4 1
05.10.1930 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Dubois

Na Royal Antwerp FC - Racing F.C. Montegnée

De ruime Antwerpinstellingen waren goed bezet voor den openingsdag. Heer Dubois stelt de elftallen in rang. Macherrot, aanvoerder der jong-gepromoveerden, wint den toss. Royal Antwerp FC start tegen den wind. Dit belet neit dat de eerste aanval van de rood-witten komt, doch het leder vliegt uit. Charles Pincket staat een corner toe als Secretin dreigend opkomt. Een nieuwe aanval langs Claessens en Secretin gaat verloren. Flor Lambrechts en Willy Ulens ontsnappen aan de waakzaamheid van Macherot, de keeper verliest er het hoofd bij, weet niet of hij al of niet zal uitloopen en inmiddels heeft hij het nakijken, daar Willy Ulens behendig naar Flor Lambrechts passeert die onhoudbaar inzendt. Men speelt slechts vijf minuten. Weer komt Dis Bastin gevaarlijk op. Laël kan nog net op tijd in corner trappen. De rood-witte nestelen zich in het kamp der bezoekers. Flor Lambrechts doet met ee ngoed geplaatst voléeschot keeper Laël knielen.

In minder den geen tijd moet Laël nog een schot van Sooi(ke) De Vries en van Willy Ulens in corner verwerken. Racing F.C. Montegnée waagt een aanval langs Jamers. Louis Somers mist, niettemin wijkt het gevaar. Inmiddels is Willy Ulens aan het hoofd geraakt en moet zich doen verzorgen. Van deze numerieke meerderheid profiteerend, valt Jamers nog aan, doch Louis Somers redt zonder moeite. Sooi(ke) De Vries forceert een hoekschop die niets oplevert. Op inzet van Claessens zendt Jamers boven de lat. Racing F.C. Montegnée dringt nog aan, doch de voorzet van Jamers blijft ook deze maal onbenut. Als Dis Bastin doorbreekt, zendt Simons den bal uit in corner. Even later volgt Rik De Deken dit voorbeeld op doorbraak van Secretin. Daarop loopt Dis Bastin weer weg, zet prachtig voor, doch Flor Lambrechts zendt te hoog. Racing F.C. Montegnée komt terug in de buurt van Louis Somers. Rik De Deken ontvangt het schot van Secretin op de borst, waarna Louis Somers een schot van Macherot in corner verwerkt.

Als Dis Bastin ontsnapt, wordt hij gemaaid, doch de scheidsrechter laat begaan. Louis Somers duikelt gepast voor een schot van Secretin, waarop Willy Ulens na 20 minuten afwezigheid zijn plaats herneemt. Op inzet van Dis Bastin zendt Willy Ulens naast, waarna Laël een schot van Flor Lambrechts over de lat in corner verwerkt. Dis Bastin loopt uit, zendt op den binnenkant van den doelpaal, doch Laël heeft op meer dan fortuinlijke wijze den bal nog te pakken. Even later treedt de rust aldus in met 1-0.

Bij de hervatting heeft R.A.F.C. het voordeel van den wind. Een eerste aanval langs Dis Bastin en Jos Van Beeck gaat te loor. WIlly Ulens wordt foutief door Masset gehouden, waarna Claessens een corner afdwingt. Aan de 10e minuut krijgt Flor Lambrechts den bal toegespeeld van Willy Ulens en ziet de juiste opening om nummer twee buiten bereik van Laël in het net te jagen. Willy Ulens, hoewel gehandicapeerd door een kwetsuur boven het oog, schiet op doel, Laël weert in corner. Op fout van Racing F.C. Montegnée blijft het spel in de buurt van Laël. De scheidsrechter heeft weer te fluiten voor fout en moet ook vermanend optreden tegen de al te vurige bezoekers. Sooi(ke) De Vries dwingt een corner af, die niets oplevert. Claessens dringt aan de 21e minuut een corner af langs Rik De Deken, waarop Secretin de eer redt voor de bezoekers. Dit wakkert R.A.F.C. aan. Al dadelijk heeft Laël een trekschot van Willy Ulens te houden.

R.A.F.C. is de aanvallende partij en bekomt een corner zonder gevolg. Tusschen twee lokale aanvallen in heeft Louis Somers een center van Jamers te houden. Aan de 30e minuut krijgt Flor Lambrechts den bal van Willy Ulens. Hij verschalkt den back Simons, lokt Laël uit zijn kooi en plaatst nummer drie in open doel. Dit kunststukje verschaft aan Flor Lambrechts een verdiend applaus. Het spel blijft nu eenzijdig in het kamp der bezoekers. Aan de 37e minuut schiet Willy Ulens op doel, Laël slaat af, Flor Lambrechts hernemend, doet het net voor de vierde maal trillen. Louis Somers wordt nog even op de proef gesteld op geharrewar, maar hij weet dit critisch standje op te klaren. Dis Bastin en Willy Ulens forceeren nog een corner, doch het einde is weldra dar met de schoone en verdiende zegepraal van rood-wit.

Onze beschouwingen
Zeggen wij direct dat R.A.F.C., hoewel nog niet teenemaal ingespeeld, ruimschoots de overwinning verdiende door betere speltechniek, balcontrool en opstellen. Zonder de kwetsuur aan Willy Ulens overkomen, ware de scoor wellicht veel grooter geweest. Flor Lambrechts was met Sooi(ke) De Vries de gevaarlijkste vleugel, terwijl Charles Simons uitblonk in de middellijn. Racing F.C. Montegnée heeft door moed en vurigheid vee lvergoed wat het aan kunde mangelt, doch bij gelooven dat de pas gepromoveerden niet wijl zullen loopen in de eereafdeling.

(bron: GvA - historisch archief - 06/10/1930)

Jean Jamers

5' Flor Lambrechts 1-0
Ruststand 1-0
55' Flor Lambrechts 2-0
      Secretin 2-1 66'
75' Flor Lambrechts 3-1
82' Flor Lambrechts 4-1
90' Eindstand 4-1 90'