09.11.1930 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Henri Christophe

Na Royal Antwerp FC - Liersche SK

Een record massa was opgekomen voor de match tegen Liersche SK, ondanks de loodgrijze lucht en kouden herstwind. Voor het voetbalspel was het weder niettemin uitstekend. Heer Christophe riep de spelers op het veld. Rik De Deken is niet van de partij, terwijl Liersche SK teenemaal volledig optreedt.

Door het winnen van den toss, begint Liersche SK met het voordeel van den wind. De eerste aanvallen komen van Liersche SK. Dis Bastin en Sooi(ke) De Vries pogen het spel te verplaatsen. Liersche SK komt terug in 't kamp der Antwerpmen, die erg zenuwachtig doen. Dis Bastin ontsnapt, doch Simons is hem te rap. Sooi(ke) De Vries dwingt aan de 5e minuut een corner af. Goedgegeven door Sooi(ke) De Vries krijgt Jos Van Beeck den bal, die met kopstoot ondanks een hopelooze poging van Van Tongerloo den scoor opent. Op center van Seymans kopt Voorhoof over de lat. Aan de 8e minuut krijgt De Preter den bal toegespeeld van Seymans en hij verschalkt Charles Pincket. Hij stelt dan met een verrassend schuin schot gelijk. Liersche SK en R.A.F.C. forceeren beurtelings corner zonder gevolg. Inmiddels zet Willy Ulens Van Tongerloo aardig op de proef. Voorhoof loopt in de off-sideval.

Jos Van Beeck beïndigt een combinatie-aanval juist nevens den paal. Van Tongerloo heeft een balletje te houden van Willy Ulens. R.A.F.C. is de meerdere, maar toont zich niet erg gevaarlijk voor doel. Kiebooms waagt een wijd shot dat nevens vliegt. Dis Bastin ontvlucht en centert op de hem eigen wijze. Willy Ulens zendt met vollée-shot nevens het doel. Op nieuwen inzet van Dis Bastin, schiet Jos Van Beeck op doel. Van Tongerloo redt in corner die niets oplevert. Louis Somers heeft een inzet van Seymans te verwerken, waarna Dis Bastin zich te persoonlijk aanstelt. Van Tongerloo redt een wijd shot van John Mortelmans. Een prachtvoorzet van Dis Bastin blijft onbenut. R.A.F.C. domineert. Als Dis Bastin weer prachtig centert, kan Van Tongerloo nog juist den bal in corner wegduikelen. Aan de 33e minuut houdt Louis Somers een kopbal van Mens. Het leder blijft in de gevaarlijke buurt.

Een doelworsteling ontstaat. Eer Louis Somers terug op zijn plaats is, zendt De Preter nummer twee in open doel. Aangemoedigd doot dit succes is Liersche SK nog gevaarlijk. Louis Somers en Charles Pincket klaren beurtelings een kwaad standje op. Dis Bastin dwingt een corner af in recorner gered en na een critiek oogenblik nogmaals in recorner gezet. Op center van Brugghe kan Louis Somers al uitloopende nog juist voor de voeten van Voorhoof redden. De rust treedt in met 1-2, wanneer R.A.F.C. volgens het vertoonde spel wel een omgekeerden uitslag had verdiend.

Het spel is pas hernomen, wanneer Seymans een center te pletter schiet op den paal. Na een kort bezoek van Willy Ulens in het Liersche kamp, ontsnapt Brugghe. De inzet blijft onbenut. Op een aanval van R.A.F.C. langs Sooi(ke) De Vries, kan De Keyser in corner redden. Deze levert niets op, al blijft het leder wel in het Liersche kamp. Eindelijk krijgt Alfons Mertens den bal toegespeeld van Dis Bastin en hij stelt onhoudbaar gelijk. Een free-kick van Voorhoof voor hands, scheert de lat. Op center van Sooi(ke) De Vries kopt Flor Lambrechts naast den paal. R.A.F.C. is weer de aanvallende partij. Op center van Dis Bastin redt De Keyser in corner. Van Tongerloo redt hierop met veel geluk een kei van Flor Lambrechts. Nogmaals wordt het recorner, maar eindelijk weert Voorhoof het gevaar. Niet voor lang echter, want aan de 12e minuut bekomt R.A.F.C. weer corner.

Na een korte doelworsteling geeft Flor Lambrechts den voorsprong aan R.A.F.C. Een wijd shot van John Mortelmans scheert den paal. Van Tongerloo redt op free-kick voor fout van Van den Bosch. Dis Bastin ontsnapt, maar loopt buitenspel. Alfons Mertens zendt van wijd een schuiver die Van Tongerloo al duikelend in corner laat uitgaan. Louis Somers redt op kansrijke wijze een gevaarlijke aanval langs Voorhoof en De Preter. Sooi(ke) De Vries dwingt corner af. Het leder vliegt over en weer voro het doel en uiteindelijk nog eens in corner. Willy Ulens, alleen weg met den bal, krijgt geen kans tot schieten. Liersche SK forceert een corner die Seymans achter het net geeft. Aan de 34e minuut verschalkt Sooi(ke) De Vries, De Keyser en Van den Bosch. Hij zet behendig voor en Willy Ulens die goed gevolgd heeft, klopt zonder moeite Van Tongerloo voor de vierde maal.

Een corner voor Liersche SK geeft niets. Louis Somers redt een gevaarlijk laag shot van De Preter. Beide teams doen nog een uiterste poging. Louis Somers houdt nog een shot van De Preter. De laatste minuten zijn in 't voordeel van R.A.F.C. Ondanks de goede voorzetten van Dis Bastin en Sooi(ke) De Vries, blijft het 4-2.

Onze beschouwingen
Na enkele minuten aarzelend spel, kwam R.A.F.C. op dreef en domineerde met haar kort passenspel. Liersche SK viel slechts aan bij ontsnappingen. Het leidde niettemin aan de rust met 1-2, zonder nochtans den indruk te maken die men er van verwacht had. Na de rust kon R.A.F.C. weer na een korte aarzeling haar korte passenspel opdringen, dat de Lierenaars ontredderde. R.A.F.C. behaalde alzoo een schoone en welverdiende overwinning. Als het gansche team te loven is, dan verdiend Alfons Mertens toch een speciale vermelding. Bij Liersche SK waren Voorhoof, De Preter en De Keyser de beteren.

(bron: GvA - historisch archief - 09/11/1930)

Joseph Brugghe

5' Jos Van Beeck 1-0
      Gommaire Seymans 1-1 8'
      Medard De Preter 1-2 33'
Ruststand 1-2
50' Alfons Mertens 2-2
57' Flor Lambrechts 3-2
79' Willy Ulens 4-2
90' Eindstand 4-2 90'