Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Berchem Sport R. Antwerp F.C.
1 2
07.01.1923 Plaats: Het Rooi

Scheidsrechter: Henri Maeck

Wedstrijdverslag

Verdiende overwinning voor Antwerp FC

Voorbeschouwing:
In het elftal der geelzwarten zal Godderé als rechtshalf optreden en daardoor de middenlinie terdege versterken, terwijl Antwerp FC met de ploeg van verleden zondag optreedt.
Antwerpsupporters genieten op vertoon van hun ledenkaart 50% korting op de plaatsen van 3 frank. Opening der winketten om 1 uur. Aanvang om 2 uur.
Onmiddelijk voor de groote match hebben we Zondag, om 12 uur, de ontmoeting der reserveploegen van beide vereenigingen. Opening der winketten om 11 1/2 uur.
(Dirk Willocx - bron: De Volksgazet - 06/01/1923)

---

Wedstrijdverslag:
Veel volk rond het uiterst glibberige voetbalveld, waar vooraf de Berchem-reserven met 3-2 van rood-wit wonnen. De match tusschen de eerste ploegen is flink bestreden geworden. Bij Antwerp FC heeft de klasse gewonnen: de aanvallen waren beter verzorgd. Kan Berchem Sport meer samenspel verkrijgen, dan duurt het niet lang of meerdere punten komen op hun aktief bij.

Het is scheidsrechter Maeck, die voor volgende ploegen zal fluiten:

Berchem Sport:
Cootmans
De Herdt, De Beuckelaer
Davidts, J. Cootmans, Godderé
Janssens, Dries, Taeymans, J. Goethem, Godts.

Antwerp FC:
Van der Cloot
Augustus, Théron
E. Bastin, Meiren, Carremans
Beugnier, Wertz, De Roeck, Pipke, D. Bastin

Eerste helft:
Berchem Sport wint den toss en zet Antwerp FC tegen wind in. Warre Bastin zet onmiddelijk naar doel en Taeymans geeft neven. Een center van Dis Bastin wordt door Beugnier tegen het net gezet en Warre Bastin brengt aan den andere kant opluchting. Janssens mist juist voor doel. Berchem Sport krijgt de eerste hoekschop langs Carremans. Pipke wil doorbreken, maar De Beuckelaer ontzet. Berchem valt goed aan, maar Godts geeft achter. Een fout tegen Berchem ondergaat hetzelfde lot. E. Bastin geeft hoekschop zonder gevolg. Wertz trekt op het net en Augustus moet Taeymans houden. Van Goethem breekt een goede rush van Taeymans. Antwerp beleeft een kwaad oogenblik als Dries een aanval leidt. Pipke doet De Herdt na als deze mist. Van der Cloot en Cootmans krijgen elk een bal. Wertz forceert hoekschop die, gevaarlijk voorgezet, gered wordt. Nieuwe hoekschop voor Antwerp. Augustus geeft ook Berchem een hoekschop, op het uiterste oogenblik gered. Cootmans duikelt een schot van D. Bastin uit den bendenhoek. Taeymans doet fout op center van Janssens en Cootmans redt van Beugnier, en Van der Cloot houdt een schuiver van Godts. Als de bal in 't midden is, klinkt de rust.

Tweede helft:
Bij Antwerp hebben De Roeck en Beugnier van plaats verwisseld. D. Bastin centert onmiddelijk, maar Cootmans stampt weg. Théron moet van Dries redden en Davidts zet over. Beugnier treuzelt met den bal totdat De Herdt komt ontzetten. Op center van D. Bastin maakt Wertz nr. 1 na 7 minuten. Op een schot van D. Bastin duikelt Cootmans in hoekschop, tegen den zijpaal gegeven. Van der Cloot houdt de kei van Cootmans. De Roeck krijgt een kans van Wertz, maar hij zet neven. Berchem valt goed aan van rechts. Beugnier mist voor doel als de bal hem op het hoofd botste. Van der Cloot loopt flink uit. Op een hoog schot van Cootmans is het hoekschop. Hierop ontsnapt Antwerp, maar Cootmans broer knipt het schot in de vlucht. Antwerp heeft moeite om zich los te werken. Augustus gebruikt handne en voeten. D. Bastin brengt tweemaal goed op. Berchem laat zich niet begaan. Integendeel. Na een paar standjes voor Berchem, lost Godts een goed schot voor Van der Cloot in hoekschop geduwd. Op Center van Pipke is Wertz door; keeper Cootmans komt hem te gemoet en houdt hem bij den voet. De strafschop wordt door Wertz omgezet. 2-0 aan den 39ste minuut.
Een vrije schop tegen Théron wordt door Van der Vloot ver weggestompt. Even voor het einde zet Wertz van op 1 meter tegen den zijpaal. En Cootmans houdt het schot van De Roeck. Op het uiterste oogenblik kopt Théron een center van Janssens vóór de voeten van Van Goethem, die mooi inzet. 1-2. Het spel is nog niet goed herbegonnen, of het eindsignaal weerklinkt.

Antwerp FC verdiende de overwinning, Berchem Sport komt met eer uit den strijd. De ploeg steekt goed ineen, de halflijn werkt niet alleen, maar weet zelfs op te brengen. Vanvoren waren Dries-Janssens de besten. De linkervleugel speelt mooi voetbal. De backs, hoewel zij verbeteren, blijven de zwakke broers. Bij de overwinnaars is niemand bijzonder te vernoemen. André Théron en de vleugelhalfs verdienen wellicht een bijzondere vermelding.

(bron: De Volksgazet - 08/01/1923)

Statistieken

Berchem Sport R. Antwerp F.C.

Elftallen

Louis Cootmans
Henri De Herdt
Frans De Beuckelaer
René Davidts
Jozef Cootmans
Edouard Godderé
Gustaaf Janssens
Leopold Dries
Jozef Taeymans
Gustaaf Van Goethem
Corneel Godts
François Van den Cloot
Frans Théron
Warre Bastin
Gustaaf Meiren
Fernand Caremans
Joseph (Pipke) Augustus
Frans (Sooi) Augustus
Alfred Beugnier
Ferdinand Wertz
Louis De Roeck
Désiré Bastin

Wissels


Begin Match
Ruststand 0-0
      Ferdinand Wertz 0-1 52'
      Ferdinand Wertz 0-2 84'
89' Gustaaf Van Goethem 1-2      
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG