15.12.1929 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: heer Van Den Bussche

Na Royal Antwerp FC - Berchem Sport

Het doorslechte weder was oorzaak dat er minder publiek was dan naar gewoonte op het ruime Antwerpstadion. Het veld lag er in besten staat als de ploegen hun intrede deden. Ten 2 ure stelt heer Van den Bussche de ploegen in lijn.

Berchem Sport wint den toss. Royal Antwerp FC zet Peeters alras aan 't werk en mist ook een schoone kans voor doel. Een val van den scheidsrechter brengt wat afwisseling. Dis Bastin weet geen gebruik te maken van een free-kick. Als Berchem Sport corner bekomt en R.A.F.C. verwerkt, kogelt Van Brandt rakelings neven de kooi. Het spel is gelijk opgaande. Op pas van Van Goethem schiet Willems schoon op doel. Louis Somers redt. Op corner doelt Berchem Sport, maar de scheidsrechter floot reeds voor fout van een zwart-gelen aanvaller. Berchem Sport komt nu in meerderheid en levert goed spel. Nadat R.A.F.C. een reuzenkans gemist heeft, zitten de geel-zwarten in het vijandelijk kamp. Op de 23e minuut, nadat Berchem Sport enkele welberedeneerde aanvallen gedaan had, dribbleert Willems zijn tegenstrevers en doelt het eerste punt voor Berchem Sport (0-1).

R.A.F.C. reageert. Op en doelworsteling heeft Berchem Sport meeval en de netten blijven ongeschonden. Als Dis Bastin aandringt, mist zijn eindschot juistheid. Even later houdt Peeters een gevaarlijk schot van Willy Ulens. R.A.F.C. is nu veel beter ingekomen. Willems en ook Van Brandt doen zich langs hun beste zijde kennen. Zij missen van een niet het doel. Flor Lambrechts kopt op center van Dis Bastin over. R.A.F.C. valt geweldig aan. Al de kunst van Peeters is noodig om het doel van Berchem Sport te vrijwaren. Jos Van Beeck mist een schoone kans. Berchem Sport is aan den aanval als de rust met 0-1 wordt gefloten.

Het is R.A.F.C. dat nu de rust de eerste aanvallen doet. Berchem Sport waagt een tegenaanval die van een niet faalt. R.A.F.C. dringt flink aan en bekomt corner zonder uitslag. Als Jos Van Beeck nevenzet, wordt het weer corner. Dis Bastin geeft den schop goed en Louis (Bob) De Deken stelt op de zesde minuut gelijk. Het spel is geod verdeeld. Om beurt vallen beide teams aan. Van Brandt moet zich doen verzorgen wegens krampen. R.A.F.C. belegert het kamp van Berchem Sport. Het leder vliegt terug. Louis Somers moet een kogel van De Hoey stoppen. Op de 24e minuut ontsnapt Louis (Bob) De Deken aan de hoede van Verboven. Hij schiet op doel. Peeters stopt onvoldoende en Willy Ulens scoort nummer twee voor de lokalen. R.A.F.C. heeft nu ontegensprekelijk meerderheid in 't spel en valt gevaarlijk aan.

Joacim krijgt een vermaning, waarop Berchem Sport met een gewijzigde voorlijn met Willems als centervoor en De Hoey als inside links en Van Brandt op den rechtervleugel, ten aanval gaat. Louis (Bob) De Deken zet Peeters aan 't werk. De laatste minuten brengen geen verandering. Peeters moet nog een kogel van Willy Ulens houden. Het blijft dus 2-1.

Onze beschouwingen
Zeggen wij alras dat de afwezigen ongelijk hebben gehad, want voor een derby hebben we aantrekkelijk goed spel gezien. De eerste helft zag een zeer aantrekkelijk en verzorgd spel. R.A.F.C. viel minder op, hield toch bepaald gelijk, maar aan de rtust was het Berchem Sport dat met 0-1 leidde. Nade poos was R.A.F.C. de meerdere. De verdediging sloot als een bus, terwijl de voorlijn flink gevolgd door de halflijn veel beter spel leverde. Berchem Sport geraakte onklaar met Van Brandt. In zijn geheel verdiende R.A.F.C. haar zege door beter spel en meer schotvaardigheid voor doel betoond. Bij R.A.F.C. zijn na de poos de verdediging, Leon Bogaerts, Willy Ulens en Dis Bastin te vermelden. De leiding van heer Van den Bussche kon best voldoen.

(bron: GvA - historisch archief - 15/12/1929)

Ruststand 0-1
51' Louis (Bob) De Deken 1-1
69' Willy Ulens 2-1
90' Eindstand 2-1 90'