Guy Deroulou - Hubert Martens
Toeschouwers: 10.000

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

Na Pfaff nu Theo Custers

LIERSE — Antwerps oefenmeester Staf Van Den Bergh, heeft uitgerekend op zijn 57e verjaardag met zijn ploeg in het zo vertouwde Lisperstadion een bittere pil moeten doorslikken. "Mijn enige troost is dat ik dat K Lierse SK tot vorig jaar nog getraind heb. Daar ben ik nu zelfs nog fier op. Niets kan dit debacle schoonpraten. 't Is gewoon beschamend dat profvoetballers zich op dergelijke manier laten afslachten." Met een 1-1 aan de rust, kon de wedstrijd nog alle kanten uit.

K Lierse SK was op voorsprong gekomen, via een strafschop. Vandenbergh schakelde met een korte haakbeweging Patrick Ipermans uit en diens foutieve interventie liet niemand twijfelen. R Antwerp FC kwam op het kwartier langszij. Een schijnbaar onschuldig kopballetje van Gaston Boeckstaens zeilde in een boogje over de voor zijn doel opgestelde en totaal reactieloze Engelen. Nog voor het halfuur toonde Janssens zijn trefzekere schietkracht door in volle ren een dieptevoorzet van Walter Ceulemans voorbij Theo Custers te prikken. Het feit dat Lallo kort voor de pauze de staak trof, kon nog illusies wekken voor R.A.F.C., al was het al duidelijk dat het de jonge Bosuilen aan een spelbepalende figuur ontbrak. K Lierse SK had die wel. Janssens was de draaischijf van de geel-zwarten. Erwin Vandenbergh speelde kat en muis met elke opponent die in zijn beurt opdaagde.

Dit verschil zou uiteindelijk bepalend zijn voor het zware verdict. Hoewel R.A.F.C. zich kort na de herneming opdringerig aanstelde, leek het duidelijk dat Lallo de enige pion was die voor binding tussen de lijnen kon zorgen. In de 54e minuut stuikten de bezoekers in elkaar. Bosch werd in één van zijn gevreesde spurten geveld door Patrick Ipermans, die daarvoor geel kreeg. Rapolder en Soons kregen aan de zijlijn zorgen toegediend. Janssens gaf de vrije schop in de loop van Ceulemans, die van links succesvol en keihard in de korte grondhoek uithaalde. R.A.F.C. stond groggy. K Lierse SK streefde de KO na. De zelfzekere Pallieters voerden de kadans op. Er bleef slechts één ploeg op het veld. In de 70e minuut trapte Ceulemans een vrije trap. Janssens scoorde op kopbal. Negen minuten later nagelde Bosch zijn tegenstrever met een vlijmscherpe spurt aan de grond, bracht het leer laag tot aan de verste staak, waar Vandenbergh in één tijd afrondde.

Van Poucke zou het zware vonnis volmaken, door een voorzet van Helleputte in doel te verlengen. Eén strafschop en vijf doelpunten, waartegen doelman nummer één geen enkel verhaal had. Theo Custers stond er na afloop erg beteuterd bij. "Zes doelpunten incasseren en geen schuld? Maak dat de mensen die het niet zagen maar eens wijs." K Lierse SK heeft het blijkbaar gemunt op de nationale portiers. Voor twee weken moest Pfaff zich vijf maal omdraaien en dat was hem nog nooit overkomen (bron: onbekend - 11/02/1980)...

Antwerp Clubblad noteerde (23)

Ongetwijfeld is de wedstrijd in Lier het absolute dieptepunt van de tweede ronde voor R Antwerp FC geweest. R.A.F.C had weliswaar in de eerste helft nog een vrij goede repliek gegeven, in de tweede helft werd de Great Old naar huis gespeeld.

De wedstrijd begon nochtans slecht. Na 10 minuten mocht toen Vandenbergh een penalty binnentrappen na een fout van Patrick Ipermans. Vijf minuten later bracht Gaston Boeckstaens terug even hoop. Hij werkte met een geplaatste kopbal een knappe voorzet van Ruud Kaiser boven de handen van Engelen binnen. In de 24e minuut bracht Janssens de thuisploeg opnieuw op voorsprong met een onhoudbare kogel.

R.A.F.C. had voor de rust nog wel gelijk kunnen staan, maar Paolo Lallo kogelde eerst op de vuisten van Engelen en even later op de paal. Na de kampwissel werd het een afstraffing die Theo Custers niet kon verhinderen. De schutters: Ceulemans, Janssens, Vandenbergh en Van Poucke, die alle tijd en ruimte kregen om Theo Custers keer op keer te fusilleren. Hopelijk gaat het na dit debacle eindelijk toch weer bergop voor de Great Old (Antwerp Clubblad-13 - 17/02/1980).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 11/02/1980)

Ruud Kaiser

75' Luc Soons (uit)/
Michel Hermans (in)

0 Leo Van der Elst (uit)/
Ib Jacquet (in)
69'

0 Ruud Kaiser (uit)/
Eddy Snelders (in)
85'

10' Erwin Vandenbergh 1-0
      Gaston Boeckstaens 1-1 16'
25' François (Swat) Janssens 2-1
Ruststand 2-1
      Patrick Ipermans 52'
54' Walter Ceulemans 3-1
70' François (Swat) Janssens 4-1
79' Erwin Vandenbergh 5-1
83' Ronny Van Poucke 6-1
90' Eindstand 6-1 90'