01.02.1931 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: J. Berwout

Na Royal Antwerp FC - Tubantia FC

De zevende derby van 't seizoen had heel wat volk naar den Boschuil gelokt. Goed weder, een veld in beste staat en een opwekkend muziek, alles deed een flink voetbalpartijtje voorspellen als heer J. Berwout de opstellingen tusschen de lijnen roept.

Tubantia FC wint den toss. Royal Antwerp FC staat tegen den wind. De eerste gevaarlijke aanval komt van Dis Bastin. Willy Ulens herneemt, maar Van Belleghem redt. Dis Bastin kogelt dan neven doel. Dis Bastin zet voor, niemand is daar om zijn center te onderscheppen. Alfons Mertens zet op zijn beurt, na een korte reactie der groen-witten, naast doel. Op de 7e minuut geeft John Mortelmans op free-kick aan Alfons Mertens, deze geeft aan Jos Van Beeck die Van Belleghem verrast en nummer een doelt. Tubantia FC dringt aan, maar Lambert loopt off-side. R.A.F.C. zakt a. WIlly Ulens mist een schoone kans. V. Dockx kost dan bijna een tweede doel aan Tubantia FC, maar hij ontzet op 't nippertje. Louis Somers moet dan een fraaie free-kick van Mees houden. Willy Ulens dringt aan, bekomt corner waarop Van Belleghem op kansrijke wijze redt.

Corner voor de groen-witten brengt niets op. R.A.F.C. valt even aan, Charles Simons staat opnieuw corner toe. Alweer zonder gevolg. Tubantia FC dringt aan tot Dis Bastin wegrukt en centert. Van Belleghem redt mooi. De keeper van Tubantia FC redt nog een free-kick van Dis Bastin en bekomt weer een corner. Het leder belandt bij Mees die gelijk stelt op de 25e minuut. Lambert kegelt op de lat. Van Belleghem hout nu een goed schot van Jos Van Beeck. Op free-kick herneemt Dis Bastin en dwingt een hoekschop zonder gevolg af. Tubantia FC, ontsnappend, loopt in de off-sideval. R.A.F.C. bekomt een corner waarop Jos Van Beeck schoon op doel zet. Van Belleghem redt even goed. Tubantia FC bekomt corner, door J. Dockx nevengekopt.

Op de 35e minuut zet Dis Bastin op pas van Jean De Clercq in. De groen-witten aarzelen en Flor Lambrechts weet Van Belleghem weer te verrassen. R.A.F.C. heeft nu voordeel in 't spel. Van Belleghem redt op gevaarlijken aanval der rood-witten. Charles Simons staat corner toe. Het doel van Louis Somers ontsnapt van een niet aan de doorboring. R.A.F.C. dringt nog aan en rust is daar met 2-1 voor de rood-witten.

R.A.F.C. begint de tweede helft met een hoekschop af te dwingen, door Van Belleghem gepast gehouden. Tubantia FC dringt aan, waarop Willy Ulens neven doel zet. Als Van den Broek aandringt, staat Charles Pincket corner toe zonder gevolg. Op voorzet van Willy Ulens zet Dis Bastin rakelings over de kooi van Tubantia FC. De groen-witten ontsnappen. Verhoeven, alleen voor Louis Somers komend, vindt gelegenheid neven te plaatsen. R.A.F.C. valt aan. Jos Van Beeck plaatst ook juist neven de kooi. Dis Bastin dwingt dan weer een corner af zonder uitslag. Dis Bastin wordt gehaakt. Op den free-kick redt Van Belleghem een schoon schot van Sooi(ke) De Vries. R.A.F.C. dringt aan. John Mortelmans zet in. Jos Van Beeck in de vlucht herneemend, doelt nummer drie.

De keeper van Tubantia FC houdt dan op vrij gelukkige wijze een schuiver van Willy Ulens. Op de 21e minuut gelukt Jean De Clercq van ver met een schoon schot de vierde van R.A.F.C. te netten. Van dezen stand af is R.A.F.C. flink de meerdere. Het doel van Tubantia FC wordt flink bestookt. Louis Somers moet ook nog eens tusschen komen. Meestal is 't spel voor de netten van Tubantia FC besloten. Van Belleghem houdt een schoon schot van Jos Van Beeck, maar wordt op de 35e minuut voor de vijfde maal verslagen. Het schot van Willy Ulens onvoldoende geweerd, door Jos Van Beeck in doel gezet. Tubantia FC mist op haar beurt een schoone kans, waarna Lambert corner afdwingt zonder uitslag. Flor Lambrechts mist een zeker doelpunt.

Het spel vervolgt in het voordeel van R.A.F.C. De scoor zal evenwel niet meer veranderen. R.A.F.C. wint met 5-1.

Onze beschouwingen
Na een slechte eerste helft, heeft R.A.F.C. zich als naar gewoonte na de rust herpakt. Terwijl Tubantia FC zich voor de poos hardnekkig verdedigde en aan de rust een gelijk spel verdiende, viel de groen-witte ploeg ineen in de tweede helft. R.A.F.C. nam dan met een technisch beter spel de partij voorgoed in handen en de halflinie speelde bijzonder goed. Daardoor werd het spel van de voorlinie ook vergemakkelijkt. Louis Somers deed zijn werk goed, wijl Charles Pincket niet opviel en Charles Simons bepaald tegenslag had als back. In de halflinie was John Mortelmans wel de beste. Jean De Clercq viel ook mee. In de voorlijn zijn Willy Ulens en Jos Van Beeck speciaal te vermelden. Bij Tubantia FC moeten we het goede backspel van V. Dockx, alsmede het optreden van Mees, Verhoeven en Lambert loven.

(bron: GvA - historisch archief - 02/02/1931)

John Dockx

7' Jos Van Beeck 1-0
      Mees 1-1 25'
35' Flor Lambrechts 2-1
Ruststand 2-1
60' Jos Van Beeck 3-1
66' Jean De Clercq 4-1
80' Jos Van Beeck 5-1
90' Eindstand 5-1 90'