07.08.2010 Plaats: Tulloch Caledonian Stadium

Scheidsrechter: Bobby Madden

Billy Baxter - Graham Fraser

To Scotland and back in 12 hours

Net zoals vorig jaar trekt het roodwitte legioen naar Schotland. Na Dundee en Falkirk staat nu Inverness op het programma. Voor R Antwerp FC, dat volgende week zaterdag aan de bekercampagne begint tegen vierdenationaler RUS Givry, een goede test om te kijken hoever het staat met de conditie. Voor Inverness CT, dat volgende week zondag Celtic ontvangt in de Schotse competitie, de laatste oefenpot van de zomer van 2010.

Rond half 9 verzamelen bestuur, spelers en een 20-tal supporters aan de vlieghaven in Deurne. Nog even poseren voor een groepsfoto en dan het vliegtuig in voor een vlucht van 2uur en 20 minuten. Omstreeks 10 voor 11 plaatselijke tijd landt de delegatie in Inverness. Een busrit van 20 minuten brengt spelers en bestuur tot in het stadion. Na de lunch (pasta, wat anders?) maken trainers en spelers een wandeling door het prachtige landschap. Een 180 Antwerpsupporters nemen plaats in de South Stand en verbazen vele thuissupporters met hun luide gezangen. De wedstrijd zelf moet dan nog beginnen…

De eerste goede actie komt na 5 minuten aan de linkerzijde van Inverness. Nick Ross loopt de flank af maar stuit op de Antwerpverdediging. Iets daarna levert een mooie combinatie tussen De Vriese en Peersman een eerste echte kans op voor R Antwerp FC. De voorzet van Peersman bereikt Oris, maar Ryan Esson staat paraat te keepen. Aan de overkant is het dan even bibberen wanneer Kenny Gillet uithaalt met een knap schot dat bijna in de winkelhaak verdwijnt. Kevin Wauthy haalt zijn beste reflexen naar boven en werkt in corner. Thomas Phibel staat als een rots in de verdediging en kan het gevaar van de corner ontmijnen. Na een klein kwartier is het niet meer het voetbalspel dat de aandacht van het publiek trekt. Vier Antwerpsupporters, verkleed als Schotten met kilt en al, worden begeleid langs de zijlijn naar het bezoekersvak onder luid applaus van iedereen in het stadion.

Maar dan richten alle ogen zich op Bart Van Zundert, die door een serieuze overtreding van Kenny Gillet tegen de grond wordt gewerkt. Bobby Madden deelt echter geen kaarten uit en geeft slechts een waarschuwing. Thomas Phibel trekt mee naar voren en haalt uit met een verschroeiend schot van op afstand. De bal gaat net aan het doelkader voorbij. Nog geen minuut later komt de doelman van Inverness ver uit zijn goal. Niels Martin kan daar bijna van profiteren met een fantastische lob die maar net voorlangs gaat. Op de counter gaat een kopbal van Nick Ross net over het doel van Kevin Wauthy. Even later voorkomt Bart Van Zundert de 1-0 door de voorzet van Danni Sanchez goed weg te werken. Tien minuten voor het einde van de eerste helft moet Jasper Vermeerbergen naar de kant door een blessure. Zelf vermoedt hij een verrekking te hebben opgedaan, maar een scheurtje is mogelijk. Een scan zal één dezer dagen uitsluitsel moeten geven over de ernst van de blessure.

Kerem Zevne valt in. Bart Van Zundert neemt de plaats van Jasper Vermeerbergen over in het centrum van de verdediging. In de gevarenzone rond het Antwerpdoel staat Thomas Phibel twee maal secuur te verdedigen. De laatste kans van de eerste helft is voor Emmerik De Vriese die het van op een afstand probeert. Zijn schot gaat net naast.

De tweede helft gaat meteen goed van start. Ryan Esson moet even alles uit de kast halen om een own-goal te vermijden. Zowel Thomas Phibel als Emmerik De Vriese krijgen de kansen om de 0-1 te scoren, maar de Inverness-verdediging en keeper staan paraat. Na een klein kwartier is het dan zo ver. Kerem Zevne krijgt een hoekschop perfect tot bij Kevin Oris die er met het hoofd 0-1 van maakt. Het bezoekersvak ontploft en de polonaise danst over de tribune.

Tien minuten later legt Bobby Madden de bal op de stip na een overtreding (?) van Thomas Phibel. Richie Foran laat deze kans niet liggen en maakt er 1-1 van. In de slotfase van de wedstrijd wordt R Antwerp FC nog een strafschop ontnomen terwijl er duidelijk sprake was van handspel. Al bij al kunnen we stellen dat een gelijkspel de juiste uitslag is.

De toeschouwers zagen vooral in de tweede helft gretig voetbal. Inverness bekampt volgende week Celtic, R Antwerp FC trekt dinsdag voor de laatste voorbereidingsmatch naar ’s Gravenwezel waarna op zaterdag de eerste bekermatch op het programma staat. Enige minpunt is alweer het uitvallen van een basisspeler met een blessure. We hopen dat Jasper snel weer de draad kan oppikken en kan starten aan de competitie.
Tijdens de terugvlucht lieten spelers en supporters zich volledig gaan. Bart Van Zundert kan na zijn voetbalcarrière (hopelijk na nog vele jaren dienst) denken aan een carrière als piloot. Alex Di Gregorio is volledig klaar om Idool 2010 te winnen. Kevin Oris kan Bart Van Zundert later nog assisteren als steward. Voor al de anderen hopen we dat hun voetbalkunsten beter zijn dan hun zangtalent. De beelden van deze ongelooflijke terugreis kan u nu reeds bekijken bij RAFC.TV. Veel plezier en tot aanstaande dinsdag in ’s Gravenwezel!

10 Kevin Oris

63' 18 Gil Blumenshtein (uit)/
20 Shane Sutherland (in)

69' 10 Adam Rooney (uit)/
9 Richie Foran (in)

73' 8 Russell Duncan (uit)/
16 Roy McBain (in)

85' 19 Nick Ross (uit)/
17 Gavin Morrison (in)

3 Jasper Vermeerbergen (uit)/
28 Kerem Zevne (in)
35'

30 Niels Martin (uit)/
9 Darko Pivaljevic (in)
63'

10 Kevin Oris (uit)/
14 Stavros Glouftsis (in)
70'

22 Emmerik De Vriese (uit)/
11 Audry Diansangu (in)
75'

23 Alexandre Di Gregorio (uit)/
27 Franky Pelgrims (in)
81'

Kevin Oris 0-1 59'
70' Richie Foran (penalty) 1-1
90' Eindstand 1-1 90'