3 1
04.09.1938 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: E. Swillen

Na Royal Antwerp FC - Royale Cercle Sportif Brugeois

Voor den openingsspeeldag was er op he veld van R Antwerp FC niet de belangstelling die verwacht mocht worden. Als altijd wanneer de rood-witten thuis spelen is het weder wankelbaar en het is nog een geluk dat er geen slag water viel op het oogenblik dat de kijklustigen van huis moesten gaan. Precies om 15.00u. bracht Jos Wagner den bal aan het rollen. Het seizoen 1938-1939 was begonnen. Men speelde nog geen minuut wanneer de rechtervleugel Van den Abeele het leder kreeg van Billet en met een als center bedoeld balletje den scoor opende. Dit zal wel het allereerste doelpunt zijn van het seizoen en Richard Gedopt mag het zeker voor zijn rekening nemen. De moraal van de rood-witten schijnt niet aangetast, want Braet kreeg op zijn beurt een paar ballen te verwerken. Op de zevende minuut wanneer Fille Blanckers den bal scherp naar voor zette en Braet uitliep, was Jos Wagner er een tikje rapper bij en de gelijkmaker in open doel.

Een minuut later volgde er tusschen Vital Backeljau en Fernand Desmidt een passenspel in serie. Als deze laatste behendig voorzette, had Jos Wagner geen moeite om er nummer twee in te zenden. Drie goals in acht minuten, zoodat men zich moeilijk een meer sensationeel debuut kan voorstellen. Na enkele minuten over en weer getrap miste Van Nuffel. Gelukkig voor R.A.F.C. kogelde De Schepper op de lat. De hernemende Lamaire zond naast of 't ware 2-2 geweest. Na een uiterst snel begin zakte het tempo zienderoogen, maar door keuriger samenspel behield R.A.F.C. een lichte overhand. De kooi van Braet was ook een paar malen in gevaar op schoten van Fille Blanckers, Jos Wagner en Sooi(ke) De Vries. Inmiddels ging er voor Richard Gedopt geen gevaar uit van de Brugsche voorhoede, die een paar maal op offside betrapt werd, maar anders niet voorbij de backs kwam. Eindelijk kon Van den Abeele een corner afdwingen.

Het leder bleef in de gevaarlijke buurt. Weer had R.A.F.C. geluk dat heer Swillen offside floot, wanneer Eeckman onder de lat inkogelde. Gedurende enkele minuten kwam Cercle gevaarlijker aandringen, maar de rust was daar met 2-1, dat was trouwens juist te noemen.

De tweede helft begon met een schuiver rakelings naast den paal, wanneer Braet uitgeloopen was. Cercle was vervolgens een tijd rapper op den bal en de rood-witte ploeg scheen uit mekaar gerukt. De Bruggelingen waren echter niet gevaarlijk voor doel. Als Eeckman, die even voor de rust in botsing met een ploegmaat gekwetst werd, zich ging laten verzorgen, verliep het spel weer met R.A.F.C. in het kamp der bezoekers. Wij noteerden een paar corners en een schuiver van Vital Backeljau, die Braet prachtig wegduikelde. R.A.F.C. had ongelijk te willen doordringen inhet midden, waar de backs en Billet te hoop liepen, wanneer Fernand Desmidt en Sooi(ke) Devries vrijwel los stonden. Na een 20-tal minuten kwam Eeckman zonder veel nut, terug, maar Richard Gedopt kreeg op center van Van den Abeel een kwaad standje op te klaren, nadat Bob Paverick reeds een schier gemaakt doelpunt voor de lijn had weggetrapt.

Er kwam meer spanning. Braet had ook geluk wanneer Jos Wagner een schuiver op den paal te pletter zond. Richard Gedopt en Braet werden beurtelings door De Schepper en Jos Wagner op de proef gesteld, doch op de 37e minuut, wanneer Braet een schot van Fille Blanckers afweerde en Jos Wagner hernam, leidde R.A.F.C. met 3-1. Nog een paar pogingen langs Devries en Jos Wagner, doch het einde kwam zonder verdere wijzigingen.

>Onze beschouwingen
R.A.F.C. is schitterend van wal gestoken, want ondanks het snelle succes van Cercle, liet zich niemand ontmoedigen en was de achterstand in voorsprong omgetooverd. Naarmate het spel verliep, zakte het peil en was het hoog tijd dat de rust intrad. Tijdens de tweede helft, wanneer Cercle tot 10 man herleid was, verliep het spel eer mat en eentonig. Spanning en leven kwamen er slechts tijdens de laatste minuten, wanneer Jos Wagner geen geluk met zijn schoten had. het was slechts op een onvoldoende wegwerken van Braet dat hij nummer drie kon aanteekenen. R.A.F.C. opende het seizoen met hoogten en laagten, maar verdiende alleszins de overwinning.

(bron: GvA - historisch archief - 05/09/1938)

Johan Vandenabeele 0-1 1'
7' Jos Wagner 1-1
8' Jos Wagner 2-1
Ruststand 2-1
82' Jos Wagner 3-1
90' Eindstand 3-1 90'