Marcel Willems - Frans Cammerman
Toeschouwers: 16000

Na R Antwerp FC - K Lierse SK

Doelmannen hielden brilstand op het scorebord

DEURNE — Het vaak gepolijste spel dat det de thuisploeg in de eerste speelhelft op de grasmat legde resulteerde niet in de verwachte doelpunten. Het bleef bij een reeks hoekschoppen. Verder was er een voortreffelijke Engelen die de honderdjarige belette te scoren. In de 7e minuut, na een schitterende een-twee tussen Leo Vander Elst en Harry Cnops, liep Engelen ver uit om Leo Vander Elst het scoren te beletten. Hij deed dit opnieuw rond het halfuur na een briljante aanval met Sandor Müller en Laszlo Fazekas, waarbij laatstgenoemde op Engelen besloot die de bal loste. Harry Cnops kon niet meer dan een hoekschop afdwingen.

Hadden de Sinjoren met een uitstekende Sandor Muller en Leo Van der Elst het meeste van het spel, K Lierse SK ving over het algemeen de opgezette Antwerpaanvallen erg rustig op, was nooit in paniek. Langs Janssens die veel vrijheid genoot en Sörensen probeerden de bezoekers de counter te spelen. Verder dan een gekraakt schot van Rapolder kwamen ze niet. Verhinderde Engelen twee doelpunten, één minuut vóór de rust kreeg hij de steun van de deklat. Opnieuw een Hongaars nummertje, een voorzet van Laszlo Fazekas, maar Sandor Müller trapte het leer tegen het doelhout, zodat de bilstand op het scorebord bleef.

K Lierse SK verving Garcia door Mamajewski en speelde Helleputte uit als libero uit, kreeg na 51 minuten een goede mogelijkheid. Erwin Vandenbergh Erwin, tot dan toe niet gezien, loste een schot dat Theo Custers niet volledig kon bemachtigen. Naamgenoot Albert knalde naast. Opnieuw was het Theo Custers die in de belangstelling trad als Janssens in de 56e minuut voorbij Koekelcoren ging, maar door de uitgelopen Antwerpdoelman van een doelpunt werd gehouden. K Lierse SK dwong R.A.F.C. even terug, maar de rood-witten konden terugslaan. Danny Bonne miste een fraaie kans in de 68e minuut.

Engelen was even later weer bij de zaak wanneer hij uitlopend Ruud Kaiser in laatste instantie afstopte. De Antwerpdoelman moest insgelijks uitlopend voor de voeten van Soons een zeker doelpunt redden. Negen minuten vóór het einde kreeg Rapolder uit een voorzet van de immer jonge Janssens de mogelijkheid, maar hij kopte te zwak in de handen van de Theo Custers. Een goede openingswedstrijd, waarin de beide doelmannen in de actualiteit stonden, waardoor er spijtig genoeg geen doelpunten op het bord kwamen (R. Mariën - bron: onbekend - 28/08/1980).

Het Hongaarse festival duurde niet lang genoeg

DEURNE — Terwijl nog veel toeschouwers hun plaats zochten, kwam het op en rond het terrein al tot herrie. Een haakfout van Lierse debutant Mertens op Ruud Kaiser, noopte de scheidsrechter de gele kaart boven te halen. Een geestdriftig spelende Antwerpploeg liet zich niet intimideren en bleef aanvallen. In de 8e minuut trapte Leo Vander Elst de bal in de armen van Engelen toen iedereen al het openingsdoelpunt gescoord zag. Door toedoen van de twee Hongaren dicteerde de thuisploeg de wet. Laszlo Fazekas, herhaaldelijk aangespeeld door landgenoot Sandor Muller, zette de bezoekende verdediging onder zware druk, echt onoplosbare problemen kreeg doelverdediger Engelen toch niet voorgeschoteld.

Heel zuinig spelend trachtten de bezoekers van hun kant zoveel mogelijk tijd te winnen. Zij slaagden daar bijwijlen ook in. Tot het halfuur bleef Europees topscorer Erwin Vandenbergh zo goed als onzichtbaar in het vertoon. Theo Custers moest één onschuldig balletje oprapen en kreeg niet de kans zijn goede voornemens en conditie te demonstreren. De bezoekende ploeg, nooit in paniek, zag de onverwachte en goed temporiserende Albert Van den Bergh even tot in de geburen van de Antwerpdoelman geraken. Soons tegen Fazekas, kreeg een gele kaart. De snelle Hongaar drong in de 30e minuut diep door in de Lierse verdediging. Engelen had een fantastische reflex met de voet in huis. Het schot van de hernemende Harry Cnops werd door Garcia eveneens met de voet afgeweerd. Vlak voor de rust trof Sandor Muller met een zwaar schot de deklat zodat R.A.F.C. met een 0-0 naar de kleedkamer moest.

Garcia, aan het hoofd gekwetst, moest na de rust zijn plaats afstaan aan Mamajewski. R.A.F.C. deemsterde in het vierde kwartier even weg. Laszlo Fazekas en Sandor Muller zochten immers naar hun tweede adem. Erwin Vandenbergh bracht Theo Custers even in moeilijkheden. De Antwerpdoelman loste de bal. De hernemende Rapolder kreeg die niet in doel. Een rush van Janssens leidde in de 55e minuut bijna naar de 0-1, maar hij slipte uit op zijn steunvoet. Vijf minuten laten kwam Ruud Kaiser aan de overkant van het terrein erg dicht bij Engelen, die niet weinig gelukkig was de bal in zijn handen te krijgen. R.A.F.C. stond tijdens het vijfde kwartier onder druk. K Lierse SK kwam van alle kanten. Na een rush van Soons moest Theo Custers beroep doen op zijn talent. Een kopbal van Albert Van den Bergh werd hij slechts met moeite de baas. K Lierse SK bleef domineren. Het Hongaarse festival had niet lang genoeg geduurd voor de thuisploeg. Het bleef uiteindelijk bij de 0-0, al stonden gedurende 90 minuten de Europese topscorer nummer een en tweee op de Bosuilgrasmat... (bron: onbekend - 28/08/1980).

Jubileumjaar in 34 afleveringen (1)

De rood-witten begonnen de tweede voetbaleeuw van de club erg enthousiast voor ongeveer 16.000 kijkers. Vooral in de eerste helft werd er vlot en knap samengespeeld, maar doelman Engelen bleek een niet te nemen hindernis. Hij kende daarenboven meeval toen Laszlo Fazekas van dichtbij op zijn benen besloot en vlak voor de rust kreeg hij assistentie van de deklat toen Sándor Muller onhoudbaar uithaalde.

Langs Swat Janssen, die op het middenveld te veel vrijheid kreeg, verplaatste K Lierse SK na de herneming het spel. Dit schonk Theo Custers op zijn beurt de gelegenheid om zich te tonen met een paar sensationele reddingen op schoten van Van den Bergh en Janssens. Na gevaar van Ruud Kaiser en Leo Vander Elst, ging er in de slotminuten een zucht van verademing door de rood-witte rangen als Rapolder van erg dicht vlak in de handen van Theo Custers kopte (Antwerp Clubblad-5 - 5/11/1980).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 28/08/1980)

Niels Sörensen

68' Harry Cnops (uit)/
Francis Goris (in)

Jan Garcia (uit)/
Richard Mamajewski (in)
46'

Marc Mertens (uit)/
Alex Dierckx (in)
71'

Luc Soons
90' Eindstand 0-0 90'