2 0
03.02.1929 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Hubert

Na Royal Antwerp FC - Daring Cl. de Brux. S.R.

Ondanks de siberische koude en nijpende noord-oosterwind waren de diep in de opgeslagen kragen gedoken toeschouwers talrijk rond het terrein van het Olympisch Stadion geschaard voor de match. Hoewel keihard, was het veld goed bespeelbaar. Toch zouden wij ongelijk hebben in de beoordeling over de kwaliteit van het vertoonde spel, geen rekening te houden met de bevroren staat van het veld, dat controleeren van den bal fel bemoeilijkte. Heer Hubert stelt de elftallen ten 14.30 op. Royal Antwerp FC wint den toss en en stelt Daring Cl. de Brux. S.R. tegen den wind. Dit belet niet dat Daring Cl. de Brux. S.R. een paar aanvallen doet, doch verder dan Rik De Deken komen de ballen niet. Op een verrassend schuin schot van Dis Bastin wordt keeper Badjou haast verrast. Op center van Frans Lodts schiet Louis (Bob) De Deken op den paal, waarna een schoone kans verloren gaat door een eindeloos getreuzel voor doel.

Het spel verplaatst zich even naar de overzijde, maar als Dis Bastin even later terugkomt, is Swartenbroeckx hem den baas. Op inzet van Frans Lodts loopt Badjou uit, mist den bal, doch Dis Bastin schiet naast het open doel. Het spel verplaatst zich even naar de overzijde, maar als Dis Bastin even later terug komt is Swartenbroeckx hem den baas. Op inzet van Frans Lodts loopt Badjou uit en mist den bal, doch Dis Bastin schiet naast het open doel. Bij een nieuwen aanval gepaard met getreuzel en besluiteloosheid, krijgt Swartenbroeckx gelegenheid den bal te ontzetten. Een duel tusschen Dis Bastin en Swartenbroeckx levert een corner op aan R.A.F.C. Daring Cl. de Brux. S.R. zuivert zijn kamp. Op center van Desmedt zendt Crockaert een kopstoot naar Louis Somers die den bal afweert. Dis Bastin dwingt een tweeden hoekschop af zonder gevolg. Pol Dua loopt De Raedemaecker omver. Terwijl deze speler blijft liggen op den bevrozen grond, heeft Louis Somers een schuin schot van Herremans te redden.

Frans Lodts forceert een corner, gered in recorner, waarop Dis Bastin den bal toegespeeld krijgt en behendig, juist onder de lat in het net jaagt. Men speelt 24 minuten. Daring Cl. de Brux. S.R. komt nog zelden in het kamp van R.A.F.C. en moet nog een corner toestaan. Aan de 34en minuut breekt Lambrechts door en schoon hij twee Daringers aan 't been heeft, gaat hij nummer twee aanteekenen. Even later treedt de rust aldus in met 2-0 voor de rood-witten.

Bij de hervatting valt Daring Cl. de Brux. S.R. aan, bekomt een free-kick voor fout van Pol Dua tegen Crockaert. Dis Bastin ontsnapt en zet schoon in, doch Keurvels redt in corner, die niets oplevert. R.A.FC. bekomt nog twee corners zonder gevolg. Crockaert zendt van wijd boven het doel. R.A.F.C. gaat terug ten aanval en bekomt nog een reeks corners zonder gevolg. Slag op slag redt Badjou een schot van Willy Ulens en een kopstoot van John Mortelmans. Crockaert dwingt op zijn beurt een paar corners af. Louis Somers redt met moeite een wijd schot van Herremans. Badjou moet nog tusschenkomen op een combinatieaanval, maar de belangstelling vermindert door het herhaaldelijk en vervelend uitzenden der ballen. Twee corners voor Daring Cl. de Brux. S.R. leveren niets op. Den rush van Willy Ulens brengt evenmin profijt aan daar hij den bal verliest. Badjou heeft een schot van Frans Lodts te pakken, waarna Daring Cl. de Brux. S.R. nog een corner bekomt. De laatste minuten zien wij een paar aanvallen van R.A.F.C., waarbij Badjou nog een hard schot van Willy Ulens afslaat. Het einde is daar met een verdiende 2-0 uitslag voor de rood-witten.

Onze beschouwingen
Ondanks het hard bevroen veld was het spel in de eerste helft van degelijke kwaliteit, doch na de rust was er werkelijk niet veel schoons meer te zien. R.A.F.C., zeker van de overwinning, scheen op zijn voorsprong te leven en de weinige aanvallen van Daring Cl. de Brux. S.R. hadden geen succes bij de vlugge en rotsvaste rood-witte verdediging. Eens te meer waren Louis Somers en Rik De Deken de sterren op het veld, doch wij mogen er ook de halflijn bij vermelden. Invaller Pol Dua bewees kwaliteiten te hebben, doch ontsiert zijn spel door een ruw optreden. De voorlijn had goede oogenblikken, doch mist ook vele kansen door besluiteloosheid voor doel. Bij Daring Cl. de Brux. S.R. was de verdediging eveneens het sterkste deel der ploeg, met aanvoerder Swartenbroeckx als beste man, door zijn zuivere en goed geplaatste degagementen. Het invallend keepertje heeft zich niets te verwijten.

(bron: GvA - historisch archief - 04/02/1929)

Pierre Crockaert

24' Désiré Bastin 1-0
34' Flor Lambrechts 2-0
Ruststand 2-0
90' Eindstand 2-0 90'