Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.
1 3
09.12.1995 Plaats: Achter de Kazerne

Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters:
Jacky Quaranta - Michel Carmoy
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na KV Mechelen - R Antwerp FC

Stevig blok en Cvijan Milosevic

Mechelen ó R Antwerp FC heeft in een boeiende partij, ondanks een dubieus afgekeurd doelpunt van de rood-witten door Guy Goethals, de maat genomen van KV Mechelen. Veel en dom balverlies langs beide kanten, een enorm hoog tempo, ongebreidelde inzet, uitgespeelde doelkansen en tenslotte verlengingen en vier winterrozen. Twee uitschieters: de haast onwaarschijnlijke fysieke paraatheid van de bezoekers en de in alle onderdelen schitterende en onvermoeibare spelmaker Cvijan Milosevic. Aan de lichamelijke conditie zal het bij R.A.F.C. niet liggen. Cisse Severeyns kwam op krukken de maats begroeten na de wedstrijd.

Ganiyu Owolabi was een paar uur eerder het veld opgestuurd met de opdracht de geopereerde spits te laten vergeten. Hij slaagde daar niet in, maar ontpopte zich wel tot de snelste spits ooit. De manier waarop hij Vanaken in een 25-meterspurt tien meter achterliet, sprak boekdelen. Niemand leek opgewassen tegen diens atletische vermogens. Eens de bladzijden met balbehandeling werden opengeslagen, was de tekst onleesbaar. Ganiyu Owolabi slaagde erin doorlopend op zijn tegenstander te botsen, in plaats van er naast of er omheen te lopen. "Geef hem tijd", zei Ratko Svilar na afloop. "We kunnen nog veel plezier aan hem beleven. Eens hij zich degelijk heeft aangepast en doorheeft hoe hij zijn mannetje moet passeren, zullen ze wat meemaken." Laszlo Fazekas zag vooral een sterk blok en een prima Cvijan Milosevic. De hoofdtrainer is ervan overtuigd dat de Antwerptrein vertrokken is.

Geldig doelpunt van Manu Godfroid
Het begon nochtans niet zo best voor zijn ploeg. Al voor het halfuur stond ze op achterstand. Krist Porte hielp Joos Valgaeren op weg en Marijo Dodik zag dat de bal tussen Rudi Smidts en doelman Yves Van der Straeten los was en tikte rustig binnen. R.A.F.C. sloeg meteen terug. Drouguet nam alle tijd om een hoge bal op te vangen, maar vergat de doorspurtende en hoog opverende Manu Godfroid die zuiver binnenkopte. Duwfout, oordeelde Goethals. Het bleef misverstanden regenen. Rony Van Rethy, weer erg verdienstelijk, redde op de lijn de kans die hij zelf aan Czernia had aangeboden. Cvijan Milosevic, toen al de beste man tussen de lijnen, bracht Ganiyu Owolabi in stelling, maar die miste. Vijf minuten na de rust maakte George Kulcsar, na een door KV doorgekopte hoekschop, in een tijd gelijk. R.A.F.C. zocht verder naar de verdiende voorsprong. Cvijan Milosevic vond de lat op zijn weg. Drie vervangingen brachten KVM geen baat. R.A.F.C. haalde met dezelfde elf de verlengingen.

Dragan Jakovljevic uit moeras
In de extra tijd scoorden de bezoekers in elke helft nog een keer. Krist Porte na een korte klaarlegger van Cvijan Milosevic los door de muur. De ingevallen Dragan Jakovljevic na heel wat voorbereidend werk. Doorzetter Krist Porte op rechts, een acrobatische omhaal van Manu Godfroid voorbij de tweede paal en een beslissende toets van Wim Kiekens tot bij Jako, die met de linker het lot van de Maneblussers bezegelde. Dragan Jakovljevic, uit pure noodzaak uit het moeras heropgevist, tastte van pure alteratie direct naar een sigaretje (Roger Vlemings - GvA - 11/12/1995).

Zestiende finale Beker van BelgiŽ door Peter

R Antwerp FC heeft in het stadion van KV Mechelen een van z'n beste seizoenprestaties neergezet. Onder impuls van een briljante Cvijan Milosevic plaatste de Great Old zich oververdiend voor de volgende ronde van de Beker van BelgiŽ.

De partijen tegen Club Brugge KV, RSC Anderlecht, R Standard CL en K Lierse SK toonden het al eerder aan, R Antwerp FC heeft wel degelijk inhoud. Ook Achter de Kazerne gaf rood-wit een sterke verrichting weg. De Bosuilen hebben het in nog geen enkele topconfrontatie laten afweten. Hoop doet leven. De fans verwachten meer regelmaat tijdens de terugronde. Het kan nog steeds een mooi seizoen worden.

Achter de Kazerne speelde de Great Old met lef en vertrouwen. Ganiyu Owolabi, fel bekritiseerd de voorgaande weken, verraste iedereen in positieve zin, maar dient wel z'n kanon nog bij te stellen. Afwerken is voorlopig een probleem, maar dat komt nog wel goed. De thuisploeg kwam na een missertje van Krist Porte op voorsprong via Dodik. Czernia kreeg even later eveneens een cadeau van Rony Van Rethy, maar de Antwerpverdediger herstelde z'n foutje. Hij veegde de bal in extremis van de doellijn. Meer was er niet aan Mechelse kansen.

Het overige gevaar kwam van Antwerpkant, vooral in de tweede helft. George Kulcsar bekroonde zijn gave partij kort na de rust met de gelijkmaker. Hij tikte een hoekschop van Manu Godfroid fraai voorbij Drouguet, 1-1. Mits een tikkeltje meeval, had R.A.F.C. zich weten te kwalificeren binnen de reglementaire speeltijd. Een schitterende plaatsbal van Milosevic stierf op de lat. Ganiyu Owolabi schoot de bal naast de kooi.

Tijdens de verlengingen werd KVM helemaal murw gespeeld. De geel-roden geraakten amper nog over de middenlijn. Ze kraakten onder de rood-witte druk. Krist Porte vond het eerste barstje in de Malinoismuur. Hij loeide het leer onder een hopeloos grabbelende Drouguet. De Great Old bleef voor het offensief kiezen. Twee minuten voor affluiten bezegelde de ingevallen Dragan Jakovljevic het Mechelse lot.

R Antwerp FC vierde, samen met haar talrijk meegereisde aanhang, feest en kijkt opnieuw vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Na nieuwjaar kan trainer Fazekas immers terug over Petar Cestic, Sascha Lenhart en Carlo Lavigne beschikken. Ook Ivica Jozic zal klaar zijn voor het grote werk. Scherpere concurrentie zal leiden naar meer regelmaat in de prestaties (Peter Nys - Antwerp Clubblad -11 - 23/12/1995).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 11/12/1995)

Statistieken

K.V. Mechelen R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Pierre Drouguet
2 Stijn Vreven
3 Vital Vanaken
4 Davy Gysbrechts
6 Joos Valgaeren
5 Bart Mauroo
11 Didier Segers
8 Frank Leen (K)
7 Jan-Pieter Martens
10 Marijo Dodik
9 Alex Czerniatynski
1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert
6 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts (K)
2 Rony Van Rethy
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
10 Cvijan Milosevic
11 Manu Godfroid
9 Ganiyu Owolabi

Wissels

46' 6 Joos Valgaeren (uit)/
12 Michel Minko (in)
 
49' 11 Didier Segers (uit)/
14 Marcos Perreira (in)
 
71' 7 Jan-Pieter Martens (uit)/
13 Johan Bal (in)
 
9 Ganiyu Owolabi (uit)/
15 Dragan Jakovljevic (in)
105'
 

Begin Match
21' Marijo Dodik 1-0      
Ruststand 1-0
      George Kulcsar 1-1 49'
      George Kulcsar 70'
      Wim Kiekens 72'
89' Davy Gysbrechts      
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
      Krist Porte 1-2 97'
107' Vital Vanaken      
      Dragan Jakovljevic 1-3 117'
Einde verlengingen 1-3
TERUG