Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.F.C. Germ. Ekeren
3 2
20.01.1996 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Michel Piraux

Lijnrechters:
Roland Van Nylen - Flor Weeghmans
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KFC Germinal Ekeren

Knoeien wordt boeien

Deurne - Rudi Taeymans weet zijn moment te kiezen. De 28-jarige verdediger pikte er de slotfase in de tweede verlenging n de bekerderby tegen Germinal uit om zijn eerste officiŽle doelpunt voor R Antwerp FC binnen te koppen en zijn club zo naar de kwartfinales te loodsen. Een waardig slot van een duel dat na een bar en troosteloos eerste uur uitgroeide tot een thriller, een heus dubbeltje op z'n kant. Uiteindelijk leek het derde keer goede keer voor R Antwerp FC. De twee vorige confrontaties met Germinal dit seizoen, de finale van onze Trofee Ludo Coeck en de competitiewedstrijd op de Bosuil, eindigden met een nederlaag.

Ook in een ander opzicht gold het gezegde: tweemaal klom de ploeg zaterdag op voorsprong, telkens knokten de bezoekers terug. Pas na de derde treffer plooiden ze definitief. R Antwerp FC en Germinal beiden Europees in het Eurostadion hier!", schreeuwde een spandoek in de tribune om aandacht. Het leek inderdaad lange tijd of beide clubs de funsiegedachte genegen waren, zo lief toonden ze zich voor mekaar. Veel inzet kon een gebrek aan inspiratie en talent verdoezelen, de bal werd ontelbare keren ingeleverd bij een tegenstander. Hoogtepunten bleven een helft lang uit de Bosuil gebannen. Op ťťn ogenblik na: Cvijan Milosevic trapte de Sinjoren na een heerlijke schijnbeweging, zelfs routinier Janssens was verrast, met een schitterend gekrulde bal vroeg op voorsprong. Flup Vande Walle, allerminst in zijn dagje, stond erbij en keek ernaar.

Het spel golfde op en neer, dreiging bleef meestal uit. De offensieve jongens kregen weinig klaar: Radzinski, pas terug uit de States, voetbalde puur op karakter, Hofmans zat vaak in de zak van Rudi Smidts, Ganiyu Owolabi en Manu Godfroid beten aan de overzijde hun tanden stuk op de defensie. Knoeien sloeg pas om in boeien toen tijdsnood de Ekerenaars dwong om meer risico's te nemen.

Kansen
De zo ontstane ruimte bezorgde het te weinig talrijke publiek voor deze affiche, dan toch de leuke standjes waarop het recht had. Beide ploegen kregen kansen, vooral Yves Van der Straeten toonde zich secuur onder de lat. Het doelhout redde hem eens bij een knal van Janssens. Dheedene keerde een poging van Krist Porte op de lijn. Ook andere mogelijkheden bleven onbenut tot Dheedene een licht toegekende vrijschop knap in doel trapte. R Antwerp FC, zonder de geblesseerde Wim Kiekens en met de nieuwe Roemeen Catalin Azoitei voorin, leek plots wat van slag af en hoorde bijna opgelucht hoe Piraux de 90 minuten affloot. De verlengingen brachten weinig hoogstaand maar wel spannend bekervoetbal, waarbij elk elftal meermaals met de kwalificatie flirtte.

Toen Ganiyu - 'Walibi' voor de vrienden - Owolabi nummer twee toch binnenschoot tussen Vande Walle en paal, leek het pleit toch beslecht. Weer maakte Germinal, met de gretig ingevallen Kinet, een vuist. "Wat onze spitsen niet lukt, zal ik dan maar doen", dacht voorstopper Verstraeten en hij trapte fraai de nieuwe gelijkmaker tegen de netten. Het streekduel, kon alle kanten uit en eindigde toch op een lokale triomf toen de pas voor de verlengingen ingebrachte Rudi Taeymans zijn hoofd twee minuten later succesvol onder een hoekschop zette en zo een ultiem ogenblik van glorie kende. Net als in de vorige ronde tegen KV Mechelen, wist R Antwerp FC na verlengingen door te stoten. Het kan knokken, als het wil (Koen Van Den Daele - GvA - 22/01/1996).

Achtste finale Beker van BelgiŽ door Peter

De Antwerps derby in de achtste finales van de Belgische beker groeide uit tot een aangenaam kijkstuk. Hoogstaand voetbal was het niet, maar de vijf knappe doelpunten en de zenuwslopende spanning maakten alles goed.

Slechts 6.000 toeschouwers vonden de weg naar de Bosuil voor beloftevolle treffen. Zelfs als je de barre koude mee in rekening brengt, is dit laag. Blijkbaar houdt het overaanbod op televisie steeds meer fans aan het toestel gekluisterd. Spijtig, want voetbal beleef je toch het best in het stadion.

R Antwerp FC liet al meerdere fraaie prestaties optekenen dit seizoen: de twee confrontaties met K Lierse SK, het gelijkspel in Anderlecht, de zege tegen R Standard CL, de bekerkwalificatie in Mechelen, de overtuigende 4-0 tegen KFC Lommelse SK, of nog de onwaarschijnlijke terugkeer op Staaien, waar met 2-3 werd gewonnen van S.T.V.V.

Er valt wat te beleven, dat is duidelijk. Ook tegen KFC Germinal Ekeren kreeg de supporter waar voor z'n geld. R.A.F.C. opende sterk. Cvijan Milosevic scoorde na 12 minuten een goal van absolute wereldklasse. Er passeerden de laatste jaren veel spelers in Deurne-Noord, Cvijan Milosevic mag je als een van de beste aankopen van het laatste decenium beschouwen. Hij strooide weer kwistig met gave passes. Ganiyu Owolabie wist er onvoldoende gebruik van te maken. De Nigeriaan zou tijdens de verlengingen op aangeven van de opengebloeide Manu Godfroid, z'n waarde bewijzen door de tweede treffer te scoren.

Dheedene zorgde diep in de tweede helft, inderdaad met een magistrale vrije trap voor de gelijkmaker en extra times. Een terechte uitkomst. Beide ploegen hielden elkaar negentig nninuten lang goed in evenwicht, al kreeg R.A.F.C. wel de beste kansen via Manu Godfroid, Krist Porte en George Kulcsar.

Tijdens de eerste verlenging kwam de Great Old op voorsprong via razendsnelle Ganiyu Owolabi. Verstraeten leek drie minuten voor tijd voor een strafschoppenepiloog te zullen zorgen, maar een rake, harde kopbal van Rudi Taeymans bracht rood-wit daarvoor al naar de volgende ronde (Peter Nys - Antwerp Clubblad-12 - 03/02/1996).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 22/01/1996)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.F.C. Germ. Ekeren

Elftallen

1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
4 George Kulcsar
7 Krist Porte
10 Cvijan Milosevic
2 Rony Van Rethy
11 Manu Godfroid
9 Ganiyu Owolabi
1 Filip Van de Walle (K)
15 Marc Schaessens
2 Stan Van Den Buys
6 Mike Verstraeten
9 Didier Dheedene
5 Karim MíGoghi
4 Eric Deflandre
7 Rudy Janssens
8 Gabor Halmai
10 Gunther Hofmans
13 Tomas Radzinski

Wissels

60' 7 Wim Kiekens (uit)/
14 William Verbeeck (in)
 
80' 7 Krist Porte (uit)/
15 Catalin Azoitei (in)
 
91' 6 Geert Emmerechts (uit)/
12 Rudi Taeymans (in)
 
8 Gabor Halmai (uit)/
12 Alain De Nil (in)
65'
 
15 Marc Schaessens (uit)/
16 Christophe Kinet (in)
75'
 

Begin Match
12' Cvijan Milosevic 1-0      
Ruststand 1-0
      Didier Dheedene 1-1 76'
80' Cvijan Milosevic      
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
102' Ganiyu Owolabi 2-1      
      Mike Verstraeten 2-2 115'
      Christophe Kinet 116'
117' Rudi Taeymans 3-2      
Einde verlengingen 3-2
TERUG