Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Royal Club Liégeois
2 0
07.03.1992 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Robert Jeurissen

Lijnrechters:
Carlo Mas - Antoine Mathys
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RFC de Liège

Tien centimeter meer of minder

Deurne — Hans-Peter Lehnhoff heeft met zijn achtste en negende competitiedoelpunt RFC de Liège de das omgedaan. De Duitser mag voor dit succes een bedanktelegram laten bezorgen ten huize van Alex Czerniatynski. Het aandeel van Czernia in de fabricatie was niet gering. Diep in de tweede helft zette hij met een subliem hakje Rudi Smidts op het goede pad. "Luc Ernes zweert dat hij Smidts niet heeft geraakt", zei trainer Waseige nadien. Rudi Smidts ging neer, H.-P. Lehnhoff zette de strafschop om. Een verre uittrap van Papa Svilar bracht het duo Czerniatynski-Lehnhoff, voor 9 van de 10 waarnemers duidelijk in buitenspel vertrokken, alleen voor Jacky Munaron. Czernia cijferde zichzelf weg en schonk "zijn" doelpunt aan H.-P.Lehnhoff. R Antwerp FC alleen op de fel begeerde vijfde plaats. Daar had het al van de 21e speeldag kunnen staan, maar toen staken de mist en scheidsrechter Jeurissen er na 45 minuten een stokje voor. Nu moeten KAA Gent, K Lierse SK, KFC Germinal Ekeren en KSV Cercle Brugge twee punten goedmaken, want de mannen van Walter Meeuws hebben ook
afstand genomen in het aantal gewonnen wedstrijden.

De overwinning was dik verdiend. De Sinjoren zijn erin geslaagd de tegenstander van het eigen doel weg te houden en zelf geregeld door de verdedigende linies van de bezoekers te dringen. Doelman Munaron moest zich weren op ernstige pogingen van Kari Ukkonen, Geert Emmerechts, Nico Broeckaert, Nico Claesen en H.-P. Lehnhoff. Alles behoorlijk tussen de palen. Bovendien kwamen Czernia en Patje Van Veirdeghem dichtbij een doelpunt.

Zonder Geens
Bij R Antwerp FC geen Ludo Geens op het scheidsrechtersblad, een verhaal apart. Wim Kiekens zag sterretjes tegen zijn rechtstreekse belager Ikpeba. Geert Emmerechts leverde een degelijke prestatie af. Hij moest weliswaar een paar keer bijspringen en ook hij werd door de dribbelaar aanvankelijk op het verkeerde been gezet. Kari Ukkonen demonstreerde zijn herwonnen gave traptechniek, De Fin, in de perstribune met argusogen gevolgd door een radio-reporter uit zijn geboortestreek, borstelde een vrijschop tegen de deklat. "Die bal zat, hij botste tien centimeter achter de doellijn", zo had trainer Waseige het gezien. "Schitterende reactie van Munaron", klonk het bij de RTB-f "Munaron bokst de bal tegen de onderkant van de dwarsbalk", zei de collega naast ons. Was het schilderwerk van Ukkonen voor Munaron wel te vatten? De beoordelingen van wedstrijdfragmenten en van spelersprestaties liggen vaak ver uiteen.

Zo was Waseige tevreden over Monos, vooral over de manier waarop die H.-P. Lehnhoff had afgestopt. Het was Waseige waarschijnlijk ontgaan dat drie van zijn spelers een gele kaart pakten, drie keer na een zware fout op de middenvelder van R.A.F.C. Monos was telkens uit beeld gelopen. Ook gelegenheidslibero Didier Quain mocht zich verheugen op woorden van lof van zijn trainer. Dat terwijl de Antwerpspitsen voortdurend gevaarlijk waren in de grote rechthoek, een vijftal keer bijna scoorden, twee keer helemaal, een duidelijke strafschopfout van Quain op Czernia niet werd gefloten, doelman Munaron de beste man op het veld was. Neen, Monos en Quain werden tot helden gebombardeerd. "Jeurissen floot een denkbeedlige strafschop tegen Ernes omdat hij wist dat de vrijschop van Kari Ukkonen zat. Ik word niet goed van dat compenseren", besloot Waseige. Ukkonen: "Zat die bal? Dat heb ik niet gezien (Roger Vlemings - GvA - 9/03/1992).

Retrospectieve Bob Crauwels (21)

R Antwerp FC toonde zich in deze inhaalmatch van de 21e speeldag die begin februari de mist inging, doorlopend de betere ploeg. Zonder een prima Munaron, had de verdiende zege voor de Great Old al tijdens de eerste helft een feit kunnen zijn. Er diende gewacht tot een kwartier voor tijd, alvorens de beslissing viel.

In de achtste minuut pakte de ex-Anderlecht-doelman al uit met de 'save van de match'. Een vrijschop van Kari Ukkonen ging richting kruis. Munaron keerde de bal al dan niet achter de doellijn met een miraculeuze reflex. Ook de daaropvolgende kopbal van Nico Claesen maakte hij onschadelijk. Op het kwartier was het weer bijna raak. Alex Czerniatynski zette gelegenheidslibero Quain op het verkeerde been, maar schoot op de vallende ex-Kortrijk-speler. R Antwerp FC joeg met man en macht, maar helaas vruchteloos de openingstreffer na.

Ook in de tweede helft bleef het éénrichtingsvoetbal. Antwerpdoelman Ratko Svilar zag geen bal, zijn overbuur Munaron des te meer. Hij verijdelde een poging van Hans-Peter Lehnhoff (47'). Patrick Van Veirdeghemkopte een ideale voorzet van Nico Claesen over (53'). Hans-Peter Lehnhoff vlaamde een vrijschop op de vuisten van Munaron. Bij het ingaan van het slotkwartier viel uiteindelijk de beslissing. Na een hakje van Czernia werd Rudi Smidts aangetikt door Ernes. Ondanks het protest van de Luikse aanhang schoot H.-P. Lehnhoff de elfmetertrap staalhard in (1-0).

Vier minuten later was het voor de Luikenaars helemaal bekeken. Bij een uittrappen van Ratko Svilar, klapte de blauwrode buitenspelval te laat dicht. Alex Czerniatynski vertrok, bal aan de voet, richting Munaron. Niet egoïstisch, legde hij de bal in de loop van de goedgevolgde H.-P. Lehnhoff die simpelweg kon afronden (2-0). Meteen stond de achtste thuiszege van het seizoen voor de Great Old vast, goed voor de vijfde plaats. R Antwerp FC is nog niet uitgeteld voor Europees voetbal (B.C. - Antwerp Clubblad 11 - 14/03/1992)!

(bron: De pers - 09/03/1992)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Royal Club Liégeois

Elftallen

Ratko Svilar
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Nico Claesen
Kari Ukkonen
Patrick Van Veirdeghem
Hans-Peter Lehnhoff
Alex Czerniatynski
Jacky Munaron
Tamas Monos
Moreno Giusto
Didier Quain
Pascal Renier
Hendri Krüzen
Luc Ernes
Zvonko Varga
Frank Machiels
Ronald Foguenne
Victor Ikpeba

Wissels

69' Nico Claesen (uit)/
Willy Vincent (in)
 
Hendri Krüzen (uit)/
Gert Claessens (in)
82'
 

Begin Match
      Didier Quain
      Zvonko Varga
      Ronald Foguenne
Ruststand 0-0
76' Hans-Peter Lehnhoff
(penalty) 1-0
     
80' Hans-Peter Lehnhoff 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG