Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Berchem Sport R. Antwerp F.C.
1 1
12.04.1931 Plaats: Het Rooi

Wedstrijdverslag

Na Berchem Sport - Royal Antwerp FC

Zooals te voorzien was, had deze ontmoeting zeer veel volk naar het Rooy gelokt. Het weder was dan ook van de partij en een warme zon veraangenaamde niet weinig dit beloftevolle sportspektakel. Berchem Sport had het gelukkig gedacht opgevat enkele honderden ringplaatsen te maken. Het was wel noodig, want als 3 ure daar is, zijn haast alle plaatsen bezet. Voor de eerste maal sinds het bestaat, is het Berchem Stadion zoo vol. De supporters toonen zich nu al luidruchtig. Wat zal het straks worden! Heer Baert doet zijn optreden en de teams die flink toegejuicht worden, stellen zich in lijn.

Royal Antwerp FC wint den toss. Berchem Sport tegen de zon vertrekkend, brengt Louis Somers langs De Hoey in gevaar. Dan zit Willy Ulens op. Cootmans zet in der haast buiten. Als Berchem Sport off-side geloopen is, komt het leder bij Willy Ulens. Deze geeft aan Flor Lambrechts die gehinderd door de Pellecijn, neven zet. Weer dringt R.A.F.C. aan. Willy Ulens verkijkt een kans. Daar moet Louis Somers een schot van De Hoey houden. Hij kan met den voet ontzetten op aandringen van Stijnen. De Pellecijn moet verzorgd worden. R.A.F.C. bezondigt zich aan persoonlijk spel. Jos Van Beeck en Dis Bastin zetten naast. Jean De Clercq staat corner toe op poging van Dries. Een fout van Berchem Sport laat R.A.F.C. toe het kamp te zuiveren. Woestadt moet per verrassing een schot van Willy Ulens houden. Godderé komt op zijn beurt voor doel, doch Charles Pincket zet in corner.

Stijnen dringt aan en beëindigt een poging over doel. Berchem ontsnapt kansrijk aan de doorboring: Dis Bastin zet in en het intertrio mist een eenige kans. Daar ontsnapt Sooi(ke) De Vries op pas van Flor Lambrechts. Hij zet in en Jos Van Beeck kogelt rakelings naast den paal. Pol Dua klaart een critiek standje op. Berchem Sport lijkt licht de meerdere. Berchem Sport dwingt haar derden corner af, zonder gevolg. Berchem bekomt free-kick waarop Louis Somers een heading van Van Goethem bemachtigt. Jos Van Beeck zet van ver over doel. Soo(ke) De Vries dribbleert Van Brandt, maar zijn center wordt door Joacim weggekopt. Charles Pincket staat een vierden corner toe. De lokalen maken er geen gebruik van. Op center van Sooi(ke) De Vries verkijkt Jos Van Beeck een schoone gelegenheid tot doelen, waarop Jean De Clercq en Joacim langs weerskanten reddend tusschenkomen.

Als Stijnen voorzet, herneemt Godderé. Charles Simons zet in corner. Hierop kopt Cootmans over de lat. Een schoone Antwerpaanval wordt door Jos Van Beeck beëindigd. Woestad redt. Woestad moet dan een hard schot van Jos Van Beeck houden. R.A.F.C. zit nu gevaarlijk op. Dis Bastin mist een mooie kans tot schieten. Op de 38e minuut ontsnapt Berchem Sport. Dries zet in, Godderé opent kalm den scoor. Twee minuten later wordt Joacim door Sooi(ke) De Vries gerold, hij zet schitterend in en Jos Van Beeck stelt onhoudbaar gelijk (1-1). Aan spannende oogenblikken faalt het niet. R.A.F.C. maakt van een eersten hoekschop geen gebruik. Beide teams dringen aan. Berchem Sport moet nog reddend optreden en rust is daar met 1-1.

R.A.F.C. brengt den bal terug aan het rollen. Dis Bastin geeft naar voor. Op missen van Joacim, zet Sooi(ke) De Vries in en Willy Ulens kogelt rakelings naast. R.A.F.C. zit gevaarlijk op, maar Dis Bastin loopt met het leder over de buitenlijn. Dan beleveren de lokale netten een bestorming van belang. Flor Lambrechts en Sooi(ke) De Vries verkijken eenige kansen, waarna Dis Bastin tweemaal te reke overzet. Godderé en De Hoey wisselen van plaats. R.A.F.C. blijft overdonderend baas. Als bij mirakel weten Joacim de De Pelecyn hun doel te vrijwaren. Nog zit R.A.F.C. op. Men denkt het doel reeds gemaakt. De bal gaat van man tot man tot Mertens tensloot over de kooi zet. Verboven moet worden verzorgd. De Hoey speelt nu op de half-plaats. Eindelijk kan Berchem Sport ontzetten. Een free-kick na hands van Pol Dua haalt niets uit. Berchem Sport zakt langs Dries af, maar er komt niets van.

Het spel verslapt. Willy Ulens geeft voor aan Flor Lambrechts die overzet. Woestad komt daarna tweemaal te reke reddend tusschen. Een onvrijwillige hands van Joacim wordt niet gefloten. Willy Ulens zet over naar de kooi. De numerieke meerderheid van R.A.F.C. doet zich gevoelen. Berchem Sport verweert zich. Verboven herneemt op de 20e minuut als linksbuiten. Als Godderé inzendt, redt Louis Somers gepast. Jos Van Beeck treuzelt voor doel, tot De Pelecyn in corner zet. Berchem Sport bekomt dan free-kick en Verboden kopt op doel. Louis Somers redt. Dries krijgt een schoone kans, maar zet in de wolken. Een Antwerpaanval gaat te loor langs Sooi(ke) De Vries. Een ingebeelde off-side breekt een poging der rood-witten. Nu zet Dis Bastin in, Willy Ulens kopt, Woestad wil tusschenkomen, maar Flor Lambrechts met het hoofd onderscheppend, zet over.

Op inzetten van Godderé staat Charles Pincket corner toe, waarop De Hoey fout begaat. Dis Bastin geeft aan Jos Van Beeck wiens schot door Woestad gehouden wordt. R.A.F.C. dringt aan langs rechts en dan langs Dis Bastin. Berchem zakt af. Pol Dua aan Louis Somers gevend, zet haast in eigen kooi. Een corner volgt. Stijnen kopt over. Dis Bastin zakt af, maar zijn schot wordt onderschept. Berchem Sport dringt nog aan, maar het blijft 1-1.

Onze beschouwingen
De langverwachte derby is op een draw geëindigd. Alles wel gezien, moet die uitslag beide ploegen bevredigen, al verdiende R.A.F.C. wel de overwinning. De eerste helft was licht voor Berchem Sport, terwijl de tweede voor R.A.F.C. was. In aanmerking genomen dat Berchem na de poos met slechts tien valiede spelers optrad, mogen de geel-zwarten verzachtende omstandigheden inroepen. Het werd de match der 'verkeken kansen'. Zelden zagen we zooveel doelen missen. De eerste helft zag Berchem gedurende het eerste half uur in meerderheid, als de rust met 1-1 intrad, verdienden de lokalen een doel voorsprong. Na de rust was R.A.F.C. daarentegen fel de meerdere. R.A.F.C. verkeek meerdere kansen. Ook langs de kant van Berchem Sport werd een paar malen gevaarlijk aangedrongen.

Loven we het goede en faire spel der beide teams en de sportieve houding van spelers en publiek. Bij R.A.F.C. zijn Pol Dua, Alfons Mertens, Jos Van Beeck en Sooi(ke) De Vries speciaal te vermelden. Flinke leiding van heer Baert.

(bron: GvA - historisch archief - 12/04/1931)

Statistieken

Berchem Sport R. Antwerp F.C.

Elftallen

Henri Woestad
Joseph de Pellecijn
Constant Joacim
Louis Verboven
Louis Cootmans
Edouard Van Brandt
Marcel Dries
Gustaaf Van Goethem
Emile Stijnen
Edouard Godderé
Marcus de Hoey
Louis Somers
Charles Pincket
Pol Dua
Charles Simons
Jean De Clercq
Sooi(ke) De Vries
Flor Lambrechts
Willy Ulens
Jos Van Beeck
Désiré Bastin
Alfons Mertens

Wissels


Begin Match
38' Edouard Godderé 1-0      
      Jos Van Beeck 1-1 40'
Ruststand 1-1
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG