Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport
0 0
12.10.1988 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jean Gernay

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - K Berchem Sport

Finale Beker Ludo Coeck

DEURNE In de stromende regen heeft K Berchem Sport haar tweede Trofee Coeck uit handen van Georges Impens, voorzitter van de Raad van Bestuur van GvA, in ontvangst mogen nemen. Daarmee kreeg de ploeg, die daar het meest recht op had, de derde wisselbeker. Een grootse partij is het niet geworden. KBS probeerde, maar stuitte veelal op een massaal gegroepeerde Antwerpse defensie. Het reserventeam van de thuisploeg had te weinig kwaliteit in huis had om KBS klein te krijgen. De beslissing moest dus vallen met de strafschoppen en daarin toonde KBS zich de betere.

Zoals verwacht liep het publiek, ondanks het aanvankelijk goede weer, niet storm voor de finale van de wisselbeker. Doordat R.A.F.C. haar terugwedstrijd van de Europacup op 12 oktober moest spelen, stond er slechts een licht versterkt reservenelftal in de wei. Die ploeg lokt nu eenmaal niet de belangstelling die we voor de finale van de Trofee Coeck waardig achten. Spijtig voor KBS, dat uiteraard liever een tegenstander van gehalte had ontmoet, al liepen er met Jaspers, Mariman en Emmerechts enkele bekende namen in de thuisploeg.

Dat was niet van aard om het niveau, van Antwerpkant dan, de hoogte in te duwen. KBS startte met de beste intenties en probeerde aanvallend iets te forceren. Het miste evenwel het nodige samenspel om tot in de buurt van de Antwerpgoal te geraken. Slechts tweemaal gingen de jongens van Nollet in die eerste helft dreigen. Een kopstoot van Bleyen moest door Nicky Schippers in hoekschop verwerkt worden. Kort voor de rust had Jatoba een listig lobballetje in huis nadat Nicky Schippers te ver was uitgekomen. Frank Mariman, erg sterk in defensie, redde voor de lijn.

Na de koffie zorgde Nollet met de inbreng van Campbell voor meer aanvalskracht. Dat leverde bijna direct resultaat op. RA.F.C. had het geluk dat er iemand op de goede plaats stond om schoten van Cuypers, Jatoba en Degroof weg te werken. En ei zo na stond rood-wit zelfs op voorsprong na een kopstoot van Kurt Van Looveren, die slechts met moeite door Van Limbergen gestopt kon worden. De partij kuierde rustig naar het einde, met veel goede wil van Berchem maar de reservenformatie van R.A.F.C. geraakte in de laatste twintig minuten nog aan de beste kansen.

Een knappe actie van Bockland naar Reynders eindigde slechts nipt naast. Een schot van Horst Schlierer, die helemaal alleen voor doel stond, was eenzelfde lot beschoren. De twee ploegen geraakten niet tot een afscheiding, zelfs niet toen een Braziliaans orkest de sfeer in de tribune kwam opvrolijken, zodat uiteindelijk strafschoppen uitsluitsel brachten. Daarin toonde KBS, dat slechts nmaal miste, zich de sterkste (GvA - 13/10/1988).

Finale Beker Ludo Coeck

Wellicht hebben in de al lange geschiedenis van het voetbal, nooit twee zo zwakke ploegen voor een dergelijke hoge inzet van 2,5 miljoen frank voor de winnaar, gevoetbald. Zelfs Belgische internationalen met n of meer sterren op hun pet als Frank Mariman, Geert Emmerechts en Eddy Jaspers slaagden er nooit in de finale van de Beker Ludo Coeck glans te bezorgen.

De hele eerste helft was een aanslepend en hopeloos vertoon waarin de van RWDM overgenomen Geert Emmerechts beterschap probeerde te brengen door een half dozijn verre schoten die echter meters buiten het doelvlak belandden. Zelfs de inbreng voor de tweede periode van buitenlandse spelers Abdelli en Campbell bij K Berchem Sport, kon de match niet naar een behoorlijk peil tillen.

Ref Gernay, die er in de ultieme minuten in geslaagd was de Antwerpverdediger Diels een geel karton te tonen, organiseerde niets te vroeg de penalty-epiloog die de gelukkige winnaar moest aanwijzen. K Berchem Sport toonde zich hier de beste. Het zette n penalty meer om dan R Antwerp FC.

Voor de thuisploeg scoorden Eddy Jaspers, Eric Reynders, Kurt Van Looveren en Toni Coppens. Horst Schlierer en Erik Diels misten. Bij K Berchem Sport zetten Van Meir, Van Asch, Licka en Cuypers vier strafschoppen op rij om, Abdelli miste vervolgens. Van Looy bezorgde met een succesrijke elfmeter zijn ploeg de overwinning in het tornooi.

Vermelden we nog dat R Antwerp FC met een veredeld B-elftal moest aantreden op een ogenblik dat het A-elftal 1.FC Kln in Keulen partij gaf voor de EC III (Charles Baete - bron: onbekend - 13/10/1988).

Finale Beker Ludo Coeck

Daar R Antwerp FC verplicht werd deze avond haar UEFA-cupwedstrijd in Keulen af te werken, moest voor deze finale een tweede elftal in lijn worden gebracht. Voor 5.000 toeschouwers werd het zeker geen denderende wedstrijd, maar onze doublures lieten zich door een volwaardige tweedeklasser als K Berchem Sport geen ogenblik in het nauw drijven. Integendeel, tijdens de laatste twintig minuten had R.A.F.C. veruit de beste kansen om het duel in haar voordeel te beslechten. Uiteindelijk haalde KBS bij de zesde strafschop de beker binnen. Opluchting wellicht bij de organisatoren die zeker niet graag een reservenelftal hun beker zagen winnen, maar geen reden om in de pers de prestatie van dit elftal te onderwaarderen (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 22 oktober 1988).

"Soevereine Mariman" (Kamiel Van Damme)

DEURNE - Josip Simokovic mee naar Keulen, Kamiel Van Damme in de Trofee Coeck. Natuurlijk had ook hij heel graag de wedstrijd in het Keulse Mancherdorferstadion bijgewoond. "Werk is werk", luidde zijn professionele commentaar. Hij had bovendien biezonder graag de zege van vorig jaar nog eens overgedaan, maar net zoals in de halve finale toonde KBS zich beter in het nemen van strafschoppen.

"Zoiets blijft altijd een loterij", vond Kamiel Van Damme. "Jammer, want tijdens de 90 minuten hadden we tot twee keer toe een schitterende gelegenheid om te scoren. Belangrijker vind ik het nog dat mijn spelers de kritiek weerlegd hebben als zou het maar' een invallerspioeg zijn. Vergeet niet dat zeven van de elf dagelijks op het niveau van eerste klasse trainen. Samen met de jongens die naar Keulen zijn. Neem Frank Mariman. Die was gewoon soeverein. Onze libero is duidelijk klaar om binnen de koeste keren zijn plaats in het eerste elftal te heroveren. Aan motivatie ontbrak het ons dus zeker niet. Alleen spijtig dat er rond het speelveld zo weinig sfeer was. Aan ons ligt het niet, want mijn spelers hebben werkelijk het beste van zichzelf gegeven om er wat van te maken (L.L. - GvA - 13/10/1988)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/10/1988)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport

Elftallen

Nicky Schippers
Erik Diels
Rudi Taeymans
Eddy Jaspers
Frank Mariman
Kurt Van Looveren
Johan Bocklandt
Geert Emmerechts
Horst-Werner Schlierer
Eric Reynders
Duchne (T.)
Guido Van Limbergen
Guy Bleyen
Alex Verniers
Luc Wagemans
Eric Van Meir
Erwin Cuypers
Paul Van Asch
Paolo Cesar Jatoba
De Groof
Verner Licka
Johan Van Looy

Wissels

55' Duchne (T.) (uit)/
Alain Van Dyck (in)
 
77' Johan Bocklandt (uit)/
Tony Coppens (in)
 
Guy Bleyen (uit)/
Alan Campbell (in)
46'
 
Paolo Cesar Jatoba (uit)/
Lassaad Abdelli (in)
67'
 

Begin Match
Ruststand 0-0
88' Duchne      
90' Eindstand 0-0 90'
4 Penalty's 5
  Eddy Jaspers Eric Van Meir  
  Eric Reynders Van Asch  
  Kurt Van Looveren Licka  
 
Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 962

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 962
Cuypers  
  Horst-Werner Schlierer Abdelli  
 
Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 962

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 962
Van Looy  
TERUG