Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. RC Malines
1 1
02.12.1928 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Tombeux

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - RC Malines

Na de onophoudende regens dezer week, as het aangenaam te bestatigen dat de weermaker zondag van de partij was en er was dan ook heel veel volk op het Berchemveld om Royal Antwerp FC met RC Malines in strijd te zien. Veel Mechelelaars hadden de verplaatsing medemaakt. In een warme spanning ving de match aan. Ten twee ure roept de scheidsrechter, heer Tombeau de ploegen in het veld. De opgooi komt aan Racing toe, welke het voordeel van lichte wind verkiest. R.A.F.C. is dadelijk ten aanval, doch een offside komt deze vernietigen. Racing antwoordt dadelijk, doch den bal gaat achter het net. R.A.F.C. valt verwoed aan, doch Willy Ulens heeft onkans voor doel. Willy Ulens laat zich het leder ontnemen en dan komt Racing aandringen. Op fout van Jean De Clercq, zet A. Diddens neven. Op fout van Nouwens zet Dis Bastin neven. R.A.F.C. speelt beter in samenspel, doch Racing is doelmatiger en gevaarljker voor doel.

Buitenspelstand komt een Racing-aanval vernietigen. Racing dwingt langs Diddens corner af, door Verbist nipt over gegeven. Het spel blijft in het algemeen verdeeld, met Racing licht in meerderheid. De aanvallen wisselen zich snel af, doch de verdedigingen blijven meester over de aanvallijnen. Wederzijdsche aanvallen worden door offside gebroken. Racing gelukt er in de leiding te nemen op schot van Jan Diddens, na 34 minuten. Racing blijft licht in meerderheid en de aanvallen van R.A.F.C. schijnen niet te vlotten. Racing valt verwoed aan. Louis Somers moet alle krachten inspannen om zijn kooi vrij te houden. Leyers moet op zijn berut een kopbal van Louis (Bob) De Deken redden. De rust is daar met 0-1 in het voordeel van RC Malines.

De eerste aanval gaat uit van R.A.F.C., doch Racing waakt. Een doorbraak van Diddens gaat uit. Racing is gevaarlijk, vooral Jan Diddens is effectief. Een gevaarlijke Antwerpaanval wordt door Willy Ulens gemist. Een prachtcenter van Frans Lodts wordt na 20 minuten door Willy Ulens prachtig omgezet (1-1). Leyers moet een schot van Louis (Bob) De Deken redden, wat hij met brio doet. R.A.F.C. is nu overdonderend meester. Louis (Bob) De Deken plaatst over. R.A.F.C. dwingt hoekschop af zonder gevolg. Een hard schot van Verbist gaat neven. Racing valt aan, Louis Somers redt. Leyers moet een schot van Dis Bastin redden. Een hoekschop in het voordeel van R.A.F.C. brengt geen wijziging. Leyers kan een schot van Louis (Bob) De Deken redden. Het spel verflauwt terdege. Opeens ontwaakt Racing en valt aan. De Antwerpverdediging waakt. Dis Bastin ontsnapt, doch zijn voorzet wordt gered. Het einde is daar met 1-1, eerder gevleid voor Racing.

Onze beschouwingen
Het talrijk publiek dat de verplaatsing naar het Olympisch Stadion gemaakt heeft, is voor wat het vertoonde spel betreft, tevreden huiswaarts gekeerd. Waren er saaie oogenblikken in deze match, dan waren er ook momenten met prachtcombinaties en zelfs schitterend samenspel, voor al van de zijde van R.A.F.C. Technisch stonden de rood-witten hooger, maar voor doel waren ze min gevaarljk dan de Mechelaars. In 't geheel werd er goed gespeeld, al werd het in de tweeden helft een tikje te hard. Voor wat den uitslag betreft, zijn de Antwerpsupporters zeker mistevreden. Wij meenen dat R.A.F.C.C een doeltje meer verdiend had. Voor Racing is de uitslag te danken aan de verdediging die een mooie match leverde. De halfs blonken eveneens uit. Houthuys, als invaller, valt vooral te vermelden. In de voorlijn deed Michiels nevens goeie, ook slechten dingen. Verbist mist enkele reuzenkansen. De combinaties der gebroeders Diddens vielen vooral op.

De Antwerpverdediging was in tiptop vorm. Rik De Deken vooral verdient een pluimpje. De halflijn viel niet mee. Als we Dis Bastin en Frans Lodts goed kunnen noemen, mag dit van het linkertrio niet gezegd worden. Florent Van Mechelen en Willy Ulens misten schoone kansen, terwijl Louis (Bob) De Deken veel onkans had. In zijn geheel een minder goede prestatie van R.A.F.C., dat evenwel beter verdiende na gelijkspel gemaakt te hebben tegen wind en licht in meerderheid geweest te zijn in de tweeden helft. Flinke leiding van heer Tombeau.

(bron: GvA - historisch archief - 03/12/1928)

Statistieken

R. Antwerp F.C. RC Malines

Elftallen

Louis Somers
Charles Pincket
Rik De Deken
Charles Simons
John Mortelmans
Jean De Clercq
Frans Lodts
Louis (Bob) De Deken
Willy Ulens
Florent Van Mechelen
Désiré Bastin
Guillaume Leyers
Jan De Ron
Jan Siroen
Théodore Nouwens
Jozef Verschaeren
Hector Houthuys
Victor Michiels
Edmond Giraud
Verbist
Alfons Diddens
Jan Diddens

Wissels


Begin Match
      J. Diddens 0-1 34'
Ruststand 0-1
65' Willy Ulens 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG