Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. Berchem Sport R. Antwerp F.C.
0 5
03.05.1987 Plaats: Het Rooi

Scheidsrechter: Jean-FranÁois Crucke

Lijnrechters:
Joannes Moons - Peter Pfeiffer
Toeschouwers: 6.500

Wedstrijdverslag

Na K Berchem Sport - R Antwerp FC

Vroeg doelpunt van Harry Cnops laat wrange nasmaak na

Berchem ó Het verdict van een zwakke en rommelige Antwerpse derby tussen K Berchem Sport en R Antwerp FC laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het Ludo Cocckstadion zal volgend seizoen op tweedeklassevoetbal moeten kijken, de Great Old van haar kant is zo goed als zeker van het behoud in de hoogste afdeling. De bezoekers hebben meteen hun revanche gekregen voor de 0-1 nederlaag tegen datzelfde K Berchem Sport in het Bosuilstadion. Verlies dat toen voor R.A.F.C. het 'Kessler-tijdperk' inleidde.

Degradatie en behoud. Zowel het een als het ander stonden al zo goed als vast na minder dan twee minuten in wat verder een ordeloos partijtje voetbal zou worden. De manier waarop de thuisploeg zich al zo vroeg in een quasi verloren situatie liet manoeuvreren, was op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Hoe te verklaren dat Harry Cnops al bij de eerste aanval van de bezoekers zo moederziel alleen mocht staan om Van Ginneken met zijn linker te grazen te nemen? Was het de zotte wind? Waren het de zenuwen? Of was het wat anders? Trainer Desayere had er alvast zijn mening over en hij hield zijn aanvoercler en libero Vercruysse na de rust in de kleedkamer.

Een ingreep waarmee de Berchemtrainer wetens en willens, maar in elk geval consequent, in eigen vlees sneed. Met Van Asch als laatste verdediger werd de geel-zwarte afweer er bepaald niet sterker op. Van Asch blunderde immers zelf vroeg in de tweede periode. De eerste baltoets van de voor Harry Cnops ingekomen Cisse Severeyns was meteen goed voor het tweede Antwerpdoelpunt. Bij K Berchem Sport was de veer gebroken. Zonder duidelijk goed voetbal te produceren, kon R.A.F.C. de kloof moeiteloos verder uitdiepen. Vooral Frans van Rooij, van erg dichtbij bewaakt door een niet altijd brave (Rambo) Bleyen, speelde zich in de kijker en lukte ook twee prachtige goals in vijf minuten.

Eerst haalde hij verrassend uit vanop zo'n 30 meter, Van Ginneken reageerde te laat. Via zijn handen viel de bal achter de doellijn. Tegen het tweede doelpunt van de Nederlandse smaakmaker bleek de Berchemse goalie kansloos, net zoals tegen de elfmeter van Mark Van der Linden in de slotminuten. Die sanctie was er gekomen na een overtreding van Van Asch op Cisse Severeyns. Zware cijfers dus voor de volledig ontredderde thuisploeg, die in de eerste periode nochtans de indruk had gegeven te kunnen terugkomen van die vroege achterstand. Vooral Struyf, onwennig op de linkerkant van het terrein, kreeg een mooie kans maar de goed uitgekomen Ratko Svilar was hem net te vlug af.

Leek K Berchem Sport halfweg de 90 minuten nog niet uitgeteld, dan besliste Cisse Severeyns daar kort na de herneming anders over, toen hij de bezoekers op weg zette naar hun meest afgetekende overwinning van deze competitie (Luk Luyten - GvA - 04/05/1987).

Bezoekers nemen geschenken in dank aan

BERCHEM ó R Antwerp FC heeft met overdreven cijfers de derby gewonnen. Voor de rust was de thuisploeg het betere team, maar nadat KBS in de 50e minuut een tweede cadeaudoelpunt aan de buren van Deurne ten geschenke gaf, lag de weg naaren ruime overwinning voor de rood-witten wagenwijd open. Het betekent een erg grote stap vooruit in de richting van de redding, terwijl K Berchem Sport haar laatste illusies verloor.

De wedstrijd kon niet mooier beginnen voor R.A.F.C. De slecht geÔnspireerde Vercruysse gooide bij een inworp de bal tot bij Mark Van der Linden die Harry Cnops lanceerde voor een niet te missen doelkans. Felle windstoten speelden beide teams parten. KBS kreeg een beste kansen, maar de foutloze Berry van Aerle en doelman Ratko Svilar waren attent bij een schot van Struyf en een kopbal van Wagemans. Aan weerszijden werd nog levensgrote mogelijkheid verkwanseld. Struyf miste op inzenden van NoŽ, Arek Klimas flaterde voor een leeg doel.

Het KBS, dat zondagmiddag de tweede helft moest afwerken, is nauwelijks rijp voor tweedeklassevoetbal. De Rooi-ploeg kreeg geen voet meer aan grond en gaf de Antwerpspelers de kans zich nog eens een keer uit te leven. Na vijf minuten gooide de
erg wisselvallige Thierry Pister de bal lukraak voor doel, waar Van Asch verlengde tot bij Cisse Severeyns, die niet aarzelde. Op het uur haalde Frans van Rooij keihard uit vanop dertig meter. Hierdoor vlogen Van Ginneken en bal tegen de netten.

Acht minuut voor tijd maakte Mark Van der Linden de forfaitcijfers rond vanop de elfmeterstip, twintig minuten nadat Frans van Rooij na een Berchemflater, zijn tweede doelpunt had aangetekend. De gelukkigste man na afloop was nog Thierry Pister. Hij moest immers niet onder de douche, vermits hij volgespuwd was důor Bleyen. Ook dat had een biezonder slecht geÔnspireerde scheidsrechter Crucke niet gezien (Edwin MariŽn - bron: onbekend - 4/05/1987).

George Kessler wil blijven

Berchem ó George Kessler heeft het allemaal goed onthouden. "3 mei wordt een gedenkwaardige datum voor mij", aldus opende de Antwerptrainer. "Ik ben vandaag precies 24 jaar getrouwd en 6 jaar geleden speelde ik met AZ 67 kampioen in Nederland. En nu dit weer." George Kessler wenste zijn jongens proficiat met het schitterend resultaat. "We hadden na die nul-een moeten doordrukken. Gelukkig vlotte het na de rust uitstekend. De gele kaart voor Frank Mariman vond ik erg dom. Het was al nul-vier toen hij zich te dicht voor een vrijschopnemer zette. Van de andere kant moet ik toegeven dat het wijst op de professionele ingesteldheid van zo'n man. Toen ik 10 minuten voor tijd Frans van Rooij naar de kant haalde, had ik daarmee maar een bedoeling.

Ik wilde voorkomen dat ook Frans een kaart aangesmeerd zou krijgen. Frank Mariman stond op dat moment op drie stuks en Frans van Rooij op twee. Ik dacht al drie weken verder en wenste geen enkel risico te lopen. De vervanging van Harry Cnops was het gevolg van een enkelblessure. Op de bank zat invallersdoelman Andy Prins. Nicky Schippers werd zaterdag geopereerd aan de blindedarm. Hij moet nog een zestal dagen in het hospitaal blijven." Dan kwam natuurlijk de vraag van de dag. "Blijft Geroge Kessler?" "Ik ben er nog en ik heb ook de intentie te blijven. Men schrijft er echter maar op los en er wordt op geen komma gekeken." De geruchten als zou George Kessler door R Standard CL zijn benaderd, ontkende hij met klem (R.V. - GvA - 04/05/1987).

Door het oog van Bob (30)

R Antwerp FC nam voor deze levensbelangrijke vierpuntenwedstrijd een ware blitzstart. Harry Cnops buitte al tijdens de openingsminuut een misser van Vercruysse maximaal uit en liet Van Ginneken met een laag en hard schot kansloos (0-1). K Berchem Sport kwam vervolgens tegen een slordig R Antwerp FC beter in de wedstrijd. Een attente Ratko Svilar diende de gelijkmaker te beletten. Arek Klimas die maar in te koppen had, miste na een half uur een enige kans op 0-2. De rood-witte aanhang was er bij de rust lang niet gerust in.

Vlak na de herneming werd de gekwetste Harry Cnops vervangen door Francis Severeyns. Pas op het terrein of de spits verdubbelde met een kopbaldoelpunt de score (0-2). Het 'ijs' was gebroken. R Antwerp FC was vanaf dat ogenblik outstanding. Met twee (atoombom)goals van Frans Van Rooij en een penaltytreffer van Mark Van der Linden (voor fout op Francis Severeyns) fusilleerden de rood-witten een onmachtig K Berchem SK met onverwacht zware forfaitcijfers (Antwerp Clubblad 17 - 23/05/1987)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 04/05/1987)

Statistieken

K. Berchem Sport R. Antwerp F.C.

Elftallen

Pascal Van Ginniken
Lassaad Abdelli
Guy Bleyen
Marc NoŽ
Erwin Palmers
Dirk Struyf
Ignace Suply
Paul Van Asch
Eric Van Meir
Johan Vercruysse
Luc Wagemans
1 Ratko Svilar
2 Berry van Aerle
4 Yves Vanderveeren
8 Pascal Plovie
5 Rudi Smidts
6 Arek Klimas
7 Frans van Rooij
9 Thierry Pister
3 Frank Mariman
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops

Wissels

46' Johan Vercruysse (uit)/
Robby Nardus (in)
 
67' Erwin Palmers (uit)/
Benny Meurs (in)
 
11 Harry Cnops (uit)/
13 Cisse Severeyns (in)
49'
 
7 Frans van Rooij (uit)/
12 Rony Van Rethy (in)
80'
 

Begin Match
      Harry Cnops 0-1 2'
22' Eric Van Meir      
      Pascal Plovie 28'
Ruststand 0-1
      Cisse Severeyns 0-2 50'
      Frans van Rooij 0-3 59'
59' Luc Wagemans      
      Frans van Rooij 0-4 64'
      Frank Mariman 78'
      Marc Van der Linden
(penalty) 0-5
83'
90' Eindstand 0-5 90'
TERUG