele (in)
104'

20' Brecht Dejaegere
      Tosin Dosunmu 0-1 29'
Ruststand 0-1
53' Steeven Joseph-Monrose
      Kevin Oris 55'
60' Steeven Joseph-Monrose 1-1
      Marvin Peersman 78'
110' Mohamed Messoudi
120' Eindstand 1-1 120'