Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Tubantia F.C. R. Antwerp F.C.
2 4
26.10.1930 Plaats: Bosuil

Scheidsrechter: De Gotte

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - Tubantia FC
Na het regenachtig weder van den morgen deed een aangenaam zonnetje zijn verschijning en een zeer talrijk publiek had de verplaatsing naar den Boschuil gemaakt om er den eersten derby van het seizoen bij te wonen. Het veld was zwaar, maar toch goed bespeelbaar, als de ploegen onder de leiding van heer De Gotte in lijn traden.

Royal Antwerp FC wint den toss. Tubantia FC vangt flink tegen den wind aan. Louis Somers moet alras tusschenkomen. Dis Bastin ontsnapt en wordt gehaakt door Docx. De referee kent penalty toe op den 2en minuut. Willy Ulens zet over. R.A.F.C dringt nu aan. Aanval op aanval volgen zich op. Martens moet meer dan eens tusschenkomen. Willy Ulens is zeer effectief, terwijl de Antwerpvleugels ook gevaarlijk opzitten. Op poging van Willy Ulens zet Dis Bastin op doel, Mertens houdt al duikelend. Tubantia FC waagt een ontsnapping. Cohen weet op den 14en minuut van ver met een onhoudbaar schot den bal in het doel van Louis Somers te plaatsen. Twee minuten later combineert R.A.F.C. prettig voor het doel der groen-witten. Jos Van Beeck zet op pas van Flor Lambrechts gelijk. Alfons Mertens zet even later juist over het doel van Tubantia FC.

Het spel is verdeeld, al is R.A.F.C. technisch de meerdere. Tubantia FC is zeer moedig en dat vergoedt zeer veel. Martens moet twee maal redden op verre en rake schoten van Alfons Mertens. R.A.F.C. is weer in meerderheid. Op den 29en minuut ontsnappen de groen-witten. Verhoeven komt in botsing met Charles Pincket. De referee kent ten onrechte penalty toe, door Mees sportief nevengeplaatst. R.A.F.C. dringt alweer aan. Flor Lambrechts kogelt op de lat. Sooi(ke) De Vries zet over. Op den 35en minuut levert R.A.F.C. schitterend spel langs Dis Bastin, Jos Van Beeck herneemt, Dockx redt op del ijn. Direct daarop kan Louis Somers kansrijk redden voor de voeten van Cohen. De spelers van R.A.F.C. zijn te persoonlijk. Schoten komen van te ver. Zoo is het spel weer verdeeld. Docx zet voor, Lambert kogelt op doel.

Louis Somers glijdt uit en houdt nog kansrijk. Cohen wordt met een kwetsuur aan het been van 't terrein gedragen. Een corner voor R.A.F.C. levert niets op. Tubantia FC is aan den aanval als rust met 1-1 intreedt.

De tweede helft vangt aan met een paar aanvallen van R.A.F.C. Charles Pincket dient even verzorgd, waarna Martens een paar standjes op te klaren krijgt. Lambert dwingt een eersten corner af, maar deze hoekschop levert niet op. Martens houdt een center van Dis Bastin. R.A.F.C. dringt aan. Cohen bekomt een corner en Peeters zet juist neven. Op den 14en minuut zet Dis Bastin op doel. Flor Lambrechts zet binnen, maar het doel wordt afgekeurd voor off-side. Tubantia FC dringt aan. Een nieuwe hoekschop brengt niets, even later gevolgd door een nieuwen corner-kick, eveneens zonder gevolg. Op den 21en minuut valt R.A.F.C. aan. Willy Ulens zet flink op doel. Martens schijnt geslagen, maar de bal raakt de lat. Dis Bastin herneemend, zet neven! Op den 23en minuut levert Dis Bastin schitterend spel. Overgevend aan Willy Ulens, zendt die nummer twee onhoudbaar in.

Een minuut later valt Tubantia FC aan. Lambert doelt den gelijkmaker in de rechter bovenhoek. Er komt animatie in de partij. Jos Van Beeck zet neven. Willy Ulens kogelt juist daarop op de lat als hij voor open doel komt. Lambert zet juist neven den paal. Dis Bastin chargeert Docx. De referee fluit free-kick. Naar o.i. was het een faire charge en de beslissing verkeerd. Het spel blijft nu verdeeld. Lambert kogelt ver neven. De voorlijn van R.A.F.C. is besluiteloos en verkijkt mooie kansen. Docx zet van ver over het doel van Louis Somers. Op den 40en minuut doet Sooi(ke) De Vries een persoonlijke poging op pas van Dis Bastin. Hij doet wonderwerk met den bal en plaatst tenslotte een kei, die Martens verrast. De bal gaat juist achter de lijn (2-3). Louis Somers houdt dan met brio een free-kick van Lambert.

Op den 43en minuut gelukt Willy Ulens een schoon doel op worsteling voor de lokale kooi na free-kick. Het blijft 2-4, R.A.F.C. een verdiende zege latend.

Onze beschouwingen
Als elke derby heeft ook deze partij de twee clubs niet kunnen voldoen. Tubantia FC niet, omdat het verslagen werd, R.A.F.C. niet omdat er niet gespeeld werd als gewoonte. In de eerste helft verliep het spel met een technische meerderheid van R.A.F.C. De rood-witten waren te persoonlijk en vermochten niet de moedige verdediging van Tubantia FC meer dan eens te verslaan. Rust trad verdiend in met 1-1. In de tweede helft was Tubantia FC aanvankelijk beter, maar de laatste vijf minuten zagen we R.A.F.C. zoo moedig aandringen dat in die periode twee prachtige doelen gelukt werden. Tenslotte won R.A.F.C. met 2-4. Bij R.A.F.C. viel de verdediging mede. Alfons Mertens kon ook voldoen, terwijl in de voorlijn geen enkel speler speciaal genoemd worden. Allen hadden hoogten naast laagten. Tubantia FC verdedigde zich moedig. Martens en Docx verdienen stellig geloofd, alsmede Mees, Lambert, Cohen en Verhoeven. Goede leiding.

(bron: GvA - historisch archief - 27/10/1930)

Statistieken

Tubantia F.C. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Louis Martens
Victor Docx
Van den Broek
Emiel Peeters
Jef Mees
Henri Engelen
Pierre Lambert
Jozef Wouters
François Verhoeven
Coenraad Cohen
John Docx
Louis Somers
Charles Pincket
Rik De Deken
Charles Simons
Jean De Clercq
Sooi(ke) De Vries
Flor Lambrechts
Willy Ulens
Jos Van Beeck
Désiré Bastin
Alfons Mertens

Wissels


Begin Match
14' Coenraad Cohen 1-0      
      Jos Van Beeck 1-1 16'
Ruststand 1-1
      Willy Ulens 1-2 68'
69' Pierre Lambert 2-2      
      Sooi(ke) De Vries 2-3 85'
      Willy Ulens 2-4 88'
90' Eindstand 2-4 90'
TERUG