Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem
3 0
20.02.1996 Plaats: Bosuilsadion

Scheidsrechter: Amand Ancion

Lijnrechters:
Philippe Flament - Luc Janssens
Toeschouwers: 2.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KSV Waregem

Cisse Severeyns is terug

Deurne ó In alweer een wedstrijd die gezien de barre weersomstandigheden in feite niet gespeeld had mogen worden, heeft R Antwerp FC zich geplaatst voor de halve finales van de Belgische voetbalbeker. Tweeduizend dapperen waren opgekomen om de match bij te wonen. We blijven het herhalen: op dit soort veld met een fijne sneeuwlaag, hard en glad bevroren en in dit soort winterse situatie, ijzig koud, gure wind, heeft voetballen geen zin. En zeggen dat er volgende week geen midweekvoetbal op het programma staat. Uitstel was best mogelijk geweest. Neen, uitstel had gemoeten. Een onverlaat durfde het aan halfweg de tweede helft de hit van Bart Kaell 'Mooi weer vandaag' in te zetten. Blijven lachen. Zullen ook de bondsmensen in hun zetel naast de centrale verwarming hebben gedaan.

Ondertussen mag het parcours dat de Great Old richting halve finale aflegde, gezien worden. De jongens van Laszlo Fazekas schakelden achtereenvolgens KV Mechelen, KFC Germinal Ekeren en nu ook KSV Waregem uit. Dat R.A.F.C. won dankzij een own-goal van De Waele, zal al wat rood-wit gezind is, worst wezen. Cisse Severeyns is terug, hij scoorde zelfs. Er wordt verder gebekerd. We haalden het al aan, normaal voetballen was gisteren op de Bosuil onmogelijk. De spelers, doorgaans voetballers genoemd, waren vooral met zichzelf bezig. Het 'op de been blijven' was de hoofdopdracht. De thuisploeg, zoals aangekondigd zonder de geblesseerde Rudi Smidts, maar voor het eerst sinds 2 december van vorig jaar opnieuw met Cisse Severeyns in de basis, domineerde aanvankelijk.

Resultaat daarvan waren schoten van Rony Van Rethy, Cvijan Milosevic en Wim Kiekens die naast het doel van D'Hondt zeilden. KSV Waregem zag nog in de eerste helft zowel Descamps als Oulare geblesseerd uitvallen, stak voordien al de neus aan het venster. Kubica mikte naast. Yves Van der Straeten pakte een kopbal van Oulare. Even voorbij het halfuur klom R.A.F.C. op voorsprong. Een raar doelpunt. Cvijan Milosevic joeg een vrije trap in de grote rechthoek van de West-Vlamingen, Cisse Severeyns tikte door, De Waele duwde in eigen doel. Waregems protest voor handspel van Cisse Severeyns werd door Ancion terecht weggewuifd.

Veel over en weer gedraaf volgde, veel balverlies en nog een kopbal van Syx tegen de dwarsbalk. Als we dat hadden gehad, mochten de eskimo's van wie zes Antwerpspelers in shirts met korte mouwen, zich gaan opwarmen. Cisse Severeyns kwam het best ontdooid weer het veld op. Twee mniuten na de rust legde hij de bal na een persoonlijke actie achter D'Hondt tegen het net. Heroptreden en scoren, altijd leuk. Yves Van der Straeten keept al weken op een uitzonderlijk hoog niveau. Dat nog eens bewijzen, hoefde niet. Hij deed het toch door Kubica en Blancke in een en dezelfde fase van een mogelijk doelpunt te houden.

De marge bleef op twee staan, geen gevaar voor verlengingen. Dat was voor velen misschien nog het beste nieuws. Ganiyu Owolabi vergat nog een derde Antwerpgoal te netten. Onbelangrijk. De Nigeriaan legde uiteindelijk met de hulp van het been van Blancke toch de eindstand op 3-0 vast (Luk De Ranter - GvA - 21/02/1996).

Kwartfinale Beker van BelgiŽ door Peter

Na KV Mechelen en KFC Germinal Ekeren, moest ook KSV Waregem als derde eersteklasser in de nationale bekercompetitie baan ruimen voor de Great Old. R Antwerp FC haalde het vlot van de matige West-Vlaamse bezoekers. De Bosuilmat leek een pleisterplaats voor 'Holiday on Ice', maar scheidsrechter Ancion oordeelde dat er gevoetbald kon worden.

R.A.F.C. begon traditiegetrouw, sterk aan het treffen. Wim Kiekens kreeg binnen het kwartier twee kansjes. KSV Waregem deelde ook enkele speldenprikken uit, maar Yves Van der Straeten wist raad met brave pogingen van Kubica en Oulare. Even voorbij het halfuur krulde Milosevic een vrije trap in de zestien meter. De Waele ging met een karate-achtige beweging het ronde ding tegemoet en devieerde de bal voorbij z'n verraste doelman. Het appel om een voorafgaande fout van Cisse Severeyns was volkomen onterecht en viel in dovemansoren bij de scheidsrechter. Net voor de pauze dwongen de bezoekers hun fraaiste kans af. Een kopstoot van Syx plofte tegen de lat en zo weer het veld in.

Onmiddellijk na de koffie zette Cisse Severeyns na een stilstaande fase z'n tegenstrever in de wind, om vervolgens de bal met kracht in de verste winkelhaak te jagen. 2-0. De Cisse is 'back in town', voor wie daar nog aan zou twijfelen. KSV Waregem ging drukken. Kubica en Blancke verplichtten Yves Van der Straeten tot enkele puike reddingen. De Antwerpdoelman is inderdaad aan een beresterk seizoen bezig en wordt terecht bedolven onder positieve perscommentaren. Helemaal op het einde van de partij pikte Ganiyu Owolabi zijn doelpuntje mee. De Great Old zit bij de laatste vier en zoals de coach het volkomen terecht opmerkte: "In deze fase kan alles." lnderdaad, want vanaf nu wordt het gebeuren beslist met heen- en terugmatchen en dan heeft R.A.F.C. ook tegen Club Brugge KV of RSC Anderlecht een kans. R.A.F.C. kan zich opladen om scherprechter worden in de titelstrijd. Wait and see (Peter Nys - Antwerp Clubblad-15 - 17/03/1996).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/02/1996)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.S.V. Waregem

Elftallen

1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert (K)
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Taeymans
8 Krist Porte
2 Rony Van Rethy
11 Manu Godfroid
10 Cvijan Milosevic
4 Ganiyu Owolabi
9 Cisse Severeyns
22 Danny DíHondt
15 Eddy Syx
2 Chris Van Geem
12 Ettien Fangio Buyse
20 Philippe Lenglois
4 Nick Descamps
16 Marino Blancke
9 Bartel De Waele (K)
13 Zoran Milinkovic
10 Souleymane Oulare
6 Andrzej Kubica

Wissels

4 Nick Descamps (uit)/
3 Jude Vandelannoite (in)
26'
 
10 Souleymane Oulare (uit)/
8 Hendrik Bossuyt (in)
38'
 
2 Chris Van Geem (uit)/
5 Dirk Van der Beken (in)
73'
 

Begin Match
31' Bartel De Waele (own-goal) 1-0      
Ruststand 1-0
48' Cisse Severeyns 2-0      
      Eddy Syx 82'
84' Ganiyu Owolabi 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG