Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Beerschot A.C. R. Antwerp F.C.
1 1
15.03.1931 Plaats: Olympisch stadion

Scheidsrechter: Louis Baert

Wedstrijdverslag

Na R. Beerschot A.C. - Royal Antwerp FC

Voor een record aantal toeschouwers werd de Antwerpsche 'derby' betwist op een iets of wat zwaar glibberig veld. R Beerschot AC komt volledig op, terwijl Royal Antwerp FC Sooi(ke) De Vries vervangt door junior Bob Paverick. Heer Baert stelt de elftallen in lijn.

Ruysseveldt wint den toss wat geen invloed geeft. De eerste aanvallen komen van R.B.A.C. Louis Somers redt een moeilijk standje, zich op den bal werpend, waarna De Winter met een trekschot neven zendt. Van den Eynde trekt op zijn eigen manier naar voor, verrast halfs en backen en zendt voor, doch Meljado in 't slijk vastgeschroefd, komt te laat. Een free-kick voor fout van Charles Pincket wordt gered. Dis Bastin zendt achter 't net. Na fout van Alfons Mertens ontstaat een doelworsteling, het leder gaat evenwel naast. Charles Pincket staat corner toe die niets oplevert. Flor Lambrechts dwingt eveneens een corner af, zonder voordeel. R.A.F.C. valt aan. Op voorzet van Jos Van Beeck plaats Willy Ulens behendig het eerste doelpunt naast Raemdonck in het net. Men speelt 17 minuten.

Bij een fout loopt Alfons Mertens een berisping op. Het spel is nu beter verdeeld. Braine wordt op off-side betrapt. Op voorzet van Jos Van Beeck schiet Willy Ulens rakelings over de lat. Meljado komt dreigend op, maar wordt den bal ontfutseld. Op een algemeenen aanval van R.A.F.C. zendt Willy Ulens een schuiver die Raemdonck houdt. De keeper van R.B.A.C. redt ook een goed geplaatst schot van Flor Lambrechts. Van den Eynde loopt in de off-side val. Een free-kick na fout van Croenen wordt ten koste van corner gered. Heer Baert moet ingrijpen voor fout van De Winter. Het spel gaat op en af. Raemdonck heeft nog een bal te pakken van Bob Paverick. R.B.A.C. bekomt corner, waarop de rust intreedt.

De tweede helft begint in het voordeel van R.B.A.C. Louis Somers heeft twee maal in te grijpen en moet ook een inzet van Braine redden. Alfons Mertens begaat fout, Ruysseveldt wil hem te lijf gaan, maar heer Baert kan de orde herstellen. Raemdonck redt een shot van Willy Ulens. Van Averbeke staat corner toe. Aan de 14e minuut krijgt Van den Eynde een bal en gaat op eigen wijze gelijk stellen. Raemdonck redt een grondscherend shot van Dis Bastin. Jos Van Beeck zet naast. Inmiddels was een aanval van R.B.A.C. wegen off-side afgeslagen. Een free-kick voor fout van Meljado wordt in corner gered, die niets oplevert. Braine treuzelt met den bal die hem afgenomen wordt door Pol Dua. Van den Eynde brengt verwarring bij de rood-witte verdediging, maar het gevaar keert. R.A.F.C. dringt aan. Het bekomt twee corners zonder gevolg.

Braine zendt een schuiver op doel, Louis Somers duikelt op het gepaste oogenblik. Bij een nieuwen aanval zet Braine voor en De Winter schiet op doel. Van den Eynde schiet op den paal. De bordjes worden verhangen en R.B.A.C. heeft geluk wanneer Dis Bastin een corner terugzendt en Raemdonck nog juist onder de lat de bal kan verwerken. Als even later het binnentrio van R.A.F.C. in de buurt van Raemdonck komt, fluit heer Baert ten onrecht off-side of het ware misschien wel een overinning voor R.A.F.C. geworden. Het blijft 1-1.

Onze beschouwingen
Voor de eerste maal werd een competitiematch in het Olympisch Stadion met gesloten deuren betwist. Nog was er veel te veel publiek toegelaten op de tribunen. Het spectakel was bij deze recordopkomst niet van hoogstaande kwaliteit. Zelden had men den indruk de eerste twee Belgische clubs aan 't werk te zien. De zenuwachtigheid deed zich gevoelen. Het is dank aan de puike, kalme leiding dat er geen incidenten te betreuren waren. R.B.A.C. begon met afgeteekende meerderheid, maar had geen meeval. R.A.F.C. had bij den eersten aanval langs Willy Ulens succes. Het spel was vervolgens goed verdeeld. Bij het einde hadden R.A.F.C. en R.B.A.C. beurtelings een reuzenkans om hun net zuiver te houden. R.A.F.C. acht zich gelukkig met den uitslag.

Het spel stond haast op gelijke hoogte. R.A.F.C. is tevreden de twee punten voorsprong op Berchem Sport en de drie punten op R.B.A.C. te behouden. R.A.F.C. was ongetwijfeld verzwakt door de afwezigheid van Sooi(ke) De Vries. Willy Ulens deed puik werk, doch het beste deel van het rood-witte elftal was de middellijn. Bij R.B.A.C. waren de beide backs de uitblinkers. Van Averbeke en Van den Eynden deden een echt kunsttoertje, maar leden door verwaarloozing.

(bron: GvA - historisch archief - 16/03/1931)

Statistieken

R. Beerschot A.C. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Camiel Raemdonck
August Ruyssevelt
Henri Janssen
Henri Van Averbeke
Félix Lefèbvre
François Croenen
Pierre Braine
Edward Engelen
Salomon Meljado
Alphonse De Winter
Stanley Van den Eynde
Louis Somers
Charles Pincket
Pol Dua
Bob Paverick
Charles Simons
Jean De Clercq
Flor Lambrechts
Willy Ulens
Jos Van Beeck
Désiré Bastin
Alfons Mertens

Wissels


Begin Match
      Willy Ulens 0-1 17'
59' Alphonse De Winter 1-1      
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG