Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.F.C. Malinois
0 3
22.03.1931 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Lamoureux

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - R.F.C. Malinois

Deze kapitale partij had als verwacht, veel volk naar den Boschuil gelokt. Buitengewoon veel Mechelsche supporters waren aanwezig. Het veld verkeert in besten staat. Het weder leent zich ook bijzonder tot de beoefening van het voetbalspel. heer Lamoureux roept de ploegen tusschen de krijtlijnen.

Royal Antwerp FC wint den toss. Na enkele ordelooze pogingen zet Verbiest voor. R.A.F.C. staat corner toe. Dan zet Dis Bastin voor. Daarop moet Truyts een kei van Alfons Mertens houden. Dan trekt Jos Van Beeck rakelings over de lat om vervolgens op inzenden van Sooi(ke) De Vries op de bovenlat te kogelen. De lokalen vallen werkelijk goed aan. RFC Malinois heeft last om haar kamp te ontzetten. Truyts houdt een vrijschop van Charles Simons. RFC Malinois kan via Verbiest aanvallen, Andries mist. Langs Dis Bastin worden het Mechelse net weer bedreigd. Op de 13e minuut komt Verbiest aangerend op inzetten van Noëth. Tussen de backs doorrennend, scoort hij nummer een. Juist daarop moet Louis Somers uitloopen om een poging van Bourgeois te verijdelen. RFC Malinois is er in. Een aanval wordt evenwel voor off-side gebroken.

Op free-kick door Charles Simons gegeven, kopt Jos Van Beeck rakelings neven. Pouliart verlaat na botsing met Alfons Mertens al hinkend en ondersteund het speelveld. Als Dis Bastin dan inzet, herneemt Willy Ulens. Truyts duikelt in corner. Nu aarzelen de Mechelse backs. Jos Van Beeck komt aangeloopen en valt over de neergehurkte backs. Het publiek roept penalty. R.A.F.C. valt aan, terwijl Pouliart als outside links herneemt. Heer Lamoureux breekt ten onrechte een aanval voor off-side. R.A.F.C. dringt aan. Ook de Mechelaars zijn gevaarlijk als ze al niet in de off-sideval loopen. Pouliart verlaat het spel en zal waarschijnlijk niet meer optreden. Territoriaal is R.A.F.C. de meerdere. Sooi(ke) De Vries schiet de bal in het gezicht van Rits, die enkele seconden groggy blijft. De Mechelse verdediging, vooral Hellemans, onderscheidt zich voortdurend op de talrijke pogingen van R.A.F.C.

Als Van Campenhout ontsnapt, krijgt hij free-kick na fout van Alfons Mertens en gaat Louis Somers haast met den bal het doel in. Andries kogelt op den zijpaal. Het spel is bijzonder emotievol. Als Verbiest inzet, bemachtigt Noëth het leder. Charles Simons wil onderscheppen, maar duwt den bal nog verder het leedige doel in, nadat Louis Somers zijn kooi verlaten had. 0-2 op de 43e minuut. Na een gevaarvolle reactie van R.A.F.C. treedt de rust in met 0-2, bijzonder gevleid voor de bezoekers.

Bij het hernemen staat Pouliart weer op den linkervleugel. Bij een eerste aanval loopt hij off-side. Flor Lambrechts geeft nu aan Jos Van Beeck die vanop twee meter op den paal zendt. .. ontzet kansrijk. Een fout tegen Andries ziet RFC Malinois free-kick bekomen die niet uithaalt. Noëth kogelt op doel, Louis Somers stopt. De Antwerpdoelwachter redt voor de voeten van Andries. Alfons Mertens dringt zijn ploegmaats vooruit. Nadat Truyts een kei van Willy Ulens geweerd heeft, zet Dis Bastin rakelings naast. Het spel is vlug en aantrekkelijk. R.A.F.C. haalt niet haar volle kracht, te meer dat de Mechelsche achterhoede goed speelt. Op de 17e minuut wordt Flor Lambrechts door Scherps gehaakt. Willy Ulens geeft den penalty. Truyts redt, maar de schop dient hernomen, daar de doelwachter op de lijn bewoog. De tweede maal redt Truyts weer. Willy Ulens herneemt, maar zet over doel.

De twee ploegen vallen nu geweldig aan. Op een hands van Willy Ulens laat de referee vervolgen om een ander van Rits te bestraffen. Dis Bastin geeft den free-kick, door Truyts gestopt. Als Willy Ulens voorzet, schiet Jos Van Beeck op den paal. Flor Lambrechts dwingt corner af. Truyts redt een kei van Willy Ulens. R.A.F.C. is werkelijk veel sterker dan de bezoekers, maar de achterhoede der Mechelaars sluit als een bus. Op de 32e minuut zet Verbiest voor. Van Campenhout herneemt met het hoofd en zet nummer drie binnen. R.A.F.C. bekomt een free-kick, maar Dis Bastin zet naast. De match verloopt verdeeld. RFC Malinois wint met 0-3.

Onze beschouwingen
Zelden zagen we zulke schoone vurig betwiste partij als deze ontmoeting. Zelden ook zagen we een ploeg zoo door het ongeluk geteisterd als R.A.F.C. Technisch was de rood-witte ploeg sterker, maar voor doel hielden Truyts of zijn doelpalen alle mogelijke schoten. De Mechelaars wisten behendig gebruik te maken van de vleugels en konden ook dank een hardnekkig verweer en zeer gepast verdedigingsspel van Hellemans hun net vrijwaren. Zoo werd het 0-3, als R.A.F.C. voorzeker een, zooniet twee tegendoelen verdiende. Bij R.A.F.C. kunnen we Louis Somers, Pol Dua, Alfons Mertens en Jos Van Beeck bij de uitblinkers vermelden.

(bron: GvA - historisch archief - 23/03/1931)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.F.C. Malinois

Elftallen

Louis Somers
Charles Pincket
Pol Dua
Charles Simons
Jean De Clercq
Sooi(ke) De Vries
Flor Lambrechts
Willy Ulens
Jos Van Beeck
Désiré Bastin
Alfons Mertens
Alfons Truyts
Jozef Scherps
Alfons Rits
Désiré Verstraeten
August Hellemans
Robert Pouliart
Louis Verbiest
Gabriël Noëth
Félix Andries
Désiré Bourgeois
Felix Van Campenhout

Wissels


Begin Match
      Louis Verbiest 0-1 13'
      Gabriël Noëth 0-2 43'
      Felix Van Campenhout 0-3 77'
90' Eindstand 0-3 90'
TERUG